Goofy Opublikowano 16 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2002 Mam zamiar zwolnić obroty wentylatora. Zmierzyłem temperaturę radiatora i wynosi ona od 19 do 26 stopni (temp. procesora od 18 do 33) przy temperaturze otoczenia 18 stopni. Na tym radiatorze mam 2 wiatraczki jeden 3500 rpm drugi ok. 7000 rpm mam zamiar go regulować za pomocą termistora. Mam w związku z tym pytanie jak go dobrać? (wartość, temperatura pracy itp.) Konfig to Duron 6500@800 ( bo mam płytę na KT133). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 16 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2002 Mam zamiar zwolnić obroty wentylatora. Zmierzyłem temperaturę radiatora i wynosi ona od 19 do 26 stopni (temp. procesora od 18 do 33) przy temperaturze otoczenia 18 stopni. Na tym radiatorze mam 2 wiatraczki jeden 3500 rpm drugi ok. 7000 rpm mam zamiar go regulować za pomocą termistora. Mam w związku z tym pytanie jak go dobrać? (wartość, temperatura pracy itp.) Konfig to Duron 6500@800 ( bo mam płytę na KT133). najlepiej to qpic gotowy wentyl z termistorem np. Coolermaster (dobre lozyska) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 16 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2002 Na termistorze tego nie zrobisz. Male nie wytrzymaja obciazenia a duze jest ciezko umiescic i jest strasznie duzy spadek napiecia. Trzeba by zrobic specjalny uklad sterujacy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bednar Opublikowano 16 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2002 Zrób sobie Baybusa za 15 złotych masz sterowanie każdym wiatrakiem w obudowie. (opis jak go zrobić jest na stronie MoDeD-KOMPz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goofy Opublikowano 17 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2002 A może tak na bazie LM35 (napięcie odpowiedzią na temp.) zbudować układ regulujący napięcie wiatraka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 17 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2002 No to mam pytanko.. czy ktokowiek widzial uklad opierajacy sie o taki czujnik od kompa.. jest on naprawde maly i wlezie w kazda szczeline. to jest podobno zwykly polprzewodnikowy czujnik.. czyli im cieplej tym mniejsza rezystancja.. (maleje w kwadracie temp) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...