Skocz do zawartości
SpiderMAN

Moje Planowanie WC second attempt

Rekomendowane odpowiedzi

No czekam dalej na pompke... :( Ale next friday powinna juz dotrzec do ogr22 :D

Chwilowo im zabraklo w discusie :P, dostawa spodziewana dopiero :( we czwartek przyszly.

Na bloki od MCS tez czekam, wiec pospiechu nie ma. Ale oswieccie mnie zta kolejnoscia ukladu kurde. :D

Jakie rozwiazanie bedzie ajlepsze wydajnosciowo...

A no i Black Ice Pro jeszcze pozostaje do zamowienia, ale to gdzies za dwa - 3 tygodni. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd ja znam ten wentyl :D . Ah no tak, mam taki sam i chłodniczkę zresztą też. Ja bym polecał na CPU MAZE4 (DD). Ale to "troszkę" kosztuje. Ja na kwiecień planuję zakup Maze4 i HD-O-Matic na HDD (Innovatek).

Moze kiedys. Nukleon 2 w szufladzie juz czeka :D ;)

A na Welanda i Pawnee Radeona juz sie doczekac nie moge :D

A do tego zbiornik :D od MAte i pompka Hydora.

Jeszcze tylko zrobie Relay Switcha :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale oswieccie mnie zta kolejnoscia ukladu kurde

chyba najlepiej zrob tak: pompa->chlodnica->nukleon->jeden wylot na gpu drugi na nb->trojnik lub zbiornik->pompa;

a najlepiej sprawdz uklad z chodznica na poczatku i na koncu obiegu; w moim przypadku lesze rezultaty dala chlodnica za pompa a przed blokiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam całą instalację z rurek miedizanych - zastanów się czy nie warto takiej tez w twoim przypadku zrobic :twisted:

Male pytanko:

jak zamontowac/ przylutowac takie rurki do bloku, powiedzmy do Uriela rev.2 ??

Bo inwestuje w pompe od CO i troche balbym sie ze weze pospadaja;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba najlepiej zrob tak: pompa->chlodnica->nukleon->jeden wylot na gpu drugi na nb->trojnik lub zbiornik->pompa;a najlepiej sprawdz uklad z chodznica na poczatku i na koncu obiegu; w moim przypadku lesze rezultaty dala chlodnica za pompa a przed blokiem

Czemu proponujesz pompkę przed chłodnicą? Da to taki efekt, że nie schłodzona jeszcze woda będzie pompowana przez pompkę. A to może obniżyć żywotność pompki

To nie lepiej zrobić tak :?:

pompa->nukleon->jeden wylot na gpu drugi na nb-> trojnik (najlepiej w kształcie "Y"-mniejsze opory) -> chlodnica -> zbiornik ->pompa

albo

pompa->nukleon->jeden wylot na gpu drugi na nb-> trojnik (najlepiej w kształcie "Y"-mniejsze opory) -> zbiornik-> chlodnica -> pompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu proponujesz pompkę przed chłodnicą?

poniewaz wtedy woda chlodzaca proca bedzie najzimniejsza w ukladzie (prosto z chlodnicy); a z zywotnoscia pompki to juz nie przesadzaj... u mnie temperatura wody wynosi okolo 3 stopnie powyzej temperatury otoczenia (w najwieksze upaly latem bylo okolo 30 a teraz jest 25) a jak chodujesz rybki tropikalne to taka temperatura to raczej norma, w zwiazku z tym pompy sa do tego przystosowane; po za tym chodzi chyba o schlodzenie proca a nie o zywotnosc pompy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większe znaczenie ma zmniejszenie oporów niż to, czy pompka będzie przed, czy za chłodnicą.

nagrzewnica nie stawia raczej zbyt duzych oporow

zdziwilbys sie, sa dosyc znacznie roznicy w oporach roznych nagrzewnic / chlodnic... gdyby sie pawciu zechcial pochwalic swoja dzidzia, to bys wiedzial jaka rozwiazanie ma calkiem male opory (np. w porownaniu z kadettem, czy nawet lada).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grr ... widac mialem szczescie :P Tej Hailea nie masz co brac Ciezko jest z niezatapialnymi mozesz dozbierac kase i kupic Eheima 1250 ;/

Wzialem HX6520 i trudno, najwyzej sie sprzeda :P Slyszalem ja w zoologicznym i byla franca cicha :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale takie badanie to warte tyle co walenie o kant stołu ... wiesz zawsze w domu w ciszy wieczorem inaczej odbiera się odgłosy. To co wcześniej wydawało się niesłyszalne nagle zaczyna dokuczać, więc nie pozostaje nic innego jak czekać aż zmontujesz swoje WC :D. Mam nadzieje, że zakup bedzie trafny :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzialem HX6520 i trudno, najwyzej sie sprzeda :P Slyszalem ja w zoologicznym i byla franca cicha :D

hmm

wg colisy ta HX 6520 to:

Pompa wodna, wydajność max. 1000 l/h, moc 35 W, wysokość pompowania 1,6 m

siakieś słabe paramerty ( jak na 35W :!: ) ... ciekawe na ile prawdziwe są dane Hagen-a i Eheim-a.... :?

apdejt:

Spider - może sie poświęcisz dla potomności i weźmiesz na spróbowanie :

JBL

ProFlow Maxi 1000

Pompka akwariowa, max.wydajność 1000L/h, wysokość pompowania 1,48m, moc 14W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.discus.com.pl/sklep/product_inf...roducts_id=1863

tu kupilem L30 II

w tamten dopiero czwartek mieli czy jakos tak

jeszcze nie wlaczalem bo nie mam reszty komponentow

Ale jest juz u mnie razem ze srodkiem do glonow za pare zlotych