Skocz do zawartości
pci

Mofsety na ecs K7VTA3 V5.0

Rekomendowane odpowiedzi

Cze jak wam się grzeją mofsety na tej płycie bo u mnie są cieple, i rozważam czy zalożyć radiatorki.

A czym najlepiej przykleić radiatory. Mam sylikon ale nie wiem czy jest dobrym przewodnikiem ciepla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz stosować żadnych radiatorów, to poprostu nie potrzebne i na żadną stabilność nie wpłynie. To że tranzystory są ciepłe to nic nie zanczy, nawet gdyby były tak gorące że nie mozna by było utrzymać na nich "palca" dłużej niż 5 sek. to wciąż jest normala i całkowicie bezpieczna temperatura pracy krzemu. Nie zapominajmy że krzem moze rozgrzać się do 150*C (oczywiście mówie tu o temperaturze wewnątrz tranzystora), na zewnątrz temperatura jest niższa o jakieś 30-40*C. Inna sprawa jest z prockiem gdzie upakowanie elementów jest duże i struktura "krzemowego placka" jest "delikatniejsza"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeeeh u mnie mosfety sa gorace jak podkrece proca do 2 ghz a co zatym idzie mam bardzo cieple kondensatory (nagrzewaja sie przez laminat plyty glownej)

wiec wole nie podkrecac bo bym mial zwiechy po pol roku z powodu wysychania kondensatorow

gware mam jeszcze przez 20 miesiecy wiec z radiatorami sie moge pozegnac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak bo przeciez kondensator to nic innego jak elektrolit zawiniety z folia lub papierem w bebenek :( a elektrolit wysycha

ale nie jestem pewien bo slyszalem ze sa konensatory olejowe :?:

poprawcie mnie jezeli pieprze

stad takie problemy z plyta abit be6 ktorej kondensatory sie wybrzuszaly i pc byl niestabilny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego emgie jesteś w błędzie bo zapomniałeś że cyna zaczyna się topić w temp. 180-200*C więc do tej jeszcze daleko.

Co do kondensatorów olejowych, to oczywiście są takowe ale stosuje się na wyższe napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...