Skocz do zawartości
marco

Jakość klonów ATI (narzekania starego piernika)

Rekomendowane odpowiedzi

Prawie od "zawsze" mialem karty ATI w moim komputerze. Od starenkiego Macha32 via Mach64, Rage IIC, Rage 128 etc.

Otoz kilka tygodni temu skonczylem skladac z resztek z mojego starego komputera cos co nazwalem kompem do multimediow czyli cos co w zalozeniu sluzy glownie do DivX'ów i stoi w pokoju z telewizorem. Slyszac tyle dobrych slow o TV out'ach w produktach ATI i pamietajac moje cyrki z TV Outem w GeForce'ach 4 MX 440 na dętkach do 29.ilestam zapakowalem moje 4 litery do najblizszej hurtowni z nazwa na "A.." w celu nabycia droga kupna czegos co w cenniku figurowalo jako Ati Rage 128 Pro Ultra 32 MB w. tv.out.

Po pokazaniu wizytowki i rzuceniu tekstu pt "fakturke tam gdzie zawsze" dostalem karte zapakowana w foliowy woreczek jakas plytke z dumnie brzmiacym napisem VGA Drivers i cos co chyba bylo intrukcja obslugi (zlozony na 4 arkusik A5). Oczywiscie kart build by Ati nie sposob dostac wiec byl to klon (to slowo jest wyjatkowo wazne i dlatego podkreslone). Niestety klon felerny raczej wlasciwsze bylo by okreslenie mierna kopia. Producent blizej nie znany. Jedyne oznaczenie na karcie BL-5costam

W te pedy pojachalem do domu i wkladam nowy nabytek w zludnej nadziei ze poogladam sobie filmy bez potrzeby ruszania mojego ulubionego komputera pietro nizej do telewizora. Karte wlozylem, obraz na monitorku ladny, instaluje sterowniki tzw. referencyjne (wywalajac ten cholerny CD na ktorym mozna bylo znalezc wszystko ze sterownikami do GeForce'ow wlacznie tylko ze w wersjach z 2000 roku). No to ladnie biore w takim razie sliczny kabelek s-video i podpinam toto do mojego slicznego nabytku z przed roku pt. tv philips (numeru i tak nie znam ale generalnie jakis lepsiejszy 16:9, 100 Hz, plaski i jakies tam jeszcze rozne bajery - i tak ogladam tylko filmy na DVD i DivX a funkcje bardziej prozaiczna wykorzystuje tylko rodzina). O jest obraz. O kur***** to maja byc kolory (wersja ocenzurowana - by mi wycieli jak bym zacytowal co powiedzialem). Jakies migajace niebieskie pasy, kolory wogole nie te - koszmar. Ech no to nici z ogladania. Jade wymienic na inna - pewnie ten model walniety. Wracam z kolejnym egzemplarzem - to samo. Jade po 3Ci - biedny Pan A. (nie chyba nie wlasciciel firmy) zalamany mowi cos o tym ze jestem jakims dziwnym klientem ktory patrzy na jakos na TV przeciez podstawowa funkcje tzn wyswietlanie na monitor ma i dziala ;)))) (Pan A. ma mnie za dziwnego klienta od czasu gdy kupujac monitor wypakowywalismy z 20 sztuk ktore ogladalem przed zdecydowaniem sie na ten jeden jedyny). 3Ci okazal sie najgorszy - niebieskiego jeszcze wiecej. Zrezygnowany stwierdzilem ze to nic nie da i stwierdzilem ze przeboleje kilka zlotych wiecej i zamienilem calosc na GeForce'a 2 MX 400 z Chrontelem 7007 (Connexant ma lepsze uklady ale coz ;) firmy o swojsko brzmiacej nazwie "made in china" w pudelku z "Taiwan R.O.C.". Dziala idealnie.

Podsumowujac:

Mam wrazenie ze ATI pozwalajac na produkcje przez inne firmy kart z swoimi ukladami sam zniszczyl swoja najwieksza zalete - jakosc ktora byla bezkonkurencyjna. Nie sprawdzajac swoich partnerow i dopuszczajac do interesu firmy o watpliwej jakosci psuje opinie klientow o wlasnych produktach narazajac sie na wymierne straty.

Niestety nie mam czasu na eksperymenty - moja nastepna grafika jesli nie bedzie mnie stac na oryginal lub cos bliskiego (Gigabyte czy inny Guilemot) napewno nie bedzie z ukladem ATI.

A mialo byc tak pieknie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marco jest jeszcze jedna opcja.Poszukaj po gieldach lub na allegro jakiegos Ati Rage Fury albo cos takiego za czasow kiedy karty ATi robila tylko ATi :) . Wtedy obraz na wyjsciu jak zyleta.Za 100-150zl juz takie cus dostaniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marco jest jeszcze jedna opcja.Poszukaj po gieldach lub na allegro jakiegos Ati Rage Fury albo cos takiego za czasow kiedy karty ATi robila tylko ATi :) . Wtedy obraz na wyjsciu jak zyleta.Za 100-150zl juz takie cus dostaniesz.

Nibytak ale potrzebowalem na szybko to raz, po drugie w szczecinie gielda w wakacje nie istnieje - poza wakacjami wzasadzie tez nie ;)

A na allegro troche bylo ale wszystko wersje bez tv out'a ;)

Ostatecznie za 220 PLN z VAT jestem posiadaczem MX'a 400 i nawet da sie grac w wyscigi na telewizorze - lepsze niz playstation to ;) I jeszcze mam fakture na calosc moge sobie w koszta wrzucic a z allegro bym nie mogl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...