Skocz do zawartości
case

uwaga na tanie twinmosy :( ddr400

Rekomendowane odpowiedzi

hej, co do twinmosów to wszystkie oprócz tych na kostkach winbonda bh5 mają zakodowane w spd "ras to cas" na 3 lub więcej także nie próbujcie nawet ustawiać timingów 6 2 2 2cl bo Wam komp nie wystartuje. ja mam 2 x 256 na m-tecach i znalazłem najlepsze ustawienia: 11 3 2 2cl @2,9v (realnie jest 2,85 na mojej rda+ 2.1) lecą na 232 dc synchro z radiatorami miedzianymi. w aidzie mam odczyt ok. 3600. pozdr. ps. ma ktoś z Was twinmoski na winbondach ? jak one się kręcą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. ma ktoś z Was twinmoski na winbondach ? jak one się kręcą ?

http://www.xtremesystems.org/forums/showth...?threadid=26576

Gosc na DFI Lanparty rev.B Twinmos bh-5 + Adata bh-5 dojechal do 277mhz (2 2 2 2 11) i 281(2.5 4 4 4 11) przy vmem 3,68V 8O 8O 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No #$@!^#@&^#!@$#@&! ( zaklal siarczysie wampir) mam juz dosc tych twinmosow , ostatnio cala noc lecial goldmemory i bylo na cas 2 ,3,3,8 zero bledow a dzisiaj bylo juz kilka bledow internet expolorera a pozniej blue screen z haselkiem zrzucanie pamieci fizycznej.

Nic tylko sie pociac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisze jak to wygladalo :

Kompa testowalem cala noc (ponad 8h) na 200 cas2 3,3,8 napieci def ustawione (ale bierze nie wiem dlaczego az 2,77 V) zero bledow. Wczoraj przytrafily mi sie blue screeny z napisem zrzucanie pamieci fizycznejna na tych ustawieniach i zmniejszylem na cas 2.5, 3 , 3,8 czyli standardowo ale pozniej tez sie to pojawilo z 2x , zaczelem tez testowam najnowszym primem95 z opcja testowania duzej ilosci ramu i wywalilo mi tez a dzisiaj testuje i na cas 2,5 i w tym momecie na cas 2 juz ponad 1,5h i wszystko ok. Plik wymiany urosl mi do 500mb bo pamiec fizyczna jest zajeta i czasami mi sie jakis internet explorer zamknie pokazujac blad ale prime nie rejestruje bledu a wczoraj rejestrowal .

POPROSTU TEGO NIE KUMAM !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dorzuce swoje 3grosze...

Mam Geile 256mb 400mhz cl2,5 6-3-3-2,5 Default. No i teraz mi mykaja jak w podpisie synchro oczywiscie z prockiem na: 11-3-2-2 211. Sandra wyskakuje z 3245mb/s. Oczywiscie wszystko stabilne. Dalej z nimi nie krece bo moj procek nie wyrabia a na inne testy nie mam juz ochoty. I tak sie sporo naczytalem, probowalem zeby te wlasnie poszly w taki sposob.

Podsumowujac po kupnie Geili spodziewalem sie czegos wiecej. Na poczatku bylem nawet rozczarowany bo nie szly przy 400mhz nawet cl2. Pogrzaly sie, ja poczytalem i jest jak jest czyli dla mnie ok ale bez wielkich rewelacji. Trafilem na poprostu typowe geile:) Wczoraj wlozylem Twinmosy 400mhz 512mb M-tech i co? 400mhz w windzie restart kompa.

Zasilka opada bo Modecom 350W na pewno pociagnie, procek tez odpada bo chodzil na prime 1.65V 11x200 przez godzine i nic:)

[konfig sprzetu: Asus A7N8X-x [1006] 512mb TwinMos, Radek9500@pro, Modecom350W, hddx1 cdx1, Spire WhisperRockIV 42Cmax]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

godzina prime to chyba raczej nic

panowie(i panie też) piszcie prosze o jakich pamięciach muwicie bo to raczej róznica czy 512, czy 256. Te problemy np z abitem nf7 dot chyba raczej tych 512

poza tym ktoś na forum pisał ze 50d nie chodzą z abitem nf7, otóz ja mam zestaw do duala 2x256ddr400 M.tec, ttd7608f8e50d, 0338d, PN m2g9108aiamk9f081aadt, model no. m2g9108amk, s/n 338m35m23250049/50 i nie obserwuje żadnych problemuf z ich działaniem na deflaut (400mhz 2,5 3 3 8), jeszcze nie podkręcałem(zasiłka...) tylko raz tak z ciekawości odpaliłem na "turbo" - nie pamiętam jakie dokładnie timingi, i chodziło też bez problemu

wszystko

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A już mam dość... mam TwinMosy na M-tecach 2x256MB kupione dwa miechy temu i za Chiny ludowe nie chcą mi wstać przy JAKIEJKOLWIEK zmianie timingów (czy w górę czy też w dół). Może to kwestia mobo, nie wiem (Ragnor ma taką samą płytę i w końcu mu ruszyły - może mi w końcu też się "wygrzeją" i ruszą...) Co prawda na 2.5,3,3,8 chodzą na 220, ale boję się trochę takich FSB na stałe puszczać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TwinMOS PC3200 512 DDR (CL 2,5)

(MODEL NO: M2G9J16A-MK)

Mam takie opcje:

SDRAM Frequency - 400MHz

SDRAM CAS# Latency - 2

Row Precharge Time - 3

RAS to CAS Delay - 3

Bank Interleave - 4-Way

SDRAM Burst Leugth - 8QW

Fast Command - Ultra

Ale nie wiem jak ustawic te rzeczy:

RAS Pulse Width - AUTO (co to jest???)

Write Recovery Cycle - AUTO (co to jest???)

SDRAM 1T Command - Disabled (co to jest???)

Fast R-2-R Turnaround - Disabled (co to jest???)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to i ja sie przyłącze do ostrzezenia przed nowymi twinmosami.Mam od roku 2x twinmosy 256mb pc2700 na mtcach 6ns,chodza na 233mhz @2.8v @7-3-2-CL2,a wiec bardzo dobrze.Slyszalem juz wczesniej opinie o tym ze twinmos sie pogorszyl,ale olalem to myslac ze to pewnie te kosci na elixirach czy winbondach sa gorsze.Kupilem 3dni temu kosc 512MB pc3200 Twinmos (0349D TTD7608F8E50B).No i niemila niespodzianka,pamieci nie przechodza nawet jednego testu w prime95 na 200mhz @2.9v 11-3-3-CL2.5,a co mowic na nizszym napieciu.Takze nie dzialaja nawet zgodnie ze specyfikacja PC3200.Dzis wymieniłem na inna kosc rowniez twinmos pc3200 512mb,po 16 jak bede w domu to opisze jak dziala ta,mam nadzieje ze trafil mi sie jakis slaby egzemplarz.Proponuje zeby posiadacze 512MB pc3200 opisywali jak pamieci sie zachowuja,oraz dokladny opis z ukladow.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak!!!

Mam TwinMosy 2x256DDR400 Dual Chanel Kit na kościach M.TEC 50D i nie mam z nimi żadnych problemów przy FSB400.

Chodzą stabilnie na Cl2 7-3-2 (nawet Cl2 3-3-2 ale to bez sensu bo wydajność spada) przy 166-179FSB.

180-200FSB chodzą stabilnie na Cl2 8-3-3 (też CL2 3-3-3 ale też ma to wpływ na wydajność).

Wszystko na standardowym napięciu 2.6V i na sprzęcie z podpisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nadal niestety na tych TM tylko 458Mhz 2-2-3-6 przy 2.8V, za żadne skarby nie chcą pójść na 460 niezależnie od timingów.

Czy ktoś wyciągnął na Solteku SL-75FRN2-L (rev. E3) z TwinMosów 400 coś po wyżej 460Mhz :?:

Być może uzyskanie większych częstotliwości jest nie możliwe właśnie przez MoBo, dziwi mnie fakt że pamięci nie idą nawet o te 5Mhz więcej po zwiększeniu (pogorszeniu) timingów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nadal niestety na tych TM tylko 458Mhz 2-2-3-6 przy 2.8V, za żadne skarby nie chcą pójść na 460 niezależnie od timingów.

Czy ktoś wyciągnął na Solteku SL-75FRN2-L  (rev. E3) z TwinMosów 400 coś po wyżej 460Mhz :?: 

Być może uzyskanie większych częstotliwości jest nie możliwe właśnie przez MoBo, dziwi mnie fakt że pamięci nie idą nawet  o te 5Mhz więcej po zwiększeniu (pogorszeniu) timingów.

Mi się udało 480 Mhz stabilnie pod prime95 i 500 MHz winda stabilnie natomiast pod prime od razu wywala. Płyta identyczna, a twiny na mtec'ach przy ustawieniach 2,5-3-3-8@2,9V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś wyciągnął na Solteku SL-75FRN2-L  (rev. E3) z TwinMosów 400 coś po wyżej 460Mhz :?: 

Być może uzyskanie większych częstotliwości jest nie możliwe właśnie przez MoBo, dziwi mnie fakt że pamięci nie idą nawet  o te 5Mhz więcej po zwiększeniu (pogorszeniu) timingów.

Mi się udało 480 Mhz stabilnie pod prime95 i 500 MHz winda stabilnie natomiast pod prime od razu wywala. Płyta identyczna, a twiny na mtec'ach przy ustawieniach 2,5-3-3-8@2,9V.

hmmm...to bardzo ciekawe bo z tego co wiem to frn2 ma vdimm do 2.8V

czyzby blad z rostargnienia,czy poprostu zle doinformowany kolejny bajkopisarz :lol: :D :wink:

(dzialajacego moda jeszcze niema niestety na vdimm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm...to bardzo ciekawe bo z tego co wiem to frn2 ma vdimm do 2.8V

czyzby blad z rostargnienia,czy poprostu zle doinformowany kolejny bajkopisarz :lol: :D :wink:

(dzialajacego moda jeszcze niema niestety na vdimm)

Oczywiście to czeski błąd, faktycznie na tym modelu można osiągnąć tylko 2,8V i tak jest ustawione.

p.s. to nie bajki tylko fakty może jakiś screen dla niedowiarków :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły wynik, też tak chce :D . Z jakiej serii masz pamiątki :?: Co pisze na modułach :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły wynik, też tak chce :D . Z jakiej serii masz pamiątki :?: Co pisze na modułach :?:

Dokładne oznaczenie podam później (jak sprawdzę) na chwilę obecną wiem, że kości sa mtec, ostatnie 3 znaki to ....50D

Jeszcze jedna rzecz (tym razem nie ma czym się chwalić):

przy ustawieniach cl2 2-2-6 chodzą tylko do 180, wyżej wywala przy ładowaniu windy. Czy to nie ciekawe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładne oznaczenie podam później (jak sprawdzę) na chwilę obecną wiem, że kości sa mtec, ostatnie 3 znaki to ....50D

przy ustawieniach cl2 2-2-6 chodzą tylko do 180, wyżej wywala przy ładowaniu windy. Czy to nie ciekawe ?

Oto dane z kostki:

M.tec 0339D

TTD7608F8E50D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto dane z kostki:

M.tec 0339D

TTD7608F8E50D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i teraz mam dyleamat, bo moge zamienić moje kości MDT cl2.5 400mhz na Twinmosy cl2.5 400Mhz m-tec (takie same timingi z spd 2.5-3-3-8) tyle że niem mam czasu zrobić testów, co mi doradzacie :?: z tego co sie zorientowałem przy ustawieniu wartości "8" na "7" i pozostawieniu reszty niezmienoinej przy 400mhz synchro z prockiem, mdt nie wstaje komp (nie piszczy) a na twinach piski i automatyczny reset cmosu przy starcie co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi