Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze byłem twardym przeciwnikiem zintegrowanych komponentów na MB, ale kiedy pojawiła się ta płyta spojrzałem na nią pod innym kątem... nie jak na każdą MB.

Mianowicie przyszedł do mnie kumpel i mówi, że chciałby rozbudować swojego kompa, ale nie widział jakiego ma. Kiedy go odpaliłem zgłosił się P120 :) .

Koleś nie ma pieniędzy, w życiu nie grał w żadne gry, a komp mu jest potrzebny do muzyczki, WORDa, Netu i co ważne filmów. Było już wspomniane coś o tej MB na forum, znalazłem gdzieś jakiś test tej płyty, ale nigdzie nie było odpowiedzi na pytanie: jak radzi sobie z divixami i DVD. Kolo nie ma kasy, a mówi, że na jego kompie mu filmy skaczą :wink: i chciałby za pare stówek coś nowego. Ma przy tym swoim złomie HDD 6GB, flopa i CDRW więc możnaby to na początek wykorzystać. POzostaje dokupić 256MB DDR i obudowe i cała operacja wyniesie w sumie ok 630 zet.

JEdnakowoż chciałbym zaznaczyć, że lubie tego kolege i zależy mi aby ten komputer wart byłby tych kilku stówek.

Czy ktoś z Was miał takie cudo?? Dało się na tym postawić XPka i odpalić filmy?

Nierozeznanym w tym wynalazku pragne poinformować,iż jest to płytka ze zintegrowaną gafiką, muzyką, lanem, Duronem 2000+ (1300MHz) z jakimś tam kulerkiem.

A może jest coś konkurencyjnego w tej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ceny za komputronikiem

K7SOM kosztuje 379zł

Asrock K7VM2 jest za 204, do tego Duron 1400 za 198 i mamy 402 złote.

Różnica niezbyt wielka, a zyskujemy możliwość rozbudowy na przyszłość (K7SOM nie ma slotu AGP, dodatkowo procesor jest wlutowany i nie da się go wymienić). Być może gdzieś znajdziesz Durona 1300 co obnizyłoby ceną drugiej konfiguracji. (Różnicę wydajności pomiędzy D1400Applebred a D1300Morgan pomijam)

Co do zastosowań typu DivX, to wystarczają do tego celerony 533. Dureń 1300 nawet nie zauważy, że jakiegoś divxa odtwarza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale do tego AsRocka trzeba jeszcze cooler dokupić, a to kolejne 50zet i już w sumie interes wychodzi o 100 pieniążków droższy. Tym bardziej, że ten ECS jest u mnie we Wrocku za 349zet.

Może miał ktoś okazję składać sprzęt na takim cudzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składałem kompa kiedyś na czymś takim (tylko z Duronem 1600+, czyli 1200). Po wymianie gluta na pastę pod chipsetem chodzi bez większych problemów. DVD i divx bez najmniejszych problemów. Wydajność przyzwoita jak za te pieniądze.

Jedno jest bolesne do oglądania filmów - brak wyjścia TV, a na allegro ciężko znaleźć kartę PCI z wyjściem TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tako płyte ciągneła na windows xp i do filmów internetu jest zajebista nawet niekture gry odpalałem takie jak nfsu,gta 3 ale se wymieniłem na asrocka k7s8x może ktośchce kupić tą płyte oddam prawie za darmo za jakąś 100 z radiatorem i wiatraczkiem procek to duron 1200 piszcie na henryk.kuczynski@neostrada.pl płyta u mnie chodziła niecały rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem tego ECS-a przez ponad rok i bylo całkiem całkiem ilmy, muza itd latały gierki niektóre tez poszły. XPek normalnie śmilał bylo ok tylko ból ze nie bylo slotu AGP ;/ i puścilem ja to żyda ! ogólnie będzie dobra....:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam - SOMy sa dosc awaryjne i do tego nie ma mozliwosci rozbudowy - brak portu AGP i niewymienialny procek.

Asrock K7S41GX kosztuje ponizej 150zl, do tego Sempron 2200+ - ok. 170zl, wentylator juz od 30zl (Glacialtech 2411 - znacznie lepszy niz ten na SOMie) - wychodzi mi jakby mniej niz SOM, a o niebo lepsze i wydajnosc i mozliwosci rozwoju kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...