Skocz do zawartości
WIDMO82

Problem z uruchomieniem ECS K7VZA

Rekomendowane odpowiedzi

dostalem kompa od kumpla zeby postawic na nim zamiast 98se WIN2k

zarchiwizowalem dane na ktorych mu zalezalo z partyycji C: i restart kompa, a nastepnie 2 przypadki :

1] wykrywa procek, widzi poprawnie pamieci, dysk i napedy...

..czarny obraz, migajacy kursor w lewym gornym rogu po kilkunstatu sekundach ginie

2] wciskam POWER i dalej nic, nie zglasza sie tryb graficzny, nie mam mozliwosci dostania sie do biosu, procek dziabie, wentyle sie kreca i ciemnosc

nie mialem nigdy na szczescie ECSa ale slyszalem o czestych jego problemach, domyslam sie ze bedzie przydatna wymiana BIOSu, jednak tego nigdy jeszcze sam nie robilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po chyba 12 resecie jakos wszedl do trybu graficznego:

ustawienia fabryczne biosu - kolejne kilkanascie prob...

reset zworką - kolejne kilkanascie prob...

zaladowalem nowy biosik dzieki pomocy kumpla z # :)

teraz 10/10 uruchamia sie

ale nie mam dzwieku :)

zainstalowalem to co dostalem na plycie od kumpla do tej plyty, nie pomoglo, zainstalowalem co to zassalem z netu pod te plyte... nie pomoglo

uprzedzajac pytania:)

oczywiscie sprawdzilem czy w biosie jest wlaczony dzwiek z plyty, czy nie jest gdzies wyciszony oraz czy kabel jest sprawny.

nie mam ani jednego konfliktu wlaczajac czy winampa czy jakis film nawet z dzwiekiem ac3 nie krzyczy ze cos jest nie tak z dzwiekiem

a w glosnikach ciszaaa ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie mam dzwieku :) 

zainstalowalem to co dostalem na plycie od kumpla do tej plyty, nie pomoglo, zainstalowalem co to zassalem z netu pod te plyte... nie pomoglo

uprzedzajac pytania:)

oczywiscie sprawdzilem czy w biosie jest wlaczony dzwiek z plyty, czy nie jest gdzies wyciszony oraz czy kabel jest sprawny.

nie mam ani jednego konfliktu wlaczajac czy winampa czy jakis film nawet z dzwiekiem ac3 nie krzyczy ze cos jest nie tak z dzwiekiem

a w glosnikach ciszaaa ;/

jaki kabel ?? jeśli sprawne głośniki podłączasz i nie ma dźwięku to może nie to gniazdo ?? chyba to najwyższe powinno być. lun jest przerwana ścieżka na płycie. stery trzeba instalować najnowsze ale do SIS'a a nie realteka (podobnie sieciówka jak jest). ewentualnie spróbuj na innym systemie ale powinno pójść. sprawdź jeszcze czy działa nagrywanie, tzn czy w rejestratorze dźwięków linia się krzywi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WIDMO82 czy uporałeś się z tym dźwiękiem? Bo mam (a właściwie to ma mój siostrzeniec) podobny problem na takiej samej płycie. Pod Win98 dźwięk był. Zainstalował W2K i dźwięku niet. Co ciekawe jak zresetuje bios to dźwięk się pojawia, ale do kolejnego uruchomienia... Żadnych problemów w menadrzerze urządzeń itp. W biosie wszystko jak należy... A na sam koniec najciekawsze jest to, że kiedyś to był mój komputer (no prawie cały -tylko dysk i obudowa są inne) i ja dźwięk miałem zawsze: Win98, WinME, W2K i XP. Hmm ciekawe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja gdy jeszcze miałem tego ECSa o którym piszesz w Win2000 instalowałem stery z płytki dołączonej do płyty, bodajże Realtek cośtam i, pomijając moje zdanie na temat produktów ECS, wszystko działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...