Skocz do zawartości
zavader

Najszybsze Athlony -> The Best Of Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Sorki za , może banalne pytanie ale jeszcze nie bawiłem sie w OC ale mnie korci. Boję się spalenia procesora. Jest to Athlon XP 2600+ i nominalnie pracuje z 1914MHz , płyta główna to Asus A7N8X-X i jest tam możliwość zmiany mnożnika , fsb i nawet timingu pamięci.

Poradźcie co mogę w miarę bezpiecznie zrobić aby podkręcić ten zestaw do stałej współpracy ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanko. Właśnie wymieniłem swojego thortona 2000+@2350 na Tberda 2400+. I tu problem wstepnie go kreciłem no i poszedł na 2400MHz ale to przy mnożniku 15. Mój MSI k7n2 delta ilsr ma max mnoznik 13 wiec nie da rady przeskoczyc od razu z 15 na 13 ale spoko bo w tym tygodniu MSI idzie do żyda i juz czeka na mnie ABIT nf7-sl. No i tu pytanie jaki optymalny mnożnik wybrać i czy ten proc pójdzie wyżej niż te marne 2400MHz (przy mnożniku 15) zależy mi na max fsb bo specjalnie wymieniłem Kingstony na Hynixa D43.Prosze o małe podpowiedzi!!

Pozdro ALL!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za , może banalne pytanie ale jeszcze nie bawiłem sie w OC ale mnie korci. Boję się spalenia procesora. Jest to Athlon XP 2600+ i nominalnie pracuje z 1914MHz , płyta główna to Asus A7N8X-X i jest tam możliwość zmiany mnożnika , fsb i nawet timingu pamięci.

Poradźcie co mogę w miarę bezpiecznie zrobić aby podkręcić ten zestaw do stałej współpracy ?

Pozdrawiam

Stary skad ty sie urwałeś??!! Najpierw poczytaj Podstawowe Zagadnienia na stronie głównej a póżniej wyskakuj z takimi pytaniami......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki Nastar troszkę mnie poniosło miałem wczoraj nieza ciekawy dzień :evil: ale w sumie fakt pozostaje faktem że odpowiedź na twoje poblemy znajdziesz bez pisania postów w przyklejonych tematach.Jest taki świetny topic o podkręcaniu AMD myślę że gdybyś tam zajrzał to nie pytałbyś już jak podkręcić tylko pochwaliłbyś się że twój procek poszedł powiedzmy o 700MHZ :lol: . Na prawde jest tam wszystko podane na tacy nawet murzyn to zrozumie!!!Polecam lekture i dopiero jeśli niedaj boże coś nie pójdzie pytaj Szanownych Userów!!! :wink:

Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pewnien problem ;P tzn dzis zakupilem cooler Pentagrama QC-80Cu no i zaczelem sie bawic ... tj dosszedlem do 2600mhz ale nie wiem jak osiagnac 2700 ( 2715 tyle pokazuje plyta przy starcie w biosie bo przeklamuje o 3mhz co jest bardzo duzo ) wywala przy wejsciu do windowsa .. dalem 1.97V na vcore ... jakie max vcore mozna przyjac za "wmiare bezpieczne na AC" no a tak poza tym to mam kt600 wiec smiganie na 13.5x 193 srednio mnie rajcuje ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE: zmienilem ostatnio chlodzenie na Pentagram QC-92 Cu i temperatura na procku spadła o jakies 18 C (jeśli wierzyć biosowi), dzięki czemu bartek mi hula na 2400 MHz przy 1.7 V (poprzednio było to 2300 przy 1.675 :D ). Wiecej niebede probowal, bo mobo niezbyt sie do tego nadaje (KT600 :/ ) W grach (np. Doom 3) temperatura 35 C, po prime 37 C. Jest to troche nierealne wiec podejrzewam ze to z gniazda socket a nie diody termicznej proca. Czy wiec moge zalozyc z duza dozą prawdopodobienstwa ze prawdziwa temperatura na procu to jakies 15 C wiecej niz podaje mi czujnik ( czyli cos w okolicach 50 C)? Jesli tak to jelsi an poprzednim coolerku mialem temperaturke przekraczająca 50 C to znaczy ze w rzeczywistosci dochodzila do 70 C 8O . Dobrze procek mi nie padł, bo jechalem na takiej temperaturce przez 3 miechy :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem wcześniej pytanie o 1700+jiuhb dlt3c 0308 mnie przy 1.67V idzie 2400mhz(może nawet wiecej ale już sie boje (megabajt:)) i da się pracować (grać ew sisoft burn jest ok) prime sie wiesza bo mam ecs'a l7s7a2 i nawet przy nie podkreconym sie wali chyba zmienie plyte na abita nf7 to poleci wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak procek śmiga 2400Mhz przy 1.67V to pierwsza klasa... jeśli chodzą gry -> 3d to jest spoko... zapuść SuperPI 16MB i zobacz czy daje rade... no i zarzuć screenami ;]

Jak prime to może memki wywala... timingi, vdimm, vcore... no i zmieniaj płyte... będzie lepiej... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko do tych co kręcili A1700+ (Palomino):

- zmieniacie mnożnikiem czy FSB ? Ja próbowałem metody na Super Glue i lakier srebrowy ale mnożnik się nie odblokował. Powyżej FSB 144 zaczynają mi się zwisy :( (Vcore 1.775V)

pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10x235 przy 1,45v całkiem fajnie dalej nie sprawdzałem na domyślnym napięciu bo jakoś mi się nie chciało ale pewnie nawet jak by poszedł więcej to nie dużo. Później tak w zasadzie na chybił trafił dałem sobie 10,5x240 co daje mi 2525MHz na początek walnąłem napięcie 1,85v gdyż mój poprzedni proc na takim V leciał max 2,4GHz i tak powoli zjeżdżając co 0,025v doszedłem do 1,775v (dalej 10,5x240) a czy da się jeszcze zjechać niżej nie wiem bo jeszcze nie miąłem czasu sprawdzić :D Na 11x240 i 1,850v wszystko oprócz Prime95 a na 1,90v Prime95 1h (na więcej czasu nie miałem) przeszło. Wiec chyba procek może być ;) Teraz jadem na 10,5x240 i 1,775v powalczę jeszcze z napięcie a potem z FSB bo mi spokojnie wystarczyłoby tak 10x250 :P

PS: Przy 10,5x240 i 1,775v Max temp 37stC (ofkorz to tylko czujnik z MoBo) uroczo ;)

EDIT:

1,725v skubany też działa :D Jak na procek pierwszy lepszy bez żadnego selekcjonowania czy kupowania specjalnych serii z allegro to chyba nie jest źle :P Powalcze jeszcze, się zobaczy czy da radę na 1,700v :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze tak spytam, czy prosory AMD 64-bitowki nadaja sie lepiej chocby do gier niz athlony, semprony itp? bo widze ze kolega uzyskal ogromna wydajnosc magistrali przy malym mnozniq, czyli tak jak to sie powinno robic ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to i ja sie doloze ale o stabilnosci jak widac po screenie nie ma mowy. powody 2:

1. padniete mobo

2. tylko pentagram 100 wiekszego napiecia na nim nie dam:)

Dołączona grafika

niestety cpu z przeklamuje troche:

1 to nie jest mobil :twisted:

2 mnoznik 22 :twisted:

3 fsb 130 :twisted:

ps. z tego co go testowalem mialem 2640 MHz na 1.63v realne

w biosie 1.7v primestable przez 30min (trudno testowac na niestabilnej plycie)

wiecej nie testowalem :arrow: poczekam na DFI Infinity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Screna zamieszcze potem, narazie udało mi sie wycysnac 453mhz

1667@2120 vcore 1.65V wiecej nietrzeba,a tak naprawde to sie boje bo zasilacz do du**, a mobo słaba

TEst prime przeszedł stabilnie (testowałem go 75 minut)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie - czy jest jakas mozliwosc podniesienie napiecia procka nie-z-BIOSu? Moja mobo nie daje mi takiej mozliwosci:( A komp przy 200x10 juz nie chodzi stabilnie, win wlacza sie czasem po trzy razy zanim sie zaladuje i po jakims czasie potrafi sie wylaczyc. Ew. czy ktos wie jak moge sobie odblokowac w biosie zmiane napiec bo jedyna opcja jaka jest to "auto"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...