Skocz do zawartości
Mikeb

Pamięć DDR 400 - 512 MB HYNIX (Dual Channel 2x256)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz ustawione fsb 166 synchro z memem to oczywiste że pokazuje ddr333. Są dwa sposoby:

1) Dajesz fsb 200 tym samym podkrecając procka.

2) Puść pamięci asynchro (nie pamietam jakie tam są ustawienia możliwe). U mnie na tej [ciach!]ianej płycie asynchro nie działa ale może Tobie sie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam jedno pytanko, troche moze niezwiazane z tematem, jak sprawdzic w programie AIDA32 czy pamieci pracuja synchro czy asynchro?

mozesz to sprawdzic przeciez w BIOSIE.......CPU FSB/DRAM Ratio powinno byc 1:1 albo 2:2....takie same wartosci musza byc po jednej i po drugiej...zazwyczaj jest by SPD.......albo ustaw na auto...wtedy automatycznie bedą pamieci taktowane z taką samą predkoscia ją procek........np....fsb=200 i pamieci-200 czyli 1:1, tak samo jak fsb=166..pamieci=333...w aidzie chyba nie ma tej opcji .....najlepiej sprawdzisz w prgramach do identyfkacji procka CPU-Z, WCPUID 3.1a, lub Central Brain Identifier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jesli memorki mi chodza na 2.7 na 246 (a nawet 248) a przy 249 i 250 prime wywala ... i goldemm na 250 pokazuje bledy ... to dacos wygrzewanie pamiatek?

bo jak dam 2.9 to sie nieźle grzeja .. moze by sie troche rozbujały przy dlugotrwałej pracy w duzej temp .. co?

ma ktos jakeis doswiadczenie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jesli memorki mi chodza na 2.7 na 246 (a nawet 248) a przy 249 i 250 prime wywala ... i goldemm na 250 pokazuje bledy ... to dacos wygrzewanie pamiatek?

bo jak dam 2.9 to sie nieźle grzeja .. moze by sie troche rozbujały przy dlugotrwałej pracy w duzej temp .. co?

chaos powiedz a jak dasz 2,9V to masz stable przy fsb 250?

a mierzyłes ile masz realnego przy 2,9V..u kumpla przy 2.9V realne wychodzi w granicach 3.0V....jesli sie nie boisz mozesz dac jeszcze wiecej ale np, jak dla mnie 2,9V to i tak jest już max...wiecej juz bym niedawał.............no moze na chwile zeby zrobic testy.......bo napewno bym sie nie zdecydował aby komp pracował z napieciem na ram powyzej 3.0V dłużej niz godzine -dwie.....nawet mając dobre chlodzenie...chociaz są tacy u ktorych codzi z napieciem 3,2 nonstop i nic sie niedzieje.....ale po co ryzykowac......dla tych kilku punktow....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ale chyba nic sie nie stanie jak jest ustawione na 2.8V a pokazuje 2.85V? :) Musze miec tyle zeby kosci pracowaly stabilnie u mnie :( Niezaleznie od taktowania wieszaja sie w biosie na nizszym napieciu :( 2x256MB 350A, wytrzymuja w dualu asynchro 240 CL2.5 3-4-11 :) ( synchro jak zrobie l12 ) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, ale chyba nic sie nie stanie jak jest ustawione na 2.8V a pokazuje 2.85V? :) Musze miec tyle zeby kosci pracowaly stabilnie u mnie :( Niezaleznie od taktowania wieszaja sie w biosie na nizszym napieciu :( 2x256MB 350A, wytrzymuja w dualu asynchro 240 CL2.5 3-4-11 :) ( synchro jak zrobie l12 ) :D

u jednego moze chodzic z napieciem 3.2V a u drugiego 2,7V i sie sprzet wykrzaczy......wiec tutaj nie ma jakiejs zelaznej zasady......trzeba miec poprostu szczescie albo ogromnego pecha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalem ze moje Hynixy 2x256 (bez radiatorow) sie nie grzeja przy 2.8V (realnie 2.85V) 260Mhz...do dzisiaj...Zapuscilem GoldMemory na godzinke i wyszedlem z domu. Po powrocie sprawdzilem palcem czy sie nagrzaly - normalnie poparzylem sie :? Wiem ze takie progi to katowanie na maxa pamieci, ale powoli mysle o zapodaniu konkretnych miedzianych radiatorow :twisted:

BTW Nie chce ktos zrobic zamiany 1x512mb Hynix D43 na 2x256 Hynixa (ten sam tydzien produkcji wiec idealne do Dual'a :wink: - biegaja na 260Mhz 2.5-7-3-3) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mierzyłes ile masz realnego przy 2,9V..u kumpla przy 2.9V realne wychodzi w granicach 3.0V....jesli sie nie boisz mozesz dac jeszcze wiecej ale np, jak dla mnie 2,9V to i tak jest już max...wiecej juz bym niedawał.............no moze na chwile zeby zrobic testy.......bo napewno bym sie nie zdecydował aby komp pracował z napieciem na ram powyzej 3.0V dłużej niz godzine -dwie.....nawet mając dobre chlodzenie...chociaz są tacy u ktorych codzi z napieciem 3,2 nonstop i nic sie niedzieje.....ale po co ryzykowac......dla tych kilku punktow....

Hipo jedzie na Vdimm 3.5V i jeszcze marudzi ze malo :lol:

Aktualnie pracuje nad przebudowa WC i wreszcie zrobie tego Vdimm moda na 3.2V,zobaczymy co sie z tego urodzi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipo jedzie na Vdimm 3.5V i jeszcze marudzi ze malo  :lol: 

Aktualnie pracuje nad przebudowa WC i wreszcie zrobie tego Vdimm moda na 3.2V,zobaczymy co sie z tego urodzi  :wink:

Vdimm na 3.5V ufffff jak gorąco !!!!

ale jego podpis robi wrazenie

Xp1700 1,76V [9,5x250 stabile]

Abit NF7mod d10b4

256KHX333synchro 11 2 2 Cl2 3,5V BH-6

FSB 250 i do tego .vcore 1,76 ......poprostu respect

próbował ktoś jeszcze wiekszego napiecia.....z tego co sie orientuje to Szymek na P4 bardzo ładnie wykrecił te hynixy 400MHz na 600MHz tylko nie pamietam przy jakim napieciu.....napewno mial moda na pamieci

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=535...r=asc&&start=60

MAX o jakim słyszałem to 294mhz z CL2-2-2-6... BH5 i 3.7V koleś nazywa sie LordArse na forum XS

a swoją drogą ciekawe czy przy vdimm 3,7V po wyłączeniu kompa koleś moze wziazsc kostke do reki.........czy moze musi brać ją do reki w rekawiczce bo inaczej sie poparzy...heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy ustaiownym 2.9 ma 3v własnie bo moje napiec 3.3 z zasilki jest w okolicach 3.41 i mi zawyza ładnie .. wiedz ustawiam 2.8 i mam coskolo 2.89 :) ... na kingstonach lecialm non stop n 3v i byly zimne ...

a na 2.9 tez je puszczalem ale nie ida na zadnym napieciu na 250 .. a 248 robia przy 2.7 (real 2.77 ... przy 2.6 real 2.67 tez zdaje sie dzialaja ale jzu mi sie testowac nie chcialo :) )

a co do "tych kilku punktow" to wiesz .. sie gra sie ma .. :) sie nie gra sie nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi