Skocz do zawartości
Gość

ASRock K7VT2 i nowe biosy

Rekomendowane odpowiedzi

Yo

Właśnie znalazłem bardzo fajną stronkę o tematyce asrocka i ecs'a a mianowicie :arrow: http://members.lycos.co.uk/asrockiecs/index.php

i znalazłem tam najnowszy bios ver. 1.381 i tutaj mam pytanie czy on jest bezpieczny i co wnosi on nowego w stosunku do wersji 1.3 czy ktoś korzystał z tego biosu???.

Aha na forum tej stronki jakiś koleś mówił że niby wyszła już wersji 1.41 która odblokowuje mnożnik :!: :!: :!: jeżeli ktoś wie gdzie go morzna zasać to będe bardzo wdzięczny.

update

Może mi ktoś powiedzieć co oznacza dopisek adv w nazwach biosu i podać adres do ftp'a asrocka :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zrobiłem flasz'a z wersji 1.30 na 1.381adv i musze przyznać że w tym biosie jest kilka ciekawych opcji i warto go zainstalować a dopisek adv oznacza wersje dla zaawansowanego użytkownika. Teraz tylko czekam na wersje 1.41 która ma opcje odblokowania mnożnika :twisted:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byśł mógł to opisz jak w praktyce sprawuje się nowy BIOS, daje jakieś możliwości owerlockingu (drutmod już mi się nudzi :wink: ), poprawia coś w wydajności, czy stabilność przypadkowo nie pada.. itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byśł mógł to opisz jak w praktyce sprawuje się nowy BIOS, daje jakieś możliwości owerlockingu (drutmod już mi się nudzi  :wink: ), poprawia coś w wydajności, czy stabilność przypadkowo nie pada.. itp.

A więc tak bios jest bardzo stabilny i nie jest to jakaś beta tylko wersja finalna i oficjalna, bios jest świeżutki bo z 29/12/03r. A co w nim dodano hmm może nie aż tak dużo ale jedna opcja jest godna uwagi a mianowicie:

SDRAM BANK INTERLEAVE - poprawia wydajność pamięci.

są jeszcze opcje w których nie wiem o co chodzi czyli:

PCI VGA PALETTE SNOOP i CODEC VARIABL RATE jest jescze pare innych opcji ale nie pamiętam ich nazw :D. W sumie aż tak diametralnych zmian to ten nowy bios nie wnosi ale byłem ciekaw co on da i poprostu mam fioła na punkcie aktualizowania firmware'u :lol: ogulnie mogę polecić ale nadchodząca wersja 1.41 powinna być o wiele ciekawsza (o ile wogóle wyjdzie) z przyczyn które wymieniłem wyżej . A więc jak chcesz to sobie zrób flasha napewno nie bedziesz zawiedziony ale bez rewelacji. Są 2 wersje tego biosu czyli 1.381 i 1.381ADV instaluj oczywiście tę drugą ona jest przeznaczona dla zaawansowanego użytkownika 8) :lol:.

A tu masz zmiany które napisał producent:

1.381

PCI Burst Mode can be disabled.

1.372

BIOS 1.372 fixed that 2nd Promise IDE RAID card can not work if 2 Promise IDE RAID card are installed.

1.33

It just fixed a minor issue about PCI Hard disk Restore Card, and support WinFlash for bios flash under Windows.

However, we do not provide WinFlash to users at this moment, we are still fine tune it

1.30

1. Open "AGP Fast Write" setup item in Advanced Chipset Configuration setup group.

Default is "Disabled".

2. TV card can work.

3. Changed Boot Menu key to <F11>.

4. Display 'ACPI Compliant BIOS' in Post Sign On message.

5. Changed "PME# Power On" setup string to "PCI Devices Power On".

6. While Legacy USB is disabled, USB boot device still can boot.

7. Removed unnecessary beep sound during post.

8. BIOS can detect the CPU FAN speed which is less than 2600 RPM.

9. Adds a SETUP option to set SDRAM CAS latency.

10. Creative sound card works under Win 98SE/ME.

1.20

1. Added F9 key function of SETUP to Load Turbo Settings in BIOS utility.

1.10

1. Made CPU recognizable up to 2600+.

2. Made onboard AC'97 audio can force enabled by SETUP option in BIOS utility.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi