Gość Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Witam Przyszło mi cos zrobic w Adobe Acrobat 6.0 (wersja angielska). Musze stworzyc pdf ze strony www (jedna strona). Robie File, Create pdf, wybieram from Web Page...podaje adres. I niby jest ok, ładnie tworzy pdf'a ale brak polskich czcionek (sa tylko znane wszystkim krzaczki). Gdy na probe przekonwertowalem dokument Worda było ok. Co z tym fantem zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zapewne musisz w Acrobacie ustawić kodowanie strony. Ale spróbuj tak: zapisz stronę na dysku i przekonwertuj na kodowanie Windowsa: CP-1250 (np. programikiem StronaPL). I zrób pdf-a offline, z dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Strone mam zapisana na dysku. Zmiany kodowania nic nie dały. W pomocy od Adobe wyczytałem, ze w przypadku europejskich jezyków takich jak polski, musze miec zainstalowane "proper language kit fonts". Nie mam pojecia o co chodzi. Czy do Adobe sa jakies osobne czcionki do obsługi np. jezyka polskiego? Dziwne to, bo przy konwertowaniu z Worda mam ogonki. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Wygląda na to, że w zwykłym Acrobacie 6 nie da się bez cudowania przekonwertować poprawnie z html-a. No to co zostaje: (1) przejście na Acrobata CE; (2) potestowanie innych programów umożliwiających zapisywanie w pdf (nie wiem, który z nich konwertuje z html); (3) pogodzenie się z pewnymi niedogodnościami. Ad (3) -- Jak zrobić w A6 html>pdf z polskimi znakami: Wykorzystując drukarkę Adobe PDF, drukujesz stronę do pliku (spod przeglądarki). W preferencjach (Adobe PDF Settings) musisz odhaczyć Do not send fonts to "Adobe PDF". Jak coś będzie nie tak, zwróć uwagę na wielkość strony oraz na opcje czcionki (Układ > Zaawansowane, żonglerka czcionką urządzenia i czcionką ładowalną). Powstały plik o rozszerzeniu .prn otwierasz w Adobe Distillerze albo w Acrobacie (dla Acrobata zmieniasz najpierw rozszerzenie na .ps). No i strona jest, są polskie znaki, tyle tylko, że ignoruje tło (strony, komórek). Nie ma go. :? A to niewątpliwie dość poważna dyskwalifikacja, jeżeli chce się odtworzyć w pdf-ie dokładny wygląd strony www. Czyli albo dokładne odtworzenie wyglądu strony bez polskich znaków (również w wersji "litery bez ogonków"), albo odtworzenie "z grubsza", z polskimi znakami. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopik_ Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 A ja mam taki problem: Mam formularz w postaci pliku PDF i musze go wypełnić na kompie było by wszystko oki bo mam program Adobe Acrobat CE tylko nie moge w nim wstawić polskich znaków znalazłem też program pdfedit i to samo też nie moge wstawić polskich znaków BARDZO PROSZE O POMOC TO DLA MNIE BARDZO WAŻNIE Z GÓRY THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...