kain Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 Mam takiego konfiga komputera który chciałbym użyć na serwer: P233@266 MMX, 32 Mb (4x8Mb simm) ram, grafa w tym przypadku bez znaczenia i dysk 1 GB Fujitsu. Starczy to na postawienie serwera pod Win98? Ewentualnie mogę wpakować w to więcej ramu w dimmach, ale wolałbym nie. Jeśli starczy to jak to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 serwer na win98? za przeproszeniem ale cos musiało ci się pomieszać. Postaw to na linuxie i tyle. polecam slackware 8.1 - w sieci jest sporo opisów instalacji i konfiga. Ja osobiście mam serwa na P100 i 32 Ram + dysk 2 gb (na 2 osoby styka i nawet na więcej też). Serw na 2 karty sieciowe. teraz mam uptima 46 dni 20h 12 min. Super stabilne. Dodatkowo siedzi na tym apache z php i mysql. Zainstalowana jest samba. Jest też serwer proxy. Z kumplem testujemy na tym www. Podpięte SDI. nie ma nic bardziej stabilnego od linuxa :) A o serwe z win9x możesz zapomnieć :) no chyba że byś miał coś mocniejszego to by się można pokusić o win nt ale i tak bym stawiam linuxa. Zwykła konsola i jest luz. Aha jak już pisze. Na serwie zainstalowane są tylko niezbędne programy i biblioteki. Nie ma kompilatorów ani zbędnych pierdułek. całość zajmuje 120 mb. apache i reszte (mysql, php) wszystko kompiluje u siebie na kompie (jest to najwugodniejsze) a instalacja po przegraniu na serwa. Jeszcze raz polecam ci linuxa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 Problem tylko taki, że ja linuxa widziałem dwa razy na oczy :oops: Pozatym wiem, że można pod win98 odpalić serwer www bez żadnego problemu bo tak ma mój kolega z bloku zrobione, ale niestety wyjechał na wakacje i będzie dopiero za kilka tygodni :( On ma coś koło celerona 400 i 256 mb ramu w tym kompie, ale poza tym, że odpalił na nim serwer normalnie go używa więc ten program którego używa nie może być jakiś żerty na zasoby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 kain: jesli zdecydujesz sie na winde (skoro nie masz doswiadczenia z linuxem i/lub niemasz czasu go sie uczyc) to sporo softu prostego i bardziej skomplikowanego do serverka www/ftp itd. znajdziesz tutaj: http://tucows.task.gda.pl/internet.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 kain: jesli zdecydujesz sie na winde (skoro nie masz doswiadczenia z linuxem i/lub niemasz czasu go sie uczyc) to sporo softu prostego i bardziej skomplikowanego do serverka www/ftp itd. znajdziesz tutaj:http://tucows.task.gda.pl/internet.html Dziękuję :-) Za linuxa wezmę się później, serwera potrzebuję od jutra :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 Hehe ja jednak lamer jestem, ale to nic :lol: Ściągnąłem sobie z www.komputerswiat.pl programik zajmujący 700 kb o nazwie Xitami no i już mam serwer (nawet nie na tym pentiumi tylko na kompie z którego właśnie piszę) który grzecznie działa w tle i jest baaaardzo łatwy w konfiguracji (czyli w sam raz dla mnie :lol: ). Ciekawe tylko ile mam dziur w zabezpieczeniach teraz :lol: Mógłby mi ktoś kompa zeskanować? :D IP zainteresowanemu podam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sammy Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 ja tez jestem lamerem ale postawilem serwer na FreeSCO w 3 godz. i dziala do tej pory predzej SDI udostepnialem pod w2k ale to juz na szczescie przeszlosc jak co to zobac zna http://www.freesco.arx.pl/strona/index.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 ja tez jestem lamerem ale postawilem serwer na FreeSCO w 3 godz. i dziala do tej pory Tylko jak z bezpieczenstwem ;) zwykle dystrybucja linuxa ma wiecej dziur niz taki program pod winde. Co oczywiscie nie zmienia faktu ze lepiej postawic na linuxie polatanym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 Hehe ja jednak lamer jestem, ale to nic :lol: Ściągnąłem sobie z www.komputerswiat.pl programik zajmujący 700 kb o nazwie Xitami no i już mam serwer (nawet nie na tym pentiumi tylko na kompie z którego właśnie piszę) który grzecznie działa w tle i jest baaaardzo łatwy w konfiguracji (czyli w sam raz dla mnie :lol: ). Ciekawe tylko ile mam dziur w zabezpieczeniach teraz :lol: Mógłby mi ktoś kompa zeskanować? :D IP zainteresowanemu podam. Na tej stronei co podalem bylo wybrac sobie jakis program z maxymalna iloscia krowek ;) sa latwiejsze i trudniejsze. Ale skoro juz masz to luz...ale wylacz zdalne administrowanie serverem i cgi. Program jest marny o czym np. swiadczy to ze hasla admina sa trzymane niekodowane ;) poprostu czysty tekst. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tygrysiek Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 ja tez jestem lamerem ale postawilem serwer na FreeSCO w 3 godz. i dziala do tej pory Tylko jak z bezpieczenstwem ;) zwykle dystrybucja linuxa ma wiecej dziur niz taki program pod winde. Co oczywiscie nie zmienia faktu ze lepiej postawic na linuxie polatanym. freesco nie jest zwykla dystrybucja linuksa...jest routerem i firewallem ograniczonym do wielkosci jednej dyskietki i dlatego wydaje mi sie ze jest bardziej bezpieczny niz taki red hat..poza tym baardzo dobrze spelnia swoja role i nie ma znim zadnych problemow...sam posiadam serwerek na freesco z dwoma sieciufkami i od roku wsio piknie dziala :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 spokojnie taki komp wystrczy ci jako maly domowy serwerek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 28 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2002 Na tej stronei co podalem bylo wybrac sobie jakis program z maxymalna iloscia krowek ;) sa latwiejsze i trudniejsze. Ale skoro juz masz to luz...ale wylacz zdalne administrowanie serverem i cgi. Program jest marny o czym np. swiadczy to ze hasla admina sa trzymane niekodowane ;) poprostu czysty tekst. Nawet nie chcę wiedzieć skąd Ty to wiesz :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Nawet nie chcę wiedzieć skąd Ty to wiesz Chciales opinie to postaralem sie :) widzialem ze wylaczyles ten sofcik. I dobrze bo to sito ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 freesco nie jest zwykla dystrybucja linuksa...jest routerem i firewallem ograniczonym do wielkosci jednej dyskietki i dlatego wydaje mi sie ze jest bardziej bezpieczny niz taki red hat..poza tym baardzo dobrze spelnia swoja role i nie ma znim zadnych problemow...sam posiadam serwerek na freesco z dwoma sieciufkami i od roku wsio piknie dziala :P Wiem co to, nie mialem blizszego kontaktu ale moge sie dowiedziec czy cos na to jest. Rowniez mysle ze jest bezpieczniejsze od RH. Przyjdzie mi to przetestowac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Nawet nie chcę wiedzieć skąd Ty to wiesz Chciales opinie to postaralem sie :) widzialem ze wylaczyles ten sofcik. I dobrze bo to sito ;) Bardzo dziękuję :-) Wyłączyłem bo już udowodniłem bratu ciotecznemu wrzucając tam stronkę którą robiłem półtora roku temu (to były czasy, ramki itp :D ), że umiem serwer stawiać :lol: Teraz już mogę spokojnie i bez stresu brać się za linuxa :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cOyOte Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 jak juz "postawisz" ten serverek na win98 daj adres IP to bedzie sie na co wlamywac :) windows != security :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goram Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Ja polecam krasnala spoko serwer mozesz zessać z www.krasnal.tk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Ja polecam krasnala spoko serwer mozesz zessać z www.krasnal.tk Ciekawe czy ma backdoora :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...