Nessay Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 mialem (i mam) tyle przygod z Abitami ze bez uprzedniego przetestowania go nie kupie w ciemno. Zbyt wysoka rozbierznosc w "jakosci" dzialania.hmm w sumie to masz racje. Mam doczynienia z wieloma plytami abita, i trzeba miec szczescie, zeby trafic na 100% dobry model. w innych takich sytuacji nie ma. Ale i tak hmm mam sentyment do abita - po prostu je lubie :) i z regoly wybieram ta marke, chociaz asusa jeszcze nie mialem - moze kiedys :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 ABIT i tak rządzi hipro5 na IC7 pobił rekord FSB ~370Mhz Już niedługo tak przelutuje swoją płytę, że będzie hulało lepiej jak ASUS :) mialem (i mam) tyle przygod z Abitami ze bez uprzedniego przetestowania go nie kupie w ciemno. Zbyt wysoka rozbierznosc w "jakosci" dzialania. Możesz opisać te przygody ? Jestem ciekaw czy czeka mnie jakas niespodzianka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Kolejny który płacze bo mu sie AMD nie podoba ;0 skoro padla ci mobo i cpu to napewno jakas przyczyna byla i to pewnie twoja wina, nie zdziw sie jak z P4 mozesz mieć wiecej problemów :wink: O jakich tu problemach mowisz?Platforma intelowska niesie ze sobą takie same problemy jak platforma AMD czyli wsumie żadne ale jak sie narzeka na problemy z AMD to z intelem mogą być jeszcze większe. Osobiście na intelu spotkałem sie większą ilością wadliwych płyt głównych. A no i temperatura procka niejest taak jak podaje wiecel osób że dużo niższa od Athlonów a jest w tym momencie raczej odwrotnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Kolejny który płacze bo mu sie AMD nie podoba ;0 skoro padla ci mobo i cpu to napewno jakas przyczyna byla i to pewnie twoja wina, nie zdziw sie jak z P4 mozesz mieć wiecej problemów :wink: O jakich tu problemach mowisz?Platforma intelowska niesie ze sobą takie same problemy jak platforma AMD czyli wsumie żadne ale jak sie narzeka na problemy z AMD to z intelem mogą być jeszcze większe. Osobiście na intelu spotkałem sie większą ilością wadliwych płyt głównych. A no i temperatura procka niejest taak jak podaje wiecel osób że dużo niższa od Athlonów a jest w tym momencie raczej odwrotnie temperatura P4 jest pewnie dlatego wieksza w porównaniu z athlonami, bo nie wszystkie plyty pod AMD maja odczyt z diody termicznej procesora jak to ma miejsce u intela gdzie jest podawana temperatura jadra CPU a nie temperatura z socketu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Możesz opisać te przygody ? Jestem ciekaw czy czeka mnie jakas niespodzianka Ot chocby obecny IC7 Max3. Taktowanie na pamieciach 2-2-2-6 na Asusie do pelnej stabilnosci starczy 2,8V. Abit konczy na tych 230MHz swa prace i wymaga 2,9V. Na wiecej nie idzie nawet mimo 3,2V. Asus idzie do 245MHz przy napieciu 3,15V. Jesli chodzi o FSB to plyta nie chodzi na wiecej niz 250MHz sync i 275MHz async. Abit IS7-G. Pierwsza sztuka nie dzialala na wiecej jak 200MHz. Inne konczyly w przedziale 250-275MHz z tym, ze z czasem ta ktora dzialala na 275 zeszla do 250MHz. Inne plyty to albo tez slaby albo o/c (KX7-333 na poczatku smigal na 200, potem juz coraz slabiej i przy 175MHz sprzedalem), na innych to albo grafa sie gorzej podkrecala, albo mobo gryzlo sie z moim Audigy, albo CPU sie gorzej krecil niz na Gigabyte czy tez Asusie albo ENMICu (BD7 i BD7 II) czy tez miala uszkodzone banki pamieci (3 sztuki po kolei z roznych partii!), no o drobnostce jaka jest zanizanie napiecia Vcore nie wspomne. Najbardziej mnie jednak zdenerwowala historia z KT7A i Herculesem GF2 Pro i Asusem GF2 GTS-konfig ktory poprostu nie dzialal! Do tego dochodza jeszcze liczne inne wpadki jakie tylko wyczytalem (uszkodzone sciezki na AN7), problemy z Vmem na IC7 max3 (czego wlasnie ja doswaidczam), liczne konflikty na innych plytach. Mialem kilka typow plyt Abita i to pod Intela i AMD. Zawsze byly jakies problemy. Dlatego wyznaje zasade-pod Intela Asus, pod AMD-EPoX. Jutro mam zamiar przetestowac partie IS7-E. Ciekawe czy znajde sztuke ktora bedzie biegala tak jak chce? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Możesz opisać te przygody ? Jestem ciekaw czy czeka mnie jakas niespodzianka dzięki za info Lancer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Chodzilo Ci o o/c. Myslalem, ze chodzi o normalne uzytkowanie i ze w trakcie takiego uzytkowania natknales sie na rozne przygody! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Nie, jak juz sie znajdzie to dziala OK. Zasadniczo jak niczego sie nie rusz-jedziesz na default to jest OK, ale jak chcesz czegos wiecej to trzeba miec szczescie. Abit to nie plyty dla overclockerow tylko farciarzy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Kolejny który płacze bo mu sie AMD nie podoba ;0 skoro padla ci mobo i cpu to napewno jakas przyczyna byla i to pewnie twoja wina, nie zdziw sie jak z P4 mozesz mieć wiecej problemów :wink: O jakich tu problemach mowisz?Platforma intelowska niesie ze sobą takie same problemy jak platforma AMD czyli wsumie żadne ale jak sie narzeka na problemy z AMD to z intelem mogą być jeszcze większe. Osobiście na intelu spotkałem sie większą ilością wadliwych płyt głównych. A no i temperatura procka niejest taak jak podaje wiecel osób że dużo niższa od Athlonów a jest w tym momencie raczej odwrotniei tu sie nie zgodze mialem jedno i 2 i powiem ze bardziej bylem zadowolony np. z celiny 1.3A niz z durnia czy z tego AXP - problemow bylo faktycznie mniej, o stabilnosci nie wspomne - proc chodzacy przy blisko 100*C podkrecony pieknie stabilnie smigal:) w axp to raczej nie mozliwe... pozatym wysoka kruszliwosc AMD??? dlaczego amd nie montuje do bartonkow chelmow??? kompatybilnosc - intel przoduje mimo wszystko:) - nc ........ to jest moje zdanie jakbym mial pieniadze to bym kupil p4 sobie i mialbym spokoj na jakies 2latka pewnie.... powiem jak dawniej amd szybkie i tanie intel jeszcze szybszy i drozszy placisz za jakosc i tyle 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycho Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 amd szybkie i tanie intel jeszcze szybszy i drozszy placisz za jakosc [..] Dobrze mowisz! To je dobre ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 kompatybilnosc - intel przoduje mimo wszystko:) - nc :lol: i tyle :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Ech, gdybym w tym momencie dysponował jakąś kaską to jednak przesiadłbym się na Intela. Jadę na AMD od wymiany PIII 600E na Athlona 1GHz i niby jestem zadowolony, ale...brak mi zaufania. Te wszystkie historie z kruszonymi rdzeniami, brakiem zabezpieczeń termicznych, trwałością mocno odbiły się echem. Zawsze jakaś obawawa pozostaje. Widać za co się u Intela więcej płaci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Ech, gdybym w tym momencie dysponował jakąś kaską to jednak przesiadłbym się na Intela. Jadę na AMD od wymiany PIII 600E na Athlona 1GHz i niby jestem zadowolony, ale...brak mi zaufania. Te wszystkie historie z kruszonymi rdzeniami, brakiem zabezpieczeń termicznych, trwałością mocno odbiły się echem. Zawsze jakaś obawawa pozostaje. Widać za co się u Intela więcej płaci... Rdzen sam ci się nie ukruszy. :) :) :) trzeba być matołem aby ukruszyć go! a jak się nim jest to broń boze nie wpychac łap w komputer bo można większych szkód narobić. Przez trwałośc co masz na myśli ? AMD są mało trwałe czy co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Ech, gdybym w tym momencie dysponował jakąś kaską to jednak przesiadłbym się na Intela. Jadę na AMD od wymiany PIII 600E na Athlona 1GHz i niby jestem zadowolony, ale...brak mi zaufania. Te wszystkie historie z kruszonymi rdzeniami, brakiem zabezpieczeń termicznych, trwałością mocno odbiły się echem. Zawsze jakaś obawawa pozostaje. Widać za co się u Intela więcej płaci... Rdzen sam ci się nie ukruszy. :) :) :) trzeba być matołem aby ukruszyć go! a jak się nim jest to broń boze nie wpychac łap w komputer bo można większych szkód narobić. Przez trwałośc co masz na myśli ? AMD są mało trwałe czy co? nie ukruszysz rdzenia jezeli nie bedziesz na chama zakladal coolerka. A AMD ma zabezpieczenie przed spaleniem tyle ze to plyta wylancza kompa a nie procek zwalnia sam siebie. Np. ABIT KD7 odcina procesor po 2sek....jeszcze bedzie zył, ale pewnie dlugiego zywotu nie bedzie mial :D. W koncu lepsze to niz nic....Moj epox wylancza kompa jezeli mu wtyke od wentyla wyjme...wiec pewnie wylaczy tez kompa jak procek bedzie bez radiatora... zreszta mozna wydac te 20zl na copper shima od thermaltake-a. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Do genghiskhan Ja sie z tobą tez niezgodzę bo AMD jest dosłownie tak samo stabilne i kompatybilne jak intel też miałem juzobie platformy i różnicy nie widze (poza wyzsza wydajnoscia na AMD :) ) wiec po co przepłacać ?? Pozrdo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 niektórym nie wytłumaczysz, nadal bedą łazili i szczeli po gaciach bo mają intela i że amd jest ble bo cośtam. oczywiście są zastosowania, w których intel jest lepszą opcją i jak ktos chce intela to ok, nie zabroni mu się, ale jak ktoś pisze takie głupoty że amd się wiesza, bardzo się grzeje czy cośchrzani o rdzeniu to tylk orobi z siebie młota prehistorycznego. przy różnicy w cenie między intelem a amd można sobie pozwolić na copper shima za 10zł i nie przejmować sie rdzeniem ale jak ktoś nie ma logicznych argumentów dlaczego amd jest słabe to tak pisze co mu do głowy wleci, a że sensu to nie ma to inna sprawa. wszystko ma swoje plusy i minusy a jeśli amd jest takie słabe i w ogóle to dlaczego 80-90% ludzi na forach ma amd i to powykręcane o 70% i więcej ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrOOve Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 z czego to wiem to tutaj rozmawia sie o platformie intel a nie Amd wiec moze przejdziemy do rzeczy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 wszystko ma swoje plusy i minusy a jeśli amd jest takie słabe i w ogóle to dlaczego 80-90% ludzi na forach ma amd i to powykręcane o 70% i więcej ?? A dlatego ze AthlonXP 2500+ kosztuje 400PLN a porownywalny Intel conajmniej 50% wiecej. Do tego plyty o podobnych parametrach tez sa od AMDkowych drozsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 bylem zadowolony np. z celiny 1.3A niz z durnia czy z tego AXP - problemow bylo faktycznie mniej, o stabilnosci nie wspomne - proc chodzacy przy blisko 100*C podkrecony pieknie stabilnie smigal:):lol: i tyle :P (patent Foresta) Lancer w Bialymstoku wszystkie plyty glowne sa wadliwe wiec sie tak nie podniecaj ze Abitow duzo felernych miales :wink: (serio jeszcze zaden komp z bialego nie chodzil tak jak trzeba) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 O nie! nie tylko. Kilka plyt glownych bylo z Wawy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 bylem zadowolony np. z celiny 1.3A niz z durnia czy z tego AXP - problemow bylo faktycznie mniej, o stabilnosci nie wspomne - proc chodzacy przy blisko 100*C podkrecony pieknie stabilnie smigal:):lol: i tyle :P (patent Foresta) no widzisz moze to dla ciebie lol - ale wyobraz sobie awarie pompki gdzie nawet nie bedziesz slyszal ze sie wylaczyla a akurat bedziesz pykal w bardzo waznego DM w q3 powiedzmy.... no na amd po paru minutkach albo resecik albo wieczne wylaczenie kompa i wymiana proca.... na intelku jedynie bys resteta zaliczyl ale dluzej bys pogral byly testy - jasne jest ze amd ploną sobie a intele p3 i p4 przezywaja bez problemu i nie potrzeba im mobo z zabezpieczeniami,ktore nie dzialaja jak nalezy w AMD - sam testowalem zabezpieczenie i mi np. nie dziala jak trza.. w innych mobo moze i dziala ale co z tego.... bezsensem jest wszczynanie wojny znowu... kazdy chwali swoje jak zawsze..chociaz ja mam amd i chwale intela dalej jest wedlug mnie lepsiejszy i taki narazie pozostanie... co z tego ze AMD wypuscilo 64bitowe proce - gdzie mozna to dzisiaj wykozystac??? pozatym 2000zl za proca to deczko duzo a wydajnosc wcale super nie jest - juz bym wolal p4 z HT... nawet jesli chodzi o porownanie prosesjonalnych procow w AMD i intelu to intel do przodu jest... robi najwydajniejsze procki ... nawet IBM i inne sparki mu nie fikaja (mowie o itanium 2) a taki opteron??? wcale nie jest tak super wydajny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 kiedys na p4 mi sie wiatraczek zepsul i w grach momentami dochodzilo do 102*C wedlug plyty ale nic sie nie dzialo a tak to w granicy 23*C sie trzyma (p4 1.5Ghz) polecam ten filmik z THG: http://www.tomshardware.pl/images/thg_vide...cpu_cooling.zip wiekszosc go na pewno widziala ale... na amd to mozna jajecznice smazyc :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 bylem zadowolony np. z celiny 1.3A niz z durnia czy z tego AXP - problemow bylo faktycznie mniej, o stabilnosci nie wspomne - proc chodzacy przy blisko 100*C podkrecony pieknie stabilnie smigal:):lol: i tyle :P (patent Foresta) no widzisz moze to dla ciebie lol - ale wyobraz sobie awarie pompki gdzie nawet nie bedziesz slyszal ze sie wylaczyla a akurat bedziesz pykal w bardzo waznego DM w q3 powiedzmy.... no na amd po paru minutkach albo resecik albo wieczne wylaczenie kompa i wymiana proca.... na intelku jedynie bys resteta zaliczyl ale dluzej bys pogral byly testy - jasne jest ze amd ploną sobie a intele p3 i p4 przezywaja bez problemu i nie potrzeba im mobo z zabezpieczeniami,ktore nie dzialaja jak nalezy w AMD - sam testowalem zabezpieczenie i mi np. nie dziala jak trza.. w innych mobo moze i dziala ale co z tego.... bezsensem jest wszczynanie wojny znowu... kazdy chwali swoje jak zawsze..chociaz ja mam amd i chwale intela dalej jest wedlug mnie lepsiejszy i taki narazie pozostanie... co z tego ze AMD wypuscilo 64bitowe proce - gdzie mozna to dzisiaj wykozystac??? pozatym 2000zl za proca to deczko duzo a wydajnosc wcale super nie jest - juz bym wolal p4 z HT... nawet jesli chodzi o porownanie prosesjonalnych procow w AMD i intelu to intel do przodu jest... robi najwydajniejsze procki ... nawet IBM i inne sparki mu nie fikaja (mowie o itanium 2) a taki opteron??? wcale nie jest tak super wydajny rozumując tak jak ty tp po co jest wogóle dx 9 jak gry tego nie wykozystują ? po tym co napisałeś, aż boje się <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span>ć kompa bo w każdej chwili zapinka od colera mi moze strzelić i proc pójdzie z dymem :) :) :) o karcie grafiki nie wspomne tam mogą wytopić się kołeczki plastikowe i grafike szlak trafi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Tyle, ze jak sie spali AMD idziemy i kupujemy nowke sztuke i miescimy sie dalej w jednym INTELU :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Tyle, ze jak sie spali AMD idziemy i kupujemy nowke sztuke i miescimy sie dalej w jednym INTELU :lol:hehe a jak sie spali 2-gi raz??? to w tedy juz gorzej... :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Oddajemy na gwarancji ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Oddajemy na gwarancji ;)no fakt... ale i tak wole intela 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymek Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 A ja Pepsi... Panowie,powaga :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeciwnik Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Oddajemy na gwarancji ;)no fakt... ale i tak wole intela 8) a ja nic nie wole. wybieram co tańsze i wali mnie to czy bedzie szybsze o 2 Fps w grach czy o 10 sekund w innych programach. jak każdy topic o takich sprawach musi się kończyć AMD vs INTEl :) :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Tyle, ze jak sie spali AMD idziemy i kupujemy nowke sztuke i miescimy sie dalej w jednym INTELU :lol:hehe a jak sie spali 2-gi raz??? to w tedy juz gorzej... :P 1.Płyty maja zabezpieczenia ! Teraz już każda ! 2.Nawet na mojej K7S5A dioda termiczna duronka 1200 działała ! i było TURN OFF PC ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...