Skocz do zawartości
YoSHi

2 Raptory 36,7GB w RAID 0 - odczucia :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

O chlodzeniu juz pomyslalem: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=57521

Co do samej macierzy porownalem wyniki z gosciem ktory ma rowniez 2 Raptorki w RAID 0. I sprawa wyglada tak ze jego wyniki sa o 15 Mb w odczycie wyzsze od moich, a to bardzo duza roznica. Dla potwierdzenia istnienia tego problemu sprawdzilem CPU utilization i na procku tego goscia(2500+) wynosi 14%, a na moim(3400+) 37% co dobitnie swiadczy o braku DMA :( :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna sprawa. ale z tym uruchamianiem systemu to żadna rewelacja :)  u mnie na barace 7200 system uruchamia się 14 sekund od włączenia kompa do całkowitego uruchomienia windy. ( nawet żadnej klepsydry nie ma)

Ktoś chyba się bardzo rozmażył. Kiedyś robiliśmy testy i na windzie od włączenia przycisku do całkowitego uruchomienia nie pamietam by ktoś poniżej 40s schodził. A napewno nie było nikogo kto by poniżej 20s miał.

Ja mam ponizej 20 sek. ( winda 2000 ) WDC 80 8MB

:D

PZDR4ALL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. WSTEP

Witam! Poniewaz moja baracuda sie wysluzyla i robila dziwne jazdy (idzie na gware) postanowilem zainwestowac w cos szybszego - pomyslalem o raptorze ale stwierdzilem ze jednego sie nie oplaca wiec kupilem 2 i dalem w RAID 0 - koszt 1150zl. Raptor robi wrazenie od samego rozpakowania - wszsytko za sprawa radiatora chlodzacego z boku ktory od razu utwierdza w przekonaniu ze tam czai sie potwor :)

2. MACIERZ

Nie mialem zadnych problemow z wykryciem dyskow przez kontroler (SI 3112), ani zalozeniem macierzy. Stripe size ustawilem standarodowo czyli 16kb. Pojemnosc wyniosla 70600MB co w WINXP daje 68.9GB.

3. HALAS

Dyski sa niestety dosc glosne - przywoluja na mysl stare napedy seagate - cos la U5 - jednak da sie przezyc - bardziej denerwujace jest to ze caly czas wydaja z siebie pisk o duzej czestotliwosci - bede musial pomyslec jak je wyciszyc - no ale coz chcialo sie miec 10000RPM to trzeba to przebolec.  

4. HDTACH

Teraz kwestia wydajnosci - jeszcze takiej wiksy nie widzialem - HDTach podaje avarage read dla jednego dysku 48MB/s a dla macierzy 88MB/s - daje to ponad 80% przyrostu wydajnosci dzieki RAID'owi - predkosc maksymalna w macierzy przekracza magiczne 100MB/s o pare kb - to juz wedlug mnie imponujace  

5. WINDOWS

Teraz praca (wszystko w raid 0) - robilem test - kopiowanie filmu z do innego katalogu na tym samym dysku - dla paru roznych wyszla srednia ze raptory uzyskuja 3,5 razy mniejszy czas dla takiej operacji od B IV(rozrzut od 3,2 do 3,7)!!! Winda laduje sie do znikniecia klepsydry ok 20s. Wszsytko chodzi mega plynnie, bez przestojow.  

6. KONKLUZJA

Jednym slowem POLECAM - jak ktos ma pieniadze i nie musi miec bezglosnego kompa- jeszcze tylko musze je troche wyciszyc zeby pozbyc sie pisku i bedzie cud miod. Pozdrawiam.

Ja mam dwie pary maxtorków Diamond Max 9+ sata 80 GB w RAID-0 na tym co na dole stery 1.0.40 i średnia dla macierzy to od 96-100 MB/s , max ok 114 MB/s . Wszystko na Win98 śmiga zajebiście . SATA BIOS 4.2.27 zmodowany bios 1.6 przez Equito . Obciążenie procka ok 19% .

Pomijając to , że dyski smigają mi szybciej to jeszcze cena za raptory jest nieodpowiednia moje maxtorki kosztowały ok 750 zł , no i ja mam 160 GB zamiast 80 GB dyski są w miarę ciche Zalman je raczej zagłusza ;) także radzę się zastanowić czy opłaca się wywalać tyle kasy na RAPTORY dlatego że są tańsze i często lepsze alternatywy . Chociaż na zachodnich forum widziałem ciut lepsze wyniki z Raptorów od moich .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalezliscie cos moze na temat tego SCSI i RAID ??  

Ja mam na serwerze Raptor Raid i cos mi sie wydaje ze nie chodzi tak jak powinien

Niestety ten problem jak widac przerasta uzytkownikow tweaka :( :( :(

I na dodatek moj topic o tym problemie zostal potraktowany "z gory" przez moderatorow i przeniesiony do dzialu "podstawowe zagadnienia" a nie ma z tym nic wspolnego, no chyba ze dla adminow forum jest to bulka z maslem ale nie sadze zeby mieli cos do powiedzenia w tej sprawie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna sprawa. ale z tym uruchamianiem systemu to żadna rewelacja :)  u mnie na barace 7200 system uruchamia się 14 sekund od włączenia kompa do całkowitego uruchomienia windy. ( nawet żadnej klepsydry nie ma)

Ktoś chyba się bardzo rozmażył. Kiedyś robiliśmy testy i na windzie od włączenia przycisku do całkowitego uruchomienia nie pamietam by ktoś poniżej 40s schodził. A napewno nie było nikogo kto by poniżej 20s miał.

wzielem jeszcze raz stoper w ręke i czas od naciśniecia power do całkowitego uruchomienia niecałe 16 sekund.

czas samego ładowania windowsa 10 sekund.

jeśli nie wierzysz to twój problem :) moge nagrać aparatem i przesłać na E-mail:- :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z mojej strony tak na osłode ;)

A teraz już na absolutny koniec, wybiegając wszelkim gdybaniom, przedstawiamy wyniki dwóch Raptorów WD740GD pracujących w macierzy RAID-0. Tym razem bez komentarza. Uważamy, że jest zbędny.

Dołączona grafika

caly test bardzo ciekawy dostepny tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrzcie tutaj:

http://www.techspot.com/vb/showthread.php?...p?threadid=1355

Nie wiem skad CDRinfo wzielo takie informacje. Moze zle szukalem, ale nigdzie w sieci nie znalazlem informacji, ze to jest bug w Windowsach - od razu mowie, ze nie szukalem dlugo wiec moge nie miec racji.

nie nazwali tego bledem... ale na jedno wychodzi, pod xp raid mija sie z celem i nie chodzi o uzycie procesora, tylko o prace na partycjach :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi