Lukas20 Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 voitec > przestan sie pytac kazdego czy jakas pompa sobie poradzi z olejem, bo pewnie nikt tego nie testowal, wiec nie wie. Temat byl juz duzo razy walkowany. Wiecej roboty niz korzysci z takiego rozwiazania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 ale przeciez H2O jest swietnym izolatorem pradu i dobrym przewodnikiem ciepla to po co sie bawic w jakies oleje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 ale przeciez H2O jest swietnym izolatorem pradu i dobrym przewodnikiem ciepla to po co sie bawic w jakies olejeProbowales kiedys wrzucic wlaczona suszarke do wanny w czasie kapieli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 a qrwa wiesz jaka jest roznica miedzy woda destylowana a z kranu?? to nie gadaj glopot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voitec Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 a <font color="#FF0000">[ciach!]</font> wiesz jaka jest roznica miedzy woda destylowana a z kranu?? to nie gadaj glopot a wiesz jaka jest różnica w przewodzeniu prądu miedzy wodą z kranu a wodą destylowaną + kurz ?? nie ma żadnej a ja w obudowie zawsze mam troche kurzu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 no to w takim razie analogicznie do wody kazdy plyn ktory nie przewodzi pradu w polaczeniu z kurzem bedzie go przewodzil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Olej nie bedzie nawet jesli dodasz do niego kurzu... Mysleliscie kiedykolwiek o nafcie ? "cienka", kiepsko sie pali bez dobrego wymieszania z powietrzem (wogole sie nie pali) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voitec Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Olej nie bedzie nawet jesli dodasz do niego kurzu... Mysleliscie kiedykolwiek o nafcie ? "cienka", kiepsko sie pali bez dobrego wymieszania z powietrzem (wogole sie nie pali) Ja nie myślałem, bo ... nie przychodziło mi to do głowy... Nafta, ciekła frakcja ropy naftowej wrząca w granicach 150-320°C, mająca gęstość 0,78-0,81g/cm3. Woda, H2O, tlenek wodoru, bezbarwna ciecz [...], gęstość 1g/cm3, Ogólnie jeśli chodzi o gęstość to by było interesujące, ciekawe jak z przewodzeniem prądu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 ale przeciez H2O jest swietnym izolatorem pradu i dobrym przewodnikiem ciepla to po co sie bawic w jakies oleje izolatorem pradu jest conajwyzej dobrym i jak kazdy izolator jest takze przewodnikiem, kiepskim, ale wystarczajacym :twisted: ... co do wody, to tez raczej marnie :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klocek Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Nafta śmierdzieć będzie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voitec Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Skoro olej transformatorowy będzie wg was zbyt "gęsty" lepki itd. dla pompki 1000l/h to co powiecie na olej kuchenny - olej uniwersalny do smażenia, pieczenia i sałatek (tak jest na nim napisane). Nie przewodzi prądu (czy czysty czy brudny) Nie jest zbyt gęsty, ani lepki. Piszcie co o tym sądzicie .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 voitec a miales kiedys doczynienia z olejem transformatorowym?? widocznie nie, bo wiedzialbys, ze jest duuuuzo zodszy od oleju kuchennego, ale tu nie chodzi o gestosc, chcociaz tez, ale tu bardziej chodzi o lepkosc!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voitec Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Osobistej styczności to nie miałem.... Ale mój tata jest elektronikiem i jego się pytałem i teoretycznie większość co to pisałem, opierało się o to co mówił mi tata+to co mi się wydaje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Nafta to weglowodor wiec nie przewodzi pradu Mam do was pytanie takie OT... skoro sie tak boicie o przecieki to czemu nie zrobicie systemu opartego o czesci takie jak stalowe przewody elastyczne z stali nierdzewnej, koncowki kielichowe 45*, spawy brazem / srebrem, chlodniczki to skraplacze, pojemniki na pompki to spawana stal nierdzewna.... Do tego plyn odpowiedni i mysle ze ten uklad nawet dopompowany do 30 bar by swobodnie wytrzymal... mysle ze dobry spawany blok wytrzyma te 100 bar swobodnie, przewody sa do 200 bar takie jak np. ja w fc uzywam, pojemnik gruba stal uzyc... skraplacz do 40 spoko.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 berkut wyprzedziles mnie :) tez chcialem o to zapytac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voitec Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 bo albo mi sie wydaje albo taniej i prościej zrobić na tym oleju chociaż nawet nie pomyślałem żeby tak robić. Dzienx za koncepcje -kolejna do rozważania na długie zimowe noce ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Waz stalowy 6mm ID kosztuje 110zl za metr, nie wiem ile moze kosztowac taki 10-16mm ale dodam jeszcze ze one sa karbowane wiec sporo oporow maja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 a moje wodne chlodzenie jest szczelne, nie przecieka i przeciekac nie bedzie :) wystarczy troche starannosci przy montazu... arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 berkut: musle ze na zwyklym wezu do freonu (<30zl) by starczylo na uszczekach teflonowych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hashman Opublikowano 3 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2004 Proponuję Wam oliwkę taką do maszyn do szycia. Można ją u ruskich kupić. Wtedy Twoja pompa wyda. Testowałem i nawet to zdaje egzamin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 Panowie Jak sobie wyobrażacie odbiór ciepła z procka bez radiatora (przy powierzchni takiej jaka ma jadro przepływ powinien byc conajmniej 1.5 m3/h) Wiec radiatirek bedzie na bank potrzebny a skoro tak to musi być tez przepływ oleju(o własciwosciach gorszych od wody) Ciekaw jestem jak to rozwiążesz ? A tak w szczegółach to podejzewam ze cos pokręciliście Zalewanie płyt jest tylko wtedy uzasadnione gdy wykorzystujecie zjawisko parowania cieczy (brak pompy naturalny ruch czynnika - bąbelki par) ale i tak radiatorek bedzie obowiazkowy Jeżeli chcecie go zalewać szukajcie cieczy która paruje ponizej tem np 50 stopni przy normalnym ciśnieniu i tu spotka was ból "KOSMICZNA CENA" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...