johnson Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Wyjąłem z płyty procesor, żeby zrobić mod cache'u. Założyłem copper shim'a potem wszystko wylądowało spowrotem na swoim miejscu w obudowie. Po restarcie pojawił mi się błąd bios checksum error, hasło że procesor był zmieniony lub nastąpił błąd przy podkręcaniu. I w momencie jak miałem nacisnąć DEL okazało się , że klawiatura (PS/2) nie działa, to samo myszka (PS/2). Ogólnie efekt jest taki, że oba gniazdka PS/2 nie działają. Wyświetlacz na płycie pokazuje FF, nie łapie więc błędów. Z gwarancją może być cięzko bo zmieniłem chłodzenia na NB i SB i plomba została przebita w jednym miejscu. Proszę o pomoc. Na razie wszystko podpiąłem do USB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 a moze proc cos zwalil P.S. jest caly duuuzy post o 8dra+ czymu tam nie dales pytania ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 RaF otwieram ten temat mysle ze to jest szczegolny przypadek i odsylanie do duzego tematu o 8rda(+) IMHO nie ma sensu. Wracajac do pytania proponowalbym zrobic clear cmosa i sprobowac jeszcze raz ew. zaktualizowac/zdeaktualizowac BIOS. 8RDA czesto mialy jazdy z BIOS checksum error u mnie zawsze pomagal clear cmos ale w niektorych przypadkach niestety nie obylo sie bez serwisu :/. Porty nie mogly pasc tak po prostu bo wyjales proca :? pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AssAssin Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Mam Epoxa8rda+ 2 dzien!!! Wczoraj kiedy ja instalowalem w obudowe razem z athlonem 2200+xp,pamieciami twinmos 256mb cl2.5 i grafika msi g4titanium4200 mialem podobny problem!!! Skladalem kompa z kumplem mial byc fachowcem :( podpielismy wszystko klepe w power a tu wszystko to co opisales ten sam error klawiatura nie odpowiada nie da sie wejsc w ustawienia biosu a proca pokazuje jako 1500+xp!!!! Hmmm mysle sobie przeje..ne ale poprzepinalem ledy zgodnie z instrukcja i wszystko ruszylo!!!! --- wszedlem w bios wybralem optimal settings no i pokazalo 2200+xp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 problem z ps-ami rozwiazuje jeden z biosów (lipiec 2003) pordr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 problem z ps-ami rozwiazuje jeden z biosów (lipiec 2003) pordr no niezupelnie mam wgrany najnowszy bios i tez nie pomaga; ten problem mam juz od kilku miesiecy (pisalem o tym kiedys na forum);gdy klawiatura nie dziala nalezy wylaczyc komputer, odlaczyc zasialanie, kilka razy wcisnac power, podlaczyc zasilanie ponownie; u mnie ta metoda dziala za kazdym razem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 Ja metodą prób i błędów doszedłem do tego, że "wystarczy" ( przynajmniej u mnie) odpiąć wszystko od płyty głównej i zostawić tylko niezbędne rzeczy do startu, a więc pamięć, grafę i procka :) . Potem trzeba uruchomić sprzęt i mamy znany komunikat o błędzie z powodu overclockingu albo z powodu wymiany procka, potem del i ładujemy optymalne ustawienia. Zadziałało już chyba ze 3 razy. Może EPOX zapłaci $$$ za taką informację :) Muszę wysłać mail do supportu i zobaczyć jaki oni mają pomysł na ten problem z klawiaturą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...