Skocz do zawartości
krzaq

Kolanko 90stopni a 2 kolanka 45stopni

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Czy ktos robil testy jakie sa roznice w oporach miedzy jednym kolankiem 90stopni a dwoma 45stopni?Czy zmiana kolanek 90stopni na 45stopni spowoduje jakiekolwiek zauwazalne zmiany ( przeplyw, temperatury ) w naszym chlodzeniu?

pozdrawiam

krzaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Czy ktos robil testy jakie sa roznice w oporach miedzy jednym kolankiem 90stopni a dwoma 45stopni?Czy zmiana kolanek 90stopni na 45stopni spowoduje jakiekolwiek zauwazalne zmiany ( przeplyw, temperatury ) w naszym chlodzeniu?

Lepiej zadzwon do wrozki po 0-700...

Skad mamy wiedziec jakie jest Twoje chlodzenie?

Jest oczywiste, ze od samego poczatku powinno sie stosowac 2x45* zamiast jednego 90*. Roznice w przeplywach zaleza przeciez od kazdego elementu Twojego ukladu, wiec czy bedzie to zauwazalna roznica, czy nie nikt nie wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Lepiej zadzwon do wrozki po 0-700...

Skad mamy wiedziec jakie jest Twoje chlodzenie?

Jest oczywiste, ze od samego poczatku powinno sie stosowac 2x45* zamiast jednego 90*. Roznice w przeplywach zaleza przeciez od kazdego elementu Twojego ukladu, wiec czy bedzie to zauwazalna roznica, czy nie nikt nie wie.

po co ten akapicik o 0-700?

Chcialem sie dowiedziec czy ktos testowal czy rzeczywiscie widoczna jest jakas roznica, czy w ogole sensownie jest robic na 2x45*, bo wygodniej raczej na 1x90*. Juz kiedys radziles 2x45* wiec pytam czy sprawdzales co rzeczywiscie dadza 2x45* w stosunku do 1x90*?bo zdania sa podzielone

a co do mojego chlodzenia to narazie beda 2 obiegi wody, pozniej 3, weze w obiegu 12mm, pompa od CO, nagrzewnica od zuka

pozdrawiam

krzaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% nikomu nie udalo sie tego dobrze zmierzyc z racji tego, ze w Polsce nie spotkalem jeszcze osoby z przeplywomierzem w WC.

Byl gdzies jakis prosty test na EHEIM'ie 1250, ale dokladnego adresu nie pamietam.

Jakie zdania sa podzielone? Mozesz mi zacytowac kogos, kto twierdzi, ze 90* bedzie lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem sie dowiedziec czy ktos testowal czy rzeczywiscie widoczna jest jakas roznica,

zdefiniuj widoczna ... wizualna jest na pewno ;-P

czy w ogole sensownie jest robic na 2x45*, bo wygodniej raczej na 1x90*. Juz kiedys radziles 2x45* wiec pytam czy sprawdzales co rzeczywiscie dadza 2x45* w stosunku do 1x90*?

jest,

dlaczego ? bo jak juz ktos wspomnial - KAŻDY element wpływa na wydajność

bo zdania sa podzielone

... a świstak ...

a co do mojego chlodzenia to narazie beda 2 obiegi wody, pozniej 3, weze w obiegu 12mm, pompa od CO, nagrzewnica od zuka

pozdrawiam krzaq

brzmi jak złożony układ.

Na overclockers.com był test wydajności w zależności od użytych złączek - 2x45 to lepszy pomysł.

Napisze tak - od dłuższego czasu kombinuję jak pozbyć sie wszystkich 90st kolanek z układu - na razie jakieś 66% sukcesu.

Życząc powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie zdania sa podzielone? Mozesz mi zacytowac kogos, kto twierdzi, ze 90* bedzie lepsze?

zdania sa podzielone, to znaczy ze jedni mowia ze roznica w przeplywie dla 2x45* bedzie znikoma w porownaniu z 1x90*( np. elf_ wyzej ), a inni ze jednak zauwazalna.

nie twierdze ze 1x90* bedzie wydajniejsze

zdefiniuj widoczna ... wizualna jest na pewno ;-P

wizualna tak, ale chodzi mi generalnie o roznice w oporach dla wody,czy tez ilosci przepompowanej wody przez uklad na jakas jednostke czasu

moglbys mi napisac czy juz po wymianie tych kolanek ktore wymieniles zauwazyles obnizenie temperatury na cpu?

...bo jak juz ktos wspomnial - KAŻDY element wpływa na wydajność

zgadzam sie, ale jezeli temperatura na procku ma zmalec o 1% przy zastosowaniu kolanek 2x45*, niz w przypadku kolanek 1x90*, to czy jest sens je wymieniac?

niestety, jeszcze nie zlozylem chlodzenia (na stancji nie ma niestety dostepu do domowego warsztatu), pozostaje mi wykonac osobna bude dla pompy i chlodniczki i dorobic reduktory dla pompki, bo te kupione sa troche przyduze

pozdrawiam & thnx za pomoc

krzaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem i tak srednica ma najwiekszy wplyw na opór...

MIchał

drogi Vegan - raz jeszcze ośmielę sie powtórzyć - _wszystkie_ czynniki mają wpływ, i moim skromnym zdaniem nie masz żadnych podstaw aby twierdzić co w jakimś hipotetycznym układzie ma największy wpływ ...

moje (kolejne) 2grosze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi