Skocz do zawartości
case

uwaga na tanie twinmosy :( ddr400

Rekomendowane odpowiedzi

:D :D :D :D :D

moje pamięci TwinMos 512 mb 3200 po zmianie slotów przeobrazily sie w fajne pamiątki na CL2,5-3-3-7 chodzą stabilnie przy 472 mhz /moze cosik wiecej ale przy 480 są błedy w memtest86/ jestem very zadowolony bo wczesniej wieszały sie przy 333 mhz :(

aha mam lipny zasilacz ktory co jakis czas "umiera" na troche hehe ,teraz kupuja chiefteca wiec moze pamiatki pójda jeszcze lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dorzucę zwoje pare groszy do rozmowy i powiem Wam, że u mnie TwinMOS 512MB 400MHz na kościach M.tec nie chulaja na FSB200....stabil do ok 194 MHz...

straszna lipa co??? dziś jade je zareklamować i wymienic na jakies porządne pamiątki na Kingstony HX czy Geile...mam dosyć problemów z pamiatkami....

a powiem Wam że to na 100% u mnie pamiatki nie wyrabiaja bo jak póścilem FSB na 210 MHz a pamiątki asynchro na 166 MHz to wszystko chulało......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś tu strasznie jeździ po KINGMAX'ach , Dlaczego ?

We wrocku KINGMAX 256MB Cl 3 PC 2700 kosztuje 159 zł.

Z tego co wiem (nie miałem ich) chodzą full stable z nominalnymi timingami na 400Mhz, oraz całkiem nieźle się kręcą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cud się stał :!: albo maje pamiątki się dopiero po 1.5 miecha wygrzały :) Teraz na 200Mhz chodzą na timingach 2-2-3-6 było 2.5-3-3-8, nawet na 225 ruszaja. Na razie na 220 przy timingach 2-2-3-6 przy napięciu 2.8V, goldmemory 1.5h stabilne, prime95 też. Może jednak te TwinMosy nie są takie złe :).

ONLY TWINMOS :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dorzucę zwoje pare groszy do rozmowy i powiem Wam, że u mnie TwinMOS 512MB 400MHz na kościach M.tec nie chulaja na FSB200....stabil do ok 194 MHz...

straszna lipa co??? dziś jade je zareklamować i wymienic na jakies porządne pamiątki na Kingstony HX czy Geile...mam dosyć problemów z pamiatkami....

a powiem Wam że to na 100% u mnie pamiatki nie wyrabiaja bo jak póścilem FSB na 210 MHz a pamiątki asynchro na 166 MHz to wszystko chulało......

Dzis wymieniłem te TwinMosy na identyczne i jest spoko....widac trafiłem wcześniej na walnięty egzemplarz!!

A tak przy okazji sprawdziłem dziś mój komp Sanddrą 2004 i pokazyje że mam 64 Kb L2 cache...sprawdziłem kilkoma innymi programikami i pokazują to samo.....paranoja!!!! co sie dzieje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swoje wygrzewam napieciem dałem 2,8V niech sie troche podpieką  :D

MOZE MI KTOS ODPOWIE NA PYTANIE W KOŃCU ?:

czemu w 2 slotach kośc mi nie działa poprawnie a w 3 działą stabilnie fajnie podkrecona ?

U mnie pamiątki jak na razie są w slocie 2, przełoze dziś do innego gniazda i zobaczę jak będą się kręcić, może pójdą na ostrzejszych timingach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegos czasu mialem 1x512MB na kosciach winbond BH-5, wczoraj dokupilem druga sztuke 512 na kosciach Mtec 50D... totalna porażka :(

o ile bh-5 chodza ponad 220 na cas 2,5 przy 2,7V na moim epox-ie 8RDA+

o tyle ten mtec prawie rozwalil mi winde (uszkodzony profile) po wejsciu przy cas2,5-2-3-8 na 2,6V przy fsb 190 !!! (dobrze ze obnizylem taktowanie fsb przed wlozeniem tej kosci)

Na domiar zlego to wszystko bylo w SC jedynie z tym mtec-iem wlozonym w ten sam slot gdzie bh-5 chodzil najlepiej.

W dualu tym bardziej ramy nie chodza razem na 200mhz nawet cas 2,5-3-3-8 przy 2,6V vdd@1,8V - miliony bledow w memtest do windy nwet nie probowalem wchodzic po porazce z fsb 190 przy takich ustawieniach fsb i napiecia winbondy bh-5 chodzily stabilnie na cas2-2-2-5...

THAT SUCKS :(

Na szczescie z uwagi na duzo nieprzychylnych opini o tych kosciach (okazalo sie ze uzasadnionych) dogadalem sie przed zakupem RAMu ze sprzedawca ze moge przetestowac czy w dualu beda chodzic z moimi a jak nie to moge wymienic lub oddac (sprzedali mi na dowod wplaty)

Czy warto wymieniac na inne twinmosy mtec 50D z nadzieja ze te beda lepiej chodzic czy dac na luz i oddac, ewentualnie wymienic na inne. Jakie ? Widzialem, ze maja jeszcze kingstony na stanie. Co brac do tego kaprysnego Epoxa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem jeszcze HyperX-y za 199zł - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19696108

Warto to kupić??? Wydaje mi sie że chyba tak.

Ten koleś to wogóle ma miażdżące ceny.

Hmm ja właśnie mam nowy zestawik do kupienia (płyta+procek+pamięci) i chciałem kupić lokalnie zwykłe Kingstony 256/pc400cl2.5 za 230zł (nie stac mnie za bardzo placic wiecej za pamiec) - no ale te hypery mi sie spodobaly, kasa juz do kolesia poszla, zobaczymy teraz kiedy dojda i jak sie beda sprawowac :].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy warto wymieniac na inne twinmosy mtec 50D z nadzieja ze te beda lepiej chodzic czy dac na luz i oddac, ewentualnie wymienic na inne.

ja mialem na początku z tymi kostkami problem nie chodziły w 2 slotach ale teraz są super wsadziłem do pojedynczego slata i działają bez błedów przy CL2-3-3-7 418Mhz a około 450 Mhz przy CL 2,5-3-3-8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W twoim przypadku marcinsz0, mysle ze masz problem z plyta a konkretnie z tymi slotami w ktorych pamiec nie chodzi tak jak powinna, u mnie jest podobnie tylko ze slot 1 pociagnie ~207Mhz, slot3 ~220mhz a slot2 jakies 225Mhz, takie wyniki uzyskalem przynajmniej przy uzyciu posiadanego 512MB twinmosa na winbonach bh-5.

Ten Mtec niestety nie chce chodzic(wlasciwie to nie chcial bo oddalem do sklepu, kaske zwrocili - rowni gosice) na 200MHz stabilinie wlasnie w tym najlepszym na mojej plycie slocie2... nawet nie chcialo mi sie sprawdzac w innych slotach... po godzinie testow na roznych ustawieniach stwierdzilem ze sie nie nadaje.

Nie chce mi sie wierzyc, ze pamiec na Mtec-ach moglaby chodzic lepiej w slotach, ktore byly gorsze dla ramu na winbondach. Szkoda ze nie sprawdzilem... jednak malo prawdopodobne zeby kazdy slot lubil inaczej rozne pamieci :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dowod wplaty)

Czy warto wymieniac na inne twinmosy mtec 50D z nadzieja ze te beda lepiej chodzic czy dac na luz i oddac, ewentualnie wymienic na inne. Jakie ? Widzialem, ze maja jeszcze kingstony na stanie. Co brac do tego kaprysnego Epoxa ?

my sle że warto spróbować .......zobacz co napisałem w dwóch moich ostatnich postach..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje TwinMosy 2x512MB też mocno mnie rozczarowały zwłaszcza że wcześniej miałem 2x256MB 333MHz z najlepszej serii. Na mojej płycie przy 400MHz przcują tylko gdy w opcji PERFORMANCE ustawię OPTIMAL co nie dotyczy pracy na 333MHz bo tam mogę robić co mi się podoba!

Jak narazie doszedłem do 440MHz ale absolutnie bez żadnej ingerencji w ustawienia czasów, jakakolwiek zmiana blokuje mi start kompa. Zachowują się tak jakby producent je zablokował.

Najdziwniejszą rzeczą (jak dla mnie) jest fakt że przy ustawieniach VDIMM na DEFAULT pamięci chodzą na 2,77V a producent podaje że 2,66V. I nie jest to bład odczytu ponieważ jak wymuszę w BIOS-ie 2,66V to na tyle startują. Czy Wasze TwinMosy też jadą na takich napięciach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W twoim przypadku marcinsz0, mysle ze masz problem z plyta a konkretnie z tymi slotami w ktorych pamiec nie chodzi tak jak powinna

widzisz płyta jest ok bo mialem wczesniej inne kostki w tych slotach i chodziło wszystko ok ,wiec nie wiem czego to wina ze nie chodzą Twinmoski w 2 slotach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzekładałem ram w inne sloty, ale u mnie nie ma żadnej różnicy, w każdym jest stabina max na 459Mhz przy timingach 2-2-3-6 i napięciu 2.8V (więcej się nie da bez moda ), próba wejścia na 460Mhz zawsze sie nie udaje, nie zależnie od ustawienia timingów (nawet na 2.5-4-4-11 przy 460Mhz nie chcą wystartować).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzisz płyta jest ok bo mialem  wczesniej inne kostki w tych slotach i chodziło wszystko ok ,wiec nie wiem czego to wina ze nie chodzą Twinmoski w 2 slotach

:? w takim razie nie mam bladego pojecia co to moze byc :?

Co za czasy nastały... czlowiek nie moze spokojnie wydac kasy na RAMy bo nie wiadomo nawet czy beda chodzic wg specyfikacji podawanej przez producenta :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz robilem testy i okazuje sie ze w tych dwóch slotach co wiesza sie system pamiec działa do 380 MHZ a te pamieci co mialem wczesniej DDR333 tez działały tylko do 380 ale myslałem ze to wina pamięci

co moze być z tymi slotami ze działa dobrze tylko do 380 MHZ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pamiatki jak w podpisie. Kupilem tydzien temu. Pakowane i sprzedawane jako DUAL. Na razie idą mi tylko na 205 MHz powyzej płyta raportuje "Memory Test Failed" :(

Timingi 2.5,3,3,8 o ile dobrze pamietam - ale sprawdze jak bede w domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stalo sie ....

Kupilem twiny 256 DDR400 na mtec koncowka D , narazie chulaja na spd bo mam juz dosc blue screenow z poprzednich pamiatek :evil:

Zastanawiam sie czy nie dac wyzszego napiecia coby sie wygrzaly :roll:

update :

Te pamieci w defaulcie lykaja 2,72V wedlog mojego epoxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi