Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie jak w temacie

sprawilem sobie maxtorka d740x i mam pytanko

jak lepiej chlodzic

z gory czy z dolu

mam wentylek 80 mm z zasilacza i zastanawima sie gdzie go wrzucic

ps. oplaca sie wentylek 80 mm panalfo za 25 pln

wiecej szczegolow nie znam jakie paramatry ale wygladal bardzo solidnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mam przy swojej baracudzie taki sam wentylek jak ty 80 mm i mam go pod dyskiem a dokładnie przykręciłem pod kieszenią po wczesniejszej jej modyfikacji (wyciełem cały spód ) i dysk ledwo ciepły tylko ten chałas :evil: chyba puszcze to na 7 v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25zł to sporo, skoro zwykły wiatrak kosztuje 13. Płacisz dwa razy tyle za wiatrak, który wcale nie musi być wydajny...

W każdym razie, do chłodzenia dysków twardych itp, można zamontować panel chłodzący, coolery na hdd, albo skoro masz sam wiatrak, można go zamontować z boku, tak, żeby dmuchał pomiędzy dyski i na pędy. Z drugiej strony rusztowania, można zamontować drugi i już mamy przeprzływ powietrza całkiem niczego sobie.

Widziałem takie rozwiązanie na zdjęciu na jakiejś stronie i bardzo mi przypadło do gustu.

Mam panel chłodzący, ale za nic nie potrafie go zamontować wraz z sankami do dysku i samym dyskiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie jak w temacie  

sprawilem sobie maxtorka d740x i mam pytanko

jak lepiej chlodzic  

z gory czy z dolu

mam wentylek 80 mm z zasilacza i zastanawima sie gdzie go wrzucic

ps. oplaca sie wentylek 80 mm panalfo za 25 pln  

wiecej szczegolow nie znam jakie paramatry ale wygladal bardzo solidnie

Kilka dni temu kupilem na allegro 3 wentylki panaflo 80 x 80 za 49 zł

spisuja sieswietnie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25zł to sporo, skoro zwykły wiatrak kosztuje 13. Płacisz dwa razy tyle za wiatrak, który wcale nie musi być wydajny...  

W każdym razie, do chłodzenia dysków twardych itp, można zamontować panel chłodzący, coolery na hdd, albo skoro masz sam wiatrak, można go zamontować z boku, tak, żeby dmuchał pomiędzy dyski i na pędy. Z drugiej strony rusztowania, można zamontować drugi i już mamy przeprzływ powietrza całkiem niczego sobie.  

Widziałem takie rozwiązanie na zdjęciu na jakiejś stronie i bardzo mi przypadło do gustu.  

Mam panel chłodzący, ale za nic nie potrafie go zamontować wraz z sankami do dysku i samym dyskiem...

Na temant panflo moge powiedziec ze sa naprawde bardzo ciche i

calkiem wydajne. Mam zamontowane dwa takie wentylki na nagrzewnicy

od WC puszczone sa na 5V co w zupelnosci wystarcza dla mojego proca.

Przy czym wentylki sa naprawde nieslyszalne :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dałeś 49zł za 3 to wychodzi po 16.5 zł za jeden. To nie to samo co 25zł.

Dalej, ty znasz wartości swoich wiatraków, a tutaj nie wiadomo czy ile mają rpm, cfm, db, a może nawet sleeve/ ball . Tak więc uważam zakup za odrobinę kosztowny.

Sam wiatrak nie powinien kosztować więcej niż 20zł. Jestem w stanie się zgodzić, jeżeli kupuje go wysyłkowo i z przesyłką wyjdzie mu 25zł. Wtedy to OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podejrzałem u jednego koleżki i też sobie tak zrobiłem : wyjąłem dysk z sanek i przykręciłem pionowo pod sankami u dołu obudowy. Temp. nie mierzyłem, ale jest kilka stopni większa od mojego palucha, więc jakieś 40-45 stopni ma. I Działa OK. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co wam chlodzenie HDD?? Mam BIV  i dtemp pokazuje mi max 43 stopnie. na stronie seagate  w specyfikacjii BIV pisza ze max dla niej to 69  :) Wiec po co dodatkowe chlodzenie??

jasne a amd wytrzymuje do 90 tylko dziwne dlaczego wszyscy usilnie chca zbic tem ponizej 50 st na athlonach i duronach he?

to normalne ze jak go schlodzisz to wydluzysz jego zywotnosc i ryzyko padu sie zmniejszy, a probowale kiedy wyjac barakude z kieszenie bez witraczka po godzinie pracy? ja nie moglem jej w rekach utrzymac tak franca parzyla :evil:

specyfikacja to jedna a optymalne warunki pracy to drugie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do panaflo to niezle wentyle ale drogie nawet na zachodzie wiec te co wy kupujecie to chyba z przemytu ;)

tak powaznie to jedyna oferta z panaflo jaka widzilem w sklepie to 90 zeta za 80mm :evil:

i choc ta firma ma siedzibe w polsce normalnie w sklepie sa nie do dostania wie jak mozesz to kupuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do panaflo to niezle wentyle ale drogie nawet na zachodzie wiec te co wy kupujecie to chyba z przemytu ;) tak powaznie to jedyna oferta z panaflo jaka widzilem w sklepie to 90 zeta za 80mm  :evil: 

i choc ta firma ma siedzibe w polsce normalnie w sklepie sa nie do dostania wie jak mozesz to kupuj

Uzywane mozna kupic na Wolumenie w Warszawie, widzialem wczoraj mialem nawet kupic ale niewiadomo bylo jak bardzo sa "zmeczone" pozatym potrzebuje cos cichego a marki tej nie znalem za bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzies sciagnalem kiedys wavy z porownaniem wentyli sunon panaflo i cos tam jeszce i naprawde byly strasznie ciche, a jak nie panaflo to zalman 92mm taki na lapie jakies 30zeta w discotechu to ten sam co jest w zestawie z radiatorem cichy i wydajny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spisuja sieswietnie  :P

Od kogo?? Podaj nazwe usera, musze z nim zagadac, moze znajdzie jeszcze jakies :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co wam chlodzenie HDD?? Mam BIV  i dtemp pokazuje mi max 43 stopnie. na stronie seagate  w specyfikacjii BIV pisza ze max dla niej to 69  :) Wiec po co dodatkowe chlodzenie??

jasne a amd wytrzymuje do 90 tylko dziwne dlaczego wszyscy usilnie chca zbic tem ponizej 50 st na athlonach i duronach he?

to normalne ze jak go schlodzisz to wydluzysz jego zywotnosc i ryzyko padu sie zmniejszy, a probowale kiedy wyjac barakude z kieszenie bez witraczka po godzinie pracy? ja nie moglem jej w rekach utrzymac tak franca parzyla :evil:

Ja też twierdze że to całe chłodzenie dysku to pic na wode. Po jaką hcolerę macie zbijac temp. dysku skoro producent przewidział że w takich warunkach dysk będzie pracował i to mu nie powinno zaszkodzić. A tak dajecie zarobić kolesiom którzy produkują takie jakieś śmieszne wiatraczki itp. Poza tym przedmówca ma rację ze specyfikacje a optymalne warunki pracy to zupełnie co innego. Ty też możesz nie jeść przez 30 dni i przeżyjesz (tyle tylko że długość Twojego zycia zapewne bardzo sie skróci :) ). Ok Duron wytrzymuje do ok 90 C ale nioe powiesz mi chyba że Duron nie kręcony nawet na <span style="color:red;">[ciach!]</span>ianym wentyli za kilka zł. w obudowie bez prawidłowej cyrkulacji pow. będzie miał temp wyższą niż 50 C? Dlatego nie moge pojąć o co wam wszystkim chodzi z tymi dyskami... Przecież nie zmuszacioe ich do pracy z parametrami wyższymi niż nominalne itp. więc moim zdaniem do mozna sobie to odpuścić....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też twierdze że to całe chłodzenie dysku to pic na wode. Po jaką hcolerę macie zbijac temp. dysku skoro producent przewidział że w takich warunkach dysk będzie pracował i to mu nie powinno zaszkodzić. A tak dajecie zarobić kolesiom którzy produkują takie jakieś śmieszne wiatraczki itp. Poza tym przedmówca ma rację ze specyfikacje a optymalne warunki pracy to zupełnie co innego. Ty też możesz nie jeść przez 30 dni i przeżyjesz (tyle tylko że długość Twojego zycia zapewne bardzo sie skróci :) ). Ok Duron wytrzymuje do ok 90 C ale nioe powiesz mi chyba że Duron nie kręcony nawet na <span style="color:red;">[ciach!]</span>ianym wentyli za kilka zł. w obudowie bez prawidłowej cyrkulacji pow. będzie miał temp wyższą niż 50 C? Dlatego nie moge pojąć o co wam wszystkim chodzi z tymi dyskami... Przecież nie zmuszacioe ich do pracy z parametrami wyższymi niż nominalne itp. więc moim zdaniem do mozna sobie to odpuścić....

Jestem za ale.....

Ustaw PCI na 41-42. Popracuj na takim dysku przy temperaturze przekraczajacej 50st C to zobaczysz czy nie powinno sie go chlodzic :)

Barracudy padaja jak muchy, inne hdd piszcza, stukaja, itp. Jest to spowodowane wlasnie wysokim PCI i wysokimi temp.

Ja mam temperatury dysku nie przekraczajace 45st C poniewaz pracuje sobie na PCI 33 i jest spox, zadnego chlodzenia nie potrzebuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też twierdze że to całe chłodzenie dysku to pic na wode. Po jaką hcolerę macie zbijac temp. dysku skoro producent przewidział że w takich warunkach dysk będzie pracował i to mu nie powinno zaszkodzić.  A tak dajecie zarobić kolesiom którzy produkują takie jakieś śmieszne wiatraczki itp. Poza tym przedmówca ma rację ze specyfikacje a optymalne warunki pracy to zupełnie co innego. Ty też możesz nie jeść przez 30 dni i przeżyjesz (tyle tylko że długość Twojego zycia zapewne bardzo sie skróci :) ). Ok Duron wytrzymuje do ok 90 C ale nioe powiesz mi chyba że Duron nie kręcony nawet na <span style="color:red;">[ciach!]</span>ianym wentyli za kilka zł. w obudowie bez prawidłowej cyrkulacji pow. będzie miał temp wyższą niż 50 C? Dlatego nie moge pojąć o co wam wszystkim chodzi z tymi dyskami... Przecież nie zmuszacioe ich do pracy z parametrami wyższymi niż nominalne itp. więc moim zdaniem do mozna sobie to odpuścić....

Hehe sam sobie zaprzeczasz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh pieknie wytlumaczyles dlacego mamy fiola na punkcie dyskow i wiatraczkow 8)

jak nie dam wiatraczka na hdd to najwyzej padnie jak mucha a tego tygryski nie lubia najbardziej

ps : kuzyn mial ibm'a 80 bgb 8mb kaszu w kieszeni niby z wentylami i padl po 2 miechach - diagnoza: bo bylo za goraco i co ty na to Wu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres PCi na 41-42 to morderstwo dla KAZDEGO hdd!!! I tu zaden wiatrak czy inne ustrojstwo nie pomoze , chocbys nawet mial -30 stopni na hdd :) 40 to jest MAX w miare bezpieczny a tak na powaznie to zaden z producentow dyskow nie gwarantuje jego pracy juz przy pci 39-38mhz :(

To ze komustam dziala na 41 to juz jegoi sprawa , potem i tak bedzie placz i zgrzytanie zebow :P Dysk bedzie lapal bady , piszczal itd itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim starym celku mialem magistrale 83 ustawiona (433@527), czyli pci bylo 41,5 MHz. Komp dzialal w takiej konfiguracji prawie rok, a mój dysk Samsung 13 GB (nie był niczym chłodzony, ale to tylko 5400 rpm więc się wogóle nie grzał) chodzi dalej bez zarzutów... Wszystko zależy więc od dysku i ... od szczęścia 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, a jak w ogóle sie mierzy temperature dysku? Wszyscy macie hardcano czy własnej roboty panele? Czy może ten wynalazek co jest do kupienia na 4maxie?

jest kilka metod np speedfan porzez s.m.a.r.t.

termometr z castoramy samochodowy z przerobionym czujnikiem na taki jak byly kiedys z mobo abita

zrobic czujkez termistora i podpiac pod plyte gowna - abit ma zlacze na dodatkowy czujnik temp jak inne plyty to nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

termometr z castoramy samochodowy z przerobionym czujnikiem na taki jak byly kiedys z mobo abita

Tylko ten pomiar chyba bedzie sie troche roznil od pomiaru z wnetrza dysku z SMART (ktos sprawdzal roznice?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm .... moje dyski czyli Samsung Spin Point 20 Gb 5400 rpm i Maxtror DiamondMax 40 Gb 5400 chodza od pol roku na PCI=41.5 i nic im sie nie dzieje oprocz tego ze dostaly niezmiemskiego kopa wydajnosciowego .. ale to prawda co pisal Kaeres z ta czestotliowscia PCI bez wentyla grzaly sie jak szalone a zwlaszcza Maxtor ktory pracowal w kieszeni ... pewnego pieknego dnia postanowilem go wyjac z kieszeni po 3 dniach pracy non stop (FTP Rules) .... i co ? ... o maly wlos go nie upuscilem mial ponad 55C ... tak wiec chlodzenia nigdy dosyc ... co jak co ale na dyskach sie nie osczedza i odkad zalozylem chlodzenie dyski sa non stop zimne .. i pracuja lepiej ... a jak wyglada moje chlodzenie ? odsylam do mojej stonki ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spisuja sieswietnie  :P

Od kogo?? Podaj nazwe usera, musze z nim zagadac, moze znajdzie jeszcze jakies :)

krionix (321) to nazwa usera :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...