Skocz do zawartości
Clavius

Wzmacniacz do glosnikow.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam glosniki 70W (8 Ohm) i mam mozliwosc kupic "tanio" :lol: do nich wzmacniacz, tylko jest problem bo koles nie ma wzmacniacza 2x70W :? jedyne opcje to:

1. 2x40W

2. 2x100W

i tu moje pytanie ktory bylby "lepszy" :lol: :lol:

roznica w cenie jest ..... hmmm "srednia" :P

(jakakolwiek pozniejsza zmiana glosnikow NIE jest planowana wiec kupowanie "na zapas" nie ma sensu ) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 70W kolumn nawet za mocny może być ten 2x40W !! Mi 2x15W pali gwizdki w altusach przy BAAARDZO głośnym słuchaniu (imprezy) ale to głównie przez zniekształcenia. Najlepiej dowiedz sie jakie to sa modele.

hmm .... to teraz :?

przeciez do czegos sluza te oznaczenia na wzacniczach ?? jak 2x40 to dac mu kolumny o takiej wlasnie mocy :wink:

a znieksztalcenia "chyba" powstaja bo wzmacniacz za slaby ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwizdki palą się nie tylko od nadmiernej głośności (przestarowania - powstają wtedy silne harminiczne o wysokich częstotliwościach), a także od bezsensownego ustawiania korektora graficznego (equalzera) we wzmacniaczu na kształt litery V. Korektor jak sama nazwa wskazuje służy do korygowania niedoskonałości parametrów akustycznych głośników oraz pomieszczenia odsłuchowego, a nie nadmiernego uwydatniania basów i sopranów. Fani muzyki typu dicho pewnie będą się zaraz sprzeczać ale powinniście wiedzieć, że właśnie nadmierne podbijanie wysokich tonów jest przyczyną przepalania wkładek w głośnikach wysokotonowych. Faktem jest że koszt naprawy polskiego głośnika GDWT to kilka zł, ale chyba lepiej temu zapobiegać niż po każej głośniejszej imprezie kupować nowe wkładki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lechoo zgadza sie, ale przede wszystkim gwizdki pala sie dlatego ze znieksztalca wzmacniacz. Ale fakt, jak ktos jeszcze podciagnie soprany to poleca takze. Dlatego tez Kwiecien jestes w bledzie mowiac ze wzmacniacz 2x40 ma nagle 2x80 tylko dlatego ze pala sie gwizdki... Twoj wzmacniacz jest po prostu za slaby do takich kolumn i niewyrabiajac znieksztalca dzwiek palac przy tym po dluzszym graniu glosniczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli te głośniki to faktycznie prawdziwe 70W (w co oczywiście wątpie) to naprawdę musiałby się postarać je zniszczyć.

eeee... teraz to juz nie wiem o czym mowisz.

To ze Kwiecien zjaral swoje to wina za slabego wzmacniacza, ale o tym to juz mowilismy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to że jeśli te głośniki mają prawdziwe 70W mocy a wzmacniacz np te 100W to prędzej ogłuchnie niż je uszkodzi - to już atomowa dawka mocy :). Sam mam 2*45W i już przy 1/3 jest nie do wytrzymania. Dalej to już raczej krew z uszu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to prawda, ale gdzies widzialem, badz slyszalem, ze powinno sie dobierac wzmacniacz w stosunku 1/2 czyli wzmacniacz 2x50 na 100W kolumny. Ale reki za to nie dam... Moze mi sie to jakos samo wymyslilo? :? A moze to bylo 2x75 na 100W? Ale to chyba juz sporo jak na 100W kolumny....

Ekh.. chyba cos mi sie pokrecilo ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to prawda, ale gdzies widzialem, badz slyszalem, ze powinno sie dobierac wzmacniacz w stosunku 1/2 czyli wzmacniacz 2x50 na 100W kolumny. Ale reki za to nie dam... Moze mi sie to jakos samo wymyslilo? :? A moze to bylo 2x75 na 100W? Ale to chyba juz sporo jak na 100W kolumny....  

Ekh.. chyba cos mi sie pokrecilo ...

No nie bardzo. Nie ma jakiejś ogólnej reguły co do doboru. Wiadomo, że im mocniejszy tym będzie miał mniejsze zniekształcenia przy dużych natężeniach głośności, lepsza dynamika itd.

To tak jak z samochodami - np 1,6l i 2,5 - załóżmy że mają prawie takie same moce - tyle że jeden osiąga to bez trudu a drugi jest już wyżyłowany.

Przy kolumnach wyższej klasy nie podaje się dokładnie konkretnej ich mocy - tylko pewien zalecany przedział mocy wzmacniaczy, z którymi będzie to współgrało najlepiej.

Generalnie (wbrew pozorom) im więcej czystej mocy - tym szanse na uszkodzenie głośników mniejsze - naprawdę. Aczkolwiek co do mocy deklarowanych - proponuje spojrzeć na to zdroworozsądkowo - żadne urządzenie nie jest w stanie oddać większej mocy niż pobiera. Chociaż na moje wścibskie pytanie - "fachowcy" z MediaMarkt odrzekli - "oczywiście że tak się da - w końcu to wzmacniacz mocy" :lol:

No i tym optymistycznym akcentem kończę i pozdrawiam wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurna mam wzmacniacz diora ws354 i ma on 2x50 wat

on rusza kolumny altusy 300 i sie nawet nie grzeje a jako ze jestem fanatykiem techno to jest duzy i gkosny bass

a smiac mi sie chce dlatego bo milalem kiedys glosniki komputerowe firmy sundio i pisalo na nich 600 wat a sprzedawca powiedzial ze graja jak 1200 :lol: :lol: (a ich membrany mialy z 4 cm srednicy :lol: )

nie kupujcje zadnych zestawow do kompa grajacych lepiej kupcie jakas unitre i nawet uzywane tonsile 40 wat i oswiadczam ze gra to lepiej od niejednego sestawu creativa i logiteha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurna mam wzmacniacz diora ws354 i ma on 2x50 wat

on rusza kolumny altusy 300 i sie nawet nie grzeje a jako ze jestem fanatykiem techno to jest duzy i gkosny bass

a smiac mi sie chce dlatego bo milalem kiedys glosniki komputerowe firmy sundio i pisalo na nich 600 wat a sprzedawca powiedzial ze graja jak 1200 :lol:  :lol:  (a ich membrany mialy z 4 cm srednicy :lol: )

nie kupujcje zadnych zestawow do kompa grajacych lepiej kupcie jakas unitre i nawet uzywane tonsile 40 wat i oswiadczam ze gra to lepiej od niejednego sestawu creativa i logiteha

Hehe mam takie same odczucia :D

Kolumny 40W od radia Unitry i do tego koncowka mocy Schneidera za 20zl ze Slomczyna o mocy 20W. Gra to poprostu super. Zaden zestaw nie przebije tego pod wzgledem odwzorowania dzwiekow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co Panowie:) jak narazie to nie dowiedzielismy sie jeszcze czy te glosniki maja 70W mocy muzycznej czy ciaglej :) jak maja 70 muzycznej to pewnie ze 40W (rms), a wiec 2x40W bylby w sam raz :D:D

P.S. ja bym prponowowal zrobic po mojemu :) kupic wzmacniacz 2x150, 2 kolumny DEXON 300W(rms) i zapewniam, nie ma problemow ze znieksztalceniami :P

pozdrawiam maniakow dzwieku :twisted: hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co Panowie:) jak narazie to nie dowiedzielismy sie jeszcze czy te glosniki maja 70W mocy muzycznej czy ciaglej :) jak maja 70 muzycznej to pewnie ze 40W (rms), a wiec 2x40W bylby w sam raz :D:D

P.S. ja bym prponowowal zrobic po mojemu :) kupic wzmacniacz 2x150, 2 kolumny DEXON 300W(rms) i zapewniam, nie ma problemow ze znieksztalceniami :P

pozdrawiam maniakow dzwieku  :twisted:  hehe

W tym przypadku chodzi Ci chyba o kompresję (głośnik nie dławi się tak przy dużych poziomach głośności) a nie zniekształcenia. Dexon to tania estradówka - i jak na estradówkę przystało na pewno ma zabezpieczenia przed zbytnim przeciążeniem (np. zwykła żaróweczka w obwodzie zwrotnicy :).

Ale słuchać czegoś takiego na codzień to przynajmniej nie dla mnie :) .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym przypadku chodzi Ci chyba o kompresję (głośnik nie dławi się tak przy dużych poziomach głośności) a nie zniekształcenia. Dexon to tania estradówka - i jak na estradówkę przystało na pewno ma zabezpieczenia przed zbytnim przeciążeniem (np. zwykła żaróweczka w obwodzie zwrotnicy :). 

Ale słuchać czegoś takiego na codzień to przynajmniej nie dla mnie  :) .

Pozdrawiam

no coz Pitt, ja w tej mojej taniej estradowce zadnej zaroweczki nie zauwazylem :P ale masz racje, ma zabezpieczenie, ktore pomoglo mi troche na dyskotece.

ladnie mi opowiedziales, ale jednak chcialbym uslyszec co myslisz o tym wzmacniaczu o ktorym pisalem (2x40W) - zgadzasz sie ze bedzie dobry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz Pitt, ja w tej mojej taniej estradowce zadnej zaroweczki nie zauwazylem :P ale masz racje, ma zabezpieczenie, ktore pomoglo mi troche na dyskotece.

ladnie mi opowiedziales, ale jednak chcialbym uslyszec co myslisz o tym wzmacniaczu o ktorym pisalem (2x40W) - zgadzasz sie ze bedzie dobry?

Teraz to już się pogubiłem - pisałeś że

P.S. ja bym prponowowal zrobic po mojemu  kupic wzmacniacz 2x150, 2 kolumny DEXON 300W(rms) i zapewniam, nie ma problemow ze znieksztalceniami 

Wynikało by z tego, że kupiłeś właśnie coś takiego.

A teraz mowa o wzmacniaczu 2*40W ?. Czyżbym coś przeoczył ?. No a nawet jeśli to co to miałby być za wzmacniacz i do jakich kolumn ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisalem o wzmazniaczu dla Claviusa :) sorry ze tak skacze miedzy watkami :P chcialem zebys odpowiedzial czy dla niego 2x40 by pasowal, gdyby te kolumny mialy 70 muzycznej.

ja tak napisalem ze moj ma 2x150, ale w sumie to sie przyznam, nie wiem ila ma dokladnie, moze Ty bedziesz wiedzial? to jest "yamaha stereo amplifier a-520", ten model ktory ma tone bypass (pisze, bo inne, podobne modele roznia sie tym ze go nie maja):P z tylu mam 4 wyjscia, slyszales cos moze o tym wzmacniaczu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisalem o wzmazniaczu dla Claviusa :) sorry ze tak skacze miedzy watkami :P chcialem zebys odpowiedzial czy dla niego 2x40 by pasowal, gdyby te kolumny mialy 70 muzycznej. 

Każdy wzmacniacz będzie pasował - jest tylko kwestia umiaru przy głośnym słuchaniu. O mocach i innych niuansach pisałem już w tym wątku :

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=55728&start=0.

2*40W to już nie jest źle i powinno być ok.

ja tak napisalem ze moj ma 2x150, ale w sumie to sie przyznam, nie wiem ila ma dokladnie, moze Ty bedziesz wiedzial? to jest "yamaha stereo amplifier a-520", ten model ktory ma tone bypass (pisze, bo inne, podobne modele roznia sie tym ze go nie maja):P z tylu mam 4 wyjscia, slyszales cos moze o tym wzmacniaczu?

Kawał dobrego klocka (miał go mój wujek) - stary, ale parametrowo ok. Co do mocy to - pobór z sieci 390W a oddaje maksymalnie 2x 154W /4 ohm. To już jest "atomowe uderzenie". Uważaj na te swoje Dexonki :) i proponuję właśnie uzywanie Tone-Bypass.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi