gawadam Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Witam Mam pewien dylemat z wyborem chłodzenia dla mojego procka, propozycje są przedstawione w temacie, jakieś sugestie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHECK-IT Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 A masz moze namiar na sklep netowy gdzie jest gigabyte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 tylko i wyłącznie zalman 7000cu nie wiem jak ten gigabyte wypadl w testach ale mysle ze napewno nie wygral z zalmanem pod wzgledem wydajnosci i ciszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 co ciekawe widzialem kilka testow gdzie lepiej wypadal 7000 ALCu niz CU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 a ja widziałem test gdzie radeon 9200 przegonił radka 9600 :lol: pewnie że zalman lepszy, gigabyte to tylko dobre płyty pod intela klepie. nie da się całej wieloletniej wiedzy zalmana łyknąć w tydzień, gigabyte na pewno odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 bierz.zalmaniatko.7000cu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 jedynie zalmana wiatrak w tym 7000A jest "nie za wysokiej jakosci_" gdyby w tne radiator okragly wrzucic wentyl papsta to mamy cisze i wydajnosc.... na normal mode ten zalman to juz niezla wichure robi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twix Opublikowano 3 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2004 Są w ogóle jakieś wydajniejsze i cichsze wentylatory dla socketu 478 oprócz Zalmana CNPS 7000A-Cu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Są w ogóle jakieś wydajniejsze i cichsze wentylatory dla socketu 478 oprócz Zalmana CNPS 7000A-Cu ?Wydajniejsze bez watpienia sa. O cichsze raczej ciezko. Jesli chodzi o wspolczynnik wydajnoschalas to Zalman 7000A Cu nie ma sobie rownych!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawadam Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Wydajniejsze bez watpienia sa Jakie to są te wydajniejsze??? Na ciszy mi specjalnie nie zależy bo u mnie w domu zawsze hałas :D Chodzi mi głównie o wysoką wydajność przy chłodzenie mocno podkręconego procka (jak dla mnie mocno to 2Ghz @ 3,3-3,4Ghz) i czy jesteście pewni że zalman będzie lepszy pod względem wydajności, przecież ten pro 3d czy jak mu tam ma wbudownego peltiera czy coś w tym stylu O chłodzeniu wodnym na razie nie ma mowy bo na grafe nową zbieram i muszę się ograniczać kosztami :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawadam Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 A masz moze namiar na sklep netowy gdzie jest gigabyte? Niestety nie mam, sam szukałem bo jestem ciekaw ile on kosztuje, ale myśle że cena nie przekroczy 180zł Jakby ktoś znalazł owy namiar to pisać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawadam Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Pojawił sięniedawno artykół o Gigabyte 3D Cooler Pro :P I jestem mile zaskoczony wynikami tam zamieszczonymi :twisted: Szczerze mówiąc jeszcze nie dawno byłem przekonany do Zalmana ale teraz to jestem raczej za Gigabytem-tylko szkoda że narazie w Polsce nie można go nigdzie kupić (w Polsce) :cry: Czy wiecie może jak grzeje się proc na zalmanie przy podobnych taktowaniach??? (2.8, 3.2, 3.4 Ghz) UPADE: Ten test jest na www.benchmark.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_3vil Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Wydajniejsze od zalmana to beda thermalrighty z serii slk900, slk947U, sp 97, tyle ze z wiatrakami typu delta albo vantec tornado (cos ponad 5000 obrotow - takie sobie odrzutowce z odrzutowym cfm :lol: ) Z cichymi wiatrakami sa mniej wiecej na poziomie zalmana - w roznych testach roznie wypadalo. Ja wybralem zalmana, w proline zaplacilem 189 zl i jestem w sumie zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawadam Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 tylko że z tych 3 tylko Thermalright SLK-947-U jest dla p4 :-) a pozatym to te wentylatorki trzeba sobie samemu dokupić bo w zestawie jest tylko taki duuużżży radiator :-D PS: Masz jakiegoślinka do testów tego thermalrighta?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretyn Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 zastanawiam sie czy jakby ten Zalmam miał inaczej umieczczony wentyl ... tzn. do góry nogami ... tak jak kiedyś w tej nakładce na ORBy czy nie byłby wydajniejszy bo w końcu częsć powierzchni z której uchodzi ciepło zasłania wentylek ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_3vil Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 1. SLK 947U jest dla P4 i dla socket A, w razie watpliwosci www.thermalright.com (dodatkowo pojawil sie slk 948 U) 2. A czy ja pisalem cos o wiatrakach w zestawie??? 8O jasne ze trzeba dokupic a wtedy to juz grooba kasa jezeli wentyl ma byc klasy radiatora. 3. test slk 900 test kilku bydlakow P4 i socket A porownanie 947u i zalmana 7000 na sock. A wiecej testow mi sie nie chcialo szukac => google.pl nie boli :D @kretyn - nie badz madrzejszy od panow inzynierow z zalmana :) ale jak chcesz to sprobuj i zapodaj wyniki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretyn Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 d_3vil ... mnie chyba nie zrozumiałeś ... nie da siedomowym sposobem zmienić przyczepu wentylka ... trzebaby było go odwrócic do góry nogami a potem "odgiać łopatki" tak zeby śmifało na radiatorek a nie w druga stronę ... teraz mocowanie jest od dołu i wieje w dół i na boki ... ja myslałem o mocowaniu u góry tak żeby wiało w dół i na boki ... w domu nie da sietego zrobić w zaden sposób ... praedłużyc troszkę kilka z ramion radiatora (min. 3) i połączyc je u góry nad wentylem i umocować go tak zeby wiał w dół ku radiatorowi nie dotykając go wcale .... sam mam Orba na Slot A i takie umieszczenie wentylka po odkreceniu go od radiatora spowodowało spadek temperatury o ok. 2* C - tyle, ze w żaden sposób ni mogłem przymocować tego wentylka stabilnie domowymi sposobami, po jakimś czasie siealbo przesówałalbo urywał ... mysłę, że fabrycznie możnaby było to zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_3vil Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Hmm, niewykluczone ze to by faktycznie dzialalo ale ciut zakrecone mogloby to byc - w kazdym razie ciut zakrecone jak dla mnie dzisiaj. W najblizszej przyszlosci mam zamiar jakas rura dac nawiew prosto nba zalmana z wentyla z przodu budy - zobaczymy czy to cos da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretyn Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 poza tym nie dziwi was mała różnica w wydajnosci między radiatorami SLK z 80 i 92 mm wentylami? mnie siezdaje, ze to wina wentyla a mianowicie jego mocowania ...częsć powietrza z wentyla 92mm poprostu zamiast walic na radiator wali gdziespo bokach ... nie lepiej byłoby założyc jakaś "rure" która skieruje całość powietrza na radiator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretyn Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 jeszcze jedno ... dopiero teraz zauważyłem, że wentylek w tym zalmanie nie przylega do rdzenia radaitora chyba wcale ... jest lekko uniesiony ... zwracam honor panom inżynierom z Zalmana i przepraszam za włąsną nieuwagę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 jak bedzie w Polsce cena tego gigabajta to mozna edzie gdybac - z benchamrk pl wynika ze giga 3d bije na leb zalmana i pewnie cena tez go pobije Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flix Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Ja zakupilem dla znajomego 7000A Al-Cu, wlasnie testuje i sadzilem ze bedzie mial lepsze osiagi. Na AXP2,2@1996MHz Vcore 1,63 i starym Titanie TT-D5T mam w Prime95 53*C (zamknieta buda, zadnych dodatkowych wiatrakow) a na tym Zalmanie 48*C. Tylko 5*C roznicy :( , sadzilem ze bedzie roznica rzedu 8-10*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 doloz dobra paste a bedzie lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flix Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Pasta jest, co prawda taka dodawana do Titana ale jest, chodzi mi o tak mala roznice temperatur. Jak bym dal lepsza paste to by temperatura spadla dla obu wiatrakow. Zalman przykrecony na maxa zeby nie bylo. Gdzies czytalem zeby podlozyc cos miedzy zapinke a radiator w Zalmanie, aby docisnac radiator lepiej do procka, moze to by cosik dalo :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Ja zakupilem dla znajomego 7000A Al-Cu, wlasnie testuje i sadzilem ze bedzie mial lepsze osiagi. Na AXP2,2@1996MHz Vcore 1,63 i starym Titanie TT-D5T mam w Prime95 53*C (zamknieta buda, zadnych dodatkowych wiatrakow) a na tym Zalmanie 48*C. Tylko 5*C roznicy :( , sadzilem ze bedzie roznica rzedu 8-10*C. wiem, zen ie mozna porownywac temp z roznych plyt, ale ja u siebie mam 36-40st w zaleznosci od ilosci kurzu na radiatorze :lol: spadek w porownaniu do radiatora spire i wentyla falmana 92mm wynosi 10-15st. daj dobra paste i spadnie jeszcze w dol. u mnie roznica miedzy tiatanem a ASIII wyniosla 5st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Co wy wszyscy za tym zalmanem :cry: . Nie widzieliście testów gigabajta 3D a mówicie że zalman jest lepszy. Ja jestem pod wrarzeniem osiągów gigabajta 3D i gdyby był gdzieś dostępny to bym go już kupił. Jest on lepsz od zalmana i nie jest przy tym taki głośny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_3vil Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 jedyny test jaki znalazlem i to na P4 tu , nie pytajcie co to za jezyk :D (finski??) ale tabelki sa. Co do danych producenta to cichy to on jest na 2000obr - 20dB, na 4000 ma 40dB (i tak niezle). Zalman 7000 na full power ma 25dB. Teraz tylko prosze o porownanie tych dwoch na AMD, i bedzie wiadomo. Nie neguje ze to moze byc wypasisty cooler, ale zalmana znam osobiscie ja i kupa innych osob a z tym Gigabytem sie na razie nikt nie zetknal - ot i co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 szkoda, ze nie porownali jego do zadnej innej konstrukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snaj* Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 A dlaczego nikt nie pisze o Silent Boost :? To cudo jest cichutkie (naprawde !!) a chlodzi lepiej niz traktor - Volcano 11+ Xaser - oba widzialem w dzialaniu i jak mi przyjdzie zmienic mojego 6000AlCu to bez wahania biore Boosta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 A może czas się zastanowić nad kupnem Thermalright SP-97 :wink: I cieszyć się z wydajności bo zalman ma podobną wydajność ale nie pasuję do każdej płyty :cry: Napiszcie co sądzicie o tym radiatoże można go zobaczyć tu http://www.4max.pl/produkt.asp?g=24&gg=19&id=527 proszę o komentarze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...