morph Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 Witam, O chlodzeniu juz pomyslalem: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=57521 Co do samej macierzy porownalem wyniki z gosciem ktory ma rowniez 2 Raptorki w RAID 0. I sprawa wyglada tak ze jego wyniki sa o 15 Mb w odczycie wyzsze od moich, a to bardzo duza roznica. Dla potwierdzenia istnienia tego problemu sprawdzilem CPU utilization i na procku tego goscia(2500+) wynosi 14%, a na moim(3400+) 37% co dobitnie swiadczy o braku DMA :( :( :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 Fajna sprawa. ale z tym uruchamianiem systemu to żadna rewelacja :) u mnie na barace 7200 system uruchamia się 14 sekund od włączenia kompa do całkowitego uruchomienia windy. ( nawet żadnej klepsydry nie ma) Ktoś chyba się bardzo rozmażył. Kiedyś robiliśmy testy i na windzie od włączenia przycisku do całkowitego uruchomienia nie pamietam by ktoś poniżej 40s schodził. A napewno nie było nikogo kto by poniżej 20s miał. Ja mam ponizej 20 sek. ( winda 2000 ) WDC 80 8MB :D PZDR4ALL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_bb Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 1. WSTEP Witam! Poniewaz moja baracuda sie wysluzyla i robila dziwne jazdy (idzie na gware) postanowilem zainwestowac w cos szybszego - pomyslalem o raptorze ale stwierdzilem ze jednego sie nie oplaca wiec kupilem 2 i dalem w RAID 0 - koszt 1150zl. Raptor robi wrazenie od samego rozpakowania - wszsytko za sprawa radiatora chlodzacego z boku ktory od razu utwierdza w przekonaniu ze tam czai sie potwor :) 2. MACIERZ Nie mialem zadnych problemow z wykryciem dyskow przez kontroler (SI 3112), ani zalozeniem macierzy. Stripe size ustawilem standarodowo czyli 16kb. Pojemnosc wyniosla 70600MB co w WINXP daje 68.9GB. 3. HALAS Dyski sa niestety dosc glosne - przywoluja na mysl stare napedy seagate - cos la U5 - jednak da sie przezyc - bardziej denerwujace jest to ze caly czas wydaja z siebie pisk o duzej czestotliwosci - bede musial pomyslec jak je wyciszyc - no ale coz chcialo sie miec 10000RPM to trzeba to przebolec. 4. HDTACH Teraz kwestia wydajnosci - jeszcze takiej wiksy nie widzialem - HDTach podaje avarage read dla jednego dysku 48MB/s a dla macierzy 88MB/s - daje to ponad 80% przyrostu wydajnosci dzieki RAID'owi - predkosc maksymalna w macierzy przekracza magiczne 100MB/s o pare kb - to juz wedlug mnie imponujace 5. WINDOWS Teraz praca (wszystko w raid 0) - robilem test - kopiowanie filmu z do innego katalogu na tym samym dysku - dla paru roznych wyszla srednia ze raptory uzyskuja 3,5 razy mniejszy czas dla takiej operacji od B IV(rozrzut od 3,2 do 3,7)!!! Winda laduje sie do znikniecia klepsydry ok 20s. Wszsytko chodzi mega plynnie, bez przestojow. 6. KONKLUZJA Jednym slowem POLECAM - jak ktos ma pieniadze i nie musi miec bezglosnego kompa- jeszcze tylko musze je troche wyciszyc zeby pozbyc sie pisku i bedzie cud miod. Pozdrawiam. Ja mam dwie pary maxtorków Diamond Max 9+ sata 80 GB w RAID-0 na tym co na dole stery 1.0.40 i średnia dla macierzy to od 96-100 MB/s , max ok 114 MB/s . Wszystko na Win98 śmiga zajebiście . SATA BIOS 4.2.27 zmodowany bios 1.6 przez Equito . Obciążenie procka ok 19% . Pomijając to , że dyski smigają mi szybciej to jeszcze cena za raptory jest nieodpowiednia moje maxtorki kosztowały ok 750 zł , no i ja mam 160 GB zamiast 80 GB dyski są w miarę ciche Zalman je raczej zagłusza ;) także radzę się zastanowić czy opłaca się wywalać tyle kasy na RAPTORY dlatego że są tańsze i często lepsze alternatywy . Chociaż na zachodnich forum widziałem ciut lepsze wyniki z Raptorów od moich . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragongc Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Znalezliscie cos moze na temat tego SCSI i RAID ?? Ja mam na serwerze Raptor Raid i cos mi sie wydaje ze nie chodzi tak jak powinien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 warto robić raida 0 na 2 segate 160gb mam średnią z hd tach 46mb/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 zszedlem do 14s od pocztku wgrywania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morph Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Znalezliscie cos moze na temat tego SCSI i RAID ?? Ja mam na serwerze Raptor Raid i cos mi sie wydaje ze nie chodzi tak jak powinien Niestety ten problem jak widac przerasta uzytkownikow tweaka :( :( :( I na dodatek moj topic o tym problemie zostal potraktowany "z gory" przez moderatorow i przeniesiony do dzialu "podstawowe zagadnienia" a nie ma z tym nic wspolnego, no chyba ze dla adminow forum jest to bulka z maslem ale nie sadze zeby mieli cos do powiedzenia w tej sprawie :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Fajna sprawa. ale z tym uruchamianiem systemu to żadna rewelacja :) u mnie na barace 7200 system uruchamia się 14 sekund od włączenia kompa do całkowitego uruchomienia windy. ( nawet żadnej klepsydry nie ma) Ktoś chyba się bardzo rozmażył. Kiedyś robiliśmy testy i na windzie od włączenia przycisku do całkowitego uruchomienia nie pamietam by ktoś poniżej 40s schodził. A napewno nie było nikogo kto by poniżej 20s miał. wzielem jeszcze raz stoper w ręke i czas od naciśniecia power do całkowitego uruchomienia niecałe 16 sekund. czas samego ładowania windowsa 10 sekund. jeśli nie wierzysz to twój problem :) moge nagrać aparatem i przesłać na E-mail:- :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 czym optymalizowales boot? tyle ze ja mam kaze kanat ud gg - musze pokombinowac jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 20 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2004 Znalezliscie cos moze na temat tego SCSI i RAID ?? Ja mam na serwerze Raptor Raid i cos mi sie wydaje ze nie chodzi tak jak powinien ...dalej nic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 ja kiedys slyszalem ze OPCJA jest nieaktywna bo te funkcje realizowane sa przez bios kontrolera - jednak to sie odnosilo do SCSI a co ATA RAID to nie mam bladego pojecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dns Opublikowano 21 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2004 z mojej strony tak na osłode ;) A teraz już na absolutny koniec, wybiegając wszelkim gdybaniom, przedstawiamy wyniki dwóch Raptorów WD740GD pracujących w macierzy RAID-0. Tym razem bez komentarza. Uważamy, że jest zbędny. caly test bardzo ciekawy dostepny tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 22 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2004 Popatrzcie tutaj: http://www.techspot.com/vb/showthread.php?...p?threadid=1355 Nie wiem skad CDRinfo wzielo takie informacje. Moze zle szukalem, ale nigdzie w sieci nie znalazlem informacji, ze to jest bug w Windowsach - od razu mowie, ze nie szukalem dlugo wiec moge nie miec racji. nie nazwali tego bledem... ale na jedno wychodzi, pod xp raid mija sie z celem i nie chodzi o uzycie procesora, tylko o prace na partycjach :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...