Andrz3j Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Pisałem już otym na innym forum ... Niedawno stałem przed takim samym wyborem. Ja wybrałem Maxtorka ponieważ w porównaniu z Baracudą ma: 1. Maxtor obsługuje ATA 133 (barcuda ATA 100) 2. Maxtor ma krótsze czasy dostepu 3. Maxtor większy przesył w porównaniu z Baracudą 4. Według opini serwisów Zielonogórskich jest on mniej awaryjny niz baracuda. 5. Jesli chodzi o ciepło wydzielane to wydzielają one podbne ilości (maxtor w sumie mniej) 6. Oba sa ciche, niektórzy twierdzą iż Maxtor jest głosniejszy ( Maxtor fabrycznie jest ustawiony na duży przesył i dlatego, ale podobno jest oprogramowanie, dzięki któremu mozna baraka ustawićna większy przesył ale wtedy będzie głosniejszy) 7. Oczywiście że mając ATA 100 jakbyśmy porównywali do ATA 133 nie ma tak duzych róznic jak w przypadku porównywania np. ATA 33 a ATA 100. Róznica jednak jest i to nie marketingowa, jednak trzeba miec do tego płyte obsługująca ATA 133.. 8. Bardzo często w sklepach mają baracudy od ręki na MAxtorki niekiedy trzeba czekac, a to z tego względu iż BARACUDA to nazwa "markeringowa" aby łatwo można ja było zapamiętać nie tak jak w przypadku MAxtora , gdzie warto zaznaczyć aby mial on oznaczenie 6L (łożyska olejowe) obroty 7200, ATA 133. 9. w przypadku RAID połaczenie dwóch Baracud nie daje prawie żadnego zwiększenia przesyłu!!! 10 . czasy dostępu : - maxtor 8,5 ns - barak 9 ns (dane z www.wp.pl) Ja jestem za Maxtorem , poczatkowo jeden z serwisów z ZG tez upierał się iż Barakuda jest lepsza od Maxtora. Po przetestowaniu okazało się iż Maxtorek jest szybszy i teraz sa za Maxtorkami... P.S. Oba dyski w sumie sa bardzo podbne do siebie, jednak mimo wszystko Maxtor jest nieznacznie szybszy, wydajniejszy, mniej awaryjny... Pozdrawiam Andrz3j Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 nie wiem na czym opierasz swoją opinię????????? "śmiech mnie ogarnia" człowieku na jakiej podstawie tak sądzisz?? tak się składa ze miałem 2 barracudy4 i maxtora w domu więc mam porównanie jeśli twoje opinie są wyssane z palucha lub gdzieś tam zasłyszane to najlepiej zostaw je dla siebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 nie wiem na czym opierasz swoją opinię????????? "śmiech mnie ogarnia" człowieku na jakiej podstawie tak sądzisz?? tak się składa ze miałem 2 barracudy4 i maxtora w domu więc mam porównanie jeśli twoje opinie są wyssane z palucha lub gdzieś tam zasłyszane to najlepiej zostaw je dla siebie swoja opinię opieram na : 1. własnych doświadczeniach, tesiowałem i baraka4 40 Gb szt. 3 i maxtorka 40 GB 2. danych dostępnych w necie i gazetach (m.in jak napisałem wyżej jesli chodzi o czasy odstepu to masz m.in na www.wp.pl chyba że nie dokladnie czytasz posty!!! :) ) 3. czy cos co napisałem się nie zgadza?? Masz inne zdanie to napisz Jakie barak ma plusy ??? Ma na pewno bardziej marketingowa nazwę niz maxtor!!! a poz atym poczytaj jeszce raz wyżej!!. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pio [PL] Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Co prawda moj seagate jest spoko, ale doradzam ci Maxtora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Jak wojna to wojna, też się przyłączę :P U mnie przewineło się sporo dysków: 1 Maxtor 243 Mb z 94 roku (sprawny, zero badów jakiś miesiąc temu siedziałem tylko na nim bo padł mi inny dysk) 2 Caviar 212 Mb też 94 rok (nie wytrzymał upadku z biurka, rozebrałem go na części które jeszcze mam, z tego co pamiętam był dużo wolniejszy od Maxtora i bardzo głośny) 3 Dwa Connery 340 Mb (powolne, ale nie do zdarcia aż nagle przestały się kręcić i tyle) 4 Seagate Medalistw 2.5 Gb (najlepszy z Seagatów jakie miałem, działa do teraz mimo, że ma koło 1 mb badów po burzy) 5 Seagate U8 17.2 GB (działał super, ale padł mi po roku pracy, 48 mb badów i rośnie :evil: a firma w której kupiłem padła i nie mam gwarancji :cry: ) 6 W kompie mamy siedzi sobie U6 8.4 GB (bardzo głośny) 7 Brat cioteczny ma Maxtra 15 Gb (działa bezproblemowo i jest cichy) 8 W kompie ojca jak i w moim są takie dyski jak mam w konfigu i oba są popostu super :) Tak czy inaczej do Seagate mam uraz a do Maxtora ogromny sentyment :-) To by było na tyle jeśli chodzi o moje 3 grosze :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 ponadto Barracuda ma nieco większy czas dostępu oraz przy odczycie buforowanym nie wykorzystuje w pełni możliwości kontrolera ATA100. tutaj linki : link do baraka http://onepc.net/index.php?view=docs&doc_id=110&page=4 link do porównania MAxtorka ATA 133 7200 6L i WD http://slautech.com/slautech/articles/477 Jeśli chodziłoby o starsze i mniejsze dyski <10 GB to poleciłbym Fujitsu Pozdrawiam Andrz3j Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 swoja opinię opieram na : 1. własnych doświadczeniach, tesiowałem i baraka4 40 Gb szt. 3 i maxtorka 40 GB 2. danych dostępnych w necie i gazetach (m.in jak napisałem wyżej jesli chodzi o czasy odstepu to masz m.in na www.wp.pl chyba że nie dokladnie czytasz posty!!! :) ) 3. czy cos co napisałem się nie zgadza?? Masz inne zdanie to napisz Jakie barak ma plusy ??? Ma na pewno bardziej marketingowa nazwę niz maxtor!!! a poz atym poczytaj jeszce raz wyżej!!. ale do rzeczy nigdy nie powiedziałem że barak 4 jest lepszy od maxtora-pewnie nigdy tak nie powiem-miałem to wiem ALE ZDANIA SWOJEGO JESLI CHODZI O CAVIARA NIE ZMIENIĘ-WIEM CO ON POTRAFI I JAK JUZ WSPOMNIAŁEM-WIEM Z PIERWSZEJ RĘKI-BRAT HDD SPRZEDAJE OK.50-80 DZIENNNIE-RÓŻNYCH I RÓŻNISTYCH-OCZYWISCIE UDZIAŁ TYCH CAVIARÓW NIE PRZEKRACZA W CAŁOSCI OK.15% OGÓŁU SPRZEDAŻY-PO PROSTU CENA ODSTRASZA ALE WIERZ MI ZE ŻE WRÓCA DO NIEGO MALUTKA ILOŚC.PANOWIE NA SERWISIE MÓWIĄ ZE JAK TRAFIA DO NICH CAVIAR TO ŚWIĘTO.ALE OPRÓCZ TEGO DO WSZYSTKIEGO PODCHODZĘ OBIEKTYWNIE I Z DYSTANSEM-TESTUJE WSZYSTKO NA "WŁASNEJ SKÓRZE"-BEZ ŻADNYCH SYMPATII CZY ANTYPATII-KUPUJE CO WEDŁUG MNIE JEST NAJLEPSZE I MNIE NAJBARDZIEJ PRZYPADA DO GUSTU.A POZA TYM U NAS W POLSCE FAKTEM JEST ZE NA TLE BARAKÓW CZY MAXTORÓW,(IBM POZOSTAWIAM BEZ KOMENTARZA-CHYBA WSZYSCY WIEMY DLACZEGO) CAVIARY NIE SĄ ZBYT POPULARNE. co do testów itp-czytam i jestem raczej na bieżąco-a zwłaszcze te "nienasze" jakoś w rzetelność i uczciwośc polskich testerów nie do końca wierze. jesli nie miałeś hdd caviara to na czym opierasz swoją opinię???na tym co wyczytasz w necie??daj link chociaż do jednego artykułu opisującego przewagę jakiekokolwiek dysku nad caviarem z 8mb cachem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Widze że jednak nie czytasz za dokładnie postów!! Ten nowy CAVIAR z 8 mb cachem jest niezły, z tego co czytałem....... Zgadzam się z tym że to tez dużo zalezy od tego ile takich HDD jest na rynku, najwiecej jest barakud (jesli chodzi o nowsze dyski) i dlatego tez dużo się słyszy o tylu awariach tego dysku... Caviara tak jak pisałem , znam z opisu i z opisu zapowiad si on nieźle, choć firma caviar nie przypadła mi do gustu, jak z restza seagate... wcesniej wybralem fujitsu i miałem 4,3 i 8,4 GB i uważam że to były najlepsze dyski i są <10 a jesli chodzi o dyski z przedziału 40-60 GB to MAxtor- z własnych doświadczeń.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 wszystko zgoda ale to że czytałeś gdzieś tam coś - ina tym opierasz swoją opinię-że zapowiada się nieźle itp- wybacz to trochę mało by coś czego nie miałeś w kompie besztać z błotem miałem -jak pisałem-wszystkie trzy więc mam naprawdę na ten temat coś do powiedzenia hierarchia moja jest taka 1. wd caviar 8 mb cache 2.maxtor 740 3.nic 4.barracuda 4 -dysk ogólnie niezły (wady-piekielnie się grzeje-po godzinie użytkowania-nie sposób <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> go do ręki oraz bardzo wrażliwy na jakiekolwiek podkręcanie (szyna fsb=pci) o ibm raczej nie wspomnę-z wiadomych względów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 daj link chociaż do jednego artykułu opisującego przewagę jakiekokolwiek dysku nad caviarem z 8mb cachem.... Z tym może byc problem gdyż w testach wypada on naprwd nieźle a poniżej masz linki :) : http://www.tomshardware.pl/storage/02q1/02...0305/index.html ]http://www.storagereview.com/welcome.pl/ht...JB_1.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 wszystko zgoda ale to że czytałeś gdzieś tam coś - ina tym opierasz swoją opinię-że zapowiada się nieźle itp- wybacz to trochę mało by coś czego nie miałeś w kompie besztać z błotem A co ja besztam z błotem??? Nie miałem Caviara i znam go jedyni z opisu i go nie besztam, a mówie jedynie że z opisu dośc dobrze się zapowiada; testy pokażą jak jest naprawde i czas... Baraka i maxtorka testowałem osoboście i mialem w kompie, wiem co mówie... :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 a kto napisał : "a ja nie wiem czemu caviar kojarzy mi sie z czyms co najgorsze i nie warte zakupu jak slysze tylko slowo caviar to mnie na smiech bierze " to nie besztanie z błotem po prostu uważam że jak czegos sam nie testowałem i użytkowałem to w opiniach na jego temat jestem bardzo ostrożny i tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 a ja nie wiem czemu caviar kojarzy mi sie z czyms co najgorsze i nie warte zakupu jak slysze tylko slowo caviar to mnie na smiech bierze moze teraz chlopaki wzieli rece za pas i robia pozadne dyski ale tego nikt mi nie udowodni To nyny napisal chyba że niedokładnie znowu czytasz posty!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 tak,tak sorry Cię wielkie to jesne że nie do Ciebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 hmm... nadal nie jestem przekonany ze barracuda jest wolniejsza niz Maxtor. Jesli ktos ma u siebie w kompie tego maxtora i baraucde to prosze o skrinszota z hdtacha... inaczej nie uwierze (tylko nie brac z netu tylko swoje wykresy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Szkoda jeszcze 2 tyg. temu jak testowalem miałem te 2 dyski i robiłme zrzuty ekranowe. Niestety poleciały do "kosza" :? po kupnie maxtorka. Ale tak jak napisałem wczesniej te dwa dyski sa bardzo zbliżone parametrami do siebie, sa to bardzo podbne wydajnosciowo dyski, choc maxtor w moich testach wypadł lepiej. Dla zwykłego usera nie będzie róznicy w wydajności. Mozliwe tez że dlatego barak jest troszkę wolniejszy iz jest on domyślnie ustawiony na cicha prace(silent) i w zwiazku z tym mam niejsza wydajnośc a maxtor ma ustawienie normal. (mozna to zmieniac softowo pod DOSem).Tylko ciekawe jakby wtedy barak się grzal jakby go ustwic na prace normal lub fast (nie sprawdzałem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 hmm wlasnie przeczytalem ten test WD Caviara tego z 8mb cachem i tam takze mierzyli barakude i jestem z tych wynikow dosc zadowolony :D nie duzo odstaje od tych caviarow... a i IBM okazal sie sporo wolniejszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 hmm wlasnie przeczytalem ten test WD Caviara tego z 8mb cachem i tam takze mierzyli barakude i jestem z tych wynikow dosc zadowolony :D nie duzo odstaje od tych caviarow... a i IBM okazal sie sporo wolniejszy Caviar nadrabia nieźle tym pokaźnym cachem 4 razy większym niz barak i maxtor.. :( .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 9. w przypadku RAID połaczenie dwóch Baracud nie daje prawie żadnego zwiększenia przesyłu!!! Czesciowo to prawda, wszystko zalezy od serii dysku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 9. w przypadku RAID połaczenie dwóch Baracud nie daje prawie żadnego zwiększenia przesyłu!!! Czesciowo to prawda, wszystko zalezy od serii dysku. Własnie słyszałem że podobno zależy to od serii. Może ktoś wie jaka seria jest OK??? Może to tak jak z IBM , slyszałem że ten pozagatunkowy szajs DTLA który był 2 gat. jakiś "Biznesmen" wykupił i puścił na polski rynek i dlatego się tak psuły. Może z tymi Barakami tez tak jest i jedynie HDD sciagane z Niemiec i tam kupowane dobrze działaja w RAIDzie :? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 A ja mam BIV i jestem z tego dysku zadowolony, nie mam z nim żadnych problemów (mam go jak na razie 9 miechów) jest cichutki no i całkiem wydajny. a teraz odnośnie Caviara- myślicie że tyle cache'u daje mu aż taki przyrost wydajności? Ciekawy jestem jakie miał by osiągi przy 2MB, czyli tak jak barak i maxtor. Pozdrawiam wszystkich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Podobno seagate chce wypuścic baraka na SCSI z 16 mb cachem... Ciekawe jak to będzie zasuwać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Podobno seagate chce wypuścic baraka na SCSI z 16 mb cachem... Ciekawe jak to będzie zasuwać...Extremalnie ma sie rozumiec hie hie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Podobno seagate chce wypuścic baraka na SCSI z 16 mb cachem... Ciekawe jak to będzie zasuwać... Oj watpie zeby tak zaczeli mieszac nazewnictwo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Podobno seagate chce wypuścic baraka na SCSI z 16 mb cachem... Ciekawe jak to będzie zasuwać... to ile cachu będzie miała Cheetah? 64MB? O Barracudach 5 słsyzałem - właściwie czytałem że mają być na ata100 i serial ata, ale na SCSI? Może walnij jakiegoś linka, screena abo cuś o tym bo jakoś nie wierze... BTW jaką prędkość tależy ma mieć B5? 9. w przypadku RAID połaczenie dwóch Baracud nie daje prawie żadnego zwiększenia przesyłu!!! Czesciowo to prawda, wszystko zalezy od serii dysku. eee ja mam b4 firmware 3.75 na Performance - jaką mam pewność że będzie działała poprawnie (czyli szybciej) na RAID 0? I czy to może zależeć od tego skąd pochodzi dyzio? BO słyszałem że baracudy są dwie - jedna z Singapuru a druga chyba z USA. zara poszukam linka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 http://hardware.hoga.pl/reviews/Seagate_Ba..._IV_80_GB/1.asp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Esz ludzie, przesadzacie trochę z tymi sporami na temat dysków. Przecież w realnym użytkowaniu nie urwie nikomu z Was/nas jaj, jak coś sie będzie kopiowało nawet tę minutę dłużej. Kolejny owczy pęd wywołany napastliwą reklamą mediów. Poprzestałbym na wybraniu dysku przede wszystkim niskoawaryjnego (oceniając to podług opinii serwisów wszelakich). Walka o prędkość zaczynać sie powinna na szczeblu profesjonalnym, a wtedy zaczyna się SCSI i RAID i niestety spore pieniądze. Pamiętam czasy, kiedy instalacja Windows 95 zajmowała nawet z godzinę, można było herbatkę wypić i zjeść coś, zrelaksować się. Teraz wszyscy tylko omamieni wizją szybkości. Trochę luzu i spokoju :-) Pozdrawiam Rafał Gwiazda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansio Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Mam B4 i Maxtora B4 ma czs dostepu mniejszy o ok. 1ms, odczyt w trybie burst na ATA100: B4: ok 67MB/s, Maxtor ok. 89MB/s Średni odczyt lepszy u B4 Oba sprawne (4 miechy) B4 grzeje sie bardziej, ale jest duuużo cichszy (wiem co mówie, mam w systemie tylko jeden wiatrak (w zasilaczu - wysiszony) - reszta WC) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daleth Opublikowano 3 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2002 ja mam tego caviara z 8Mb cache i jest ql poprostu wymiata jak ci nie szkoda troche wiecej kasy to sobie go zapodaj i jest w miare cichy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 3 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2002 Ten nowy CAVIAR z 8 mb cachem jest niezły, z tego co czytałem. Niestety na razie nie miałem przyjemności go przetesować. Tylko że te nowe Caviary maja duże pojemności a FIREMAN chyba chciałby jakis mniejszy (tak sądze choć nie okreslil pojemności). Po co większy HDD jak ma sie np. nagrywarke... Tak, mialem okazje miec w lapach i w kompie tego dysia, a kumpel ma go na stale. Jest o jakies 50-60% szybszy od mojej barracudy 4, on poprostu wymiata. W HDTachu zabraklo skali jak go testowalismy :D 8O :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...