Skocz do zawartości
ssound

Bios mi sie resetuje - czemu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieje sie tak co tydzień dwa, czasem z miesiac jest ok. Bios przestawia sie i nie da sie odpalic kompa dopuki nie poustawiam w nim cpu itd.

Bywalo tak na orginalnym biosie sklepowym, na biosach nowszych , na tych nieoficjalnych tez. Teraz mam najnowszy bios oficjalny i wlasnie dzis mi sie przestawił. Czego to wina? Plyta jak w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac przez hoho albo i jeszcze wiecej lat jak bawie sie kompami nie spotkalem sie jeszcze z rozladowana/slaba bateria na plycie. Ale faktycznie takie zachowanie na to wskazuje. Profilaktycznie mozesz wymienic ja i zobaczyc czy cos sie poprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieje sie tak co tydzień dwa, czasem z miesiac jest ok. Bios przestawia sie i nie da sie odpalic kompa dopuki nie poustawiam w nim cpu itd.  

Bywalo tak na orginalnym biosie sklepowym, na biosach nowszych , na tych nieoficjalnych tez. Teraz mam najnowszy bios oficjalny i wlasnie dzis mi sie przestawił. Czego to wina? Plyta jak w podpisie.

Masz podkęconego procka to może być druga przyczyna resetowania sie BIOSu,i naprawdę objawy będa takie jak opisujesz.Poprostu płyta w razie niebezpieczenstwa przywraca ustawienia fabryczne.A wtedy czasami źle rozpoznaje procek i traktuje go jako przetaktowany heh to się zdaza często na ECsach ale nie tylko na nich,bo podobnie miałem na ASUS TUA 266 raz na jakiś czas tak się działo i jak napisałeś nie an kazdym BIOSie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też spotkałem sie tylko z dwiema wymienionymi już wyżej przyczynami: ustawione było ładowanie biosu default po awarii, i druga rzecz: z baterią, z tym, że nie była rozładowana, tylko źle osadzona. Podgięliśmy blaszkę i problem zniknął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac przez hoho albo i jeszcze wiecej lat jak bawie sie kompami nie spotkalem sie jeszcze z rozladowana/slaba bateria na plycie. Ale faktycznie takie zachowanie na to wskazuje. Profilaktycznie mozesz wymienic ja i zobaczyc czy cos sie poprawi.

a ja dosyć często spotykam się ze słabą baterią, ale na 486 i pentium a nie na żadny mowszym - a znając opinie o płycie może lepiej kupić coś o lepszej jakości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to samo odpowiedź:

- bo to ecs k7s5a

- mocowanie bateri jest zle dogięte(sprawdź blaszki trzymając batrie..)

- do tego ECS pakuje kipskie baterie,(wymien baterię)

- ...

u mnie w pracy na 10 kompow w 2 tak się dzial :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie takze sie tak działo. chyba jestem fanem(choć raczej nie ) Ecs bo już miałem wszystkie ich płyty . taraz mam własnie taką płyte i miałem identyczny problem. samo sie resetowało bez przyczyny. . rozłozyłem kompa złożyłem i nadal to samo , zmieniałem grafiki pamieci dyski i nic. po zmianie płyty na płyte od znajmego problem zniknał. nie dałem za wygraną chciałem aby ten ecs działał i zrobiłem upgrade biosu na nieoficjalny OC. i jak ręką odjał wszystko hula i smiga jak w moim podpisie :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pierwszym moim k7s5a przy kazdym uruchamianiu musialem ustawiac bios, wyjlem batewryje patrze miernikiem ze jest wporzo, podoginalem styki, i nic to niedalo zareklamowalem plyte,dostalem nowa i teras niemam znia zadny problemow, podobno s5a musi miec dobry zasilacz to dziala porzadnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

......... podobno s5a musi miec dobry zasilacz to dziala porzadnie

K7S5A musi miec dobry nie tylko zasilacz ale i pamięci i resztę podzespołów,Kolesia z serwsiu namówiłem aby do k7s5a pakował tylko kingstony a nie no name(pamięci) i wówczas część problemów zniknęła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta jest w 100 % !!!

Niezapominaj że to ECS (SIS) => bezwzględu na to co inni mówią ja uważam że to porażka. Ty sobie nie wyobrażasz co mi sie działo na tym mobo. Miałem 2 takie modele i działał identycznie. Powiem tylko że musze pracowac na XP poniewaz pod XP jedynie wszystko "narazie" działa OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

HEHEH gratuluje!!! miałem to samo 😞 wyłącz kompa i odłącz mu całkowicie zasilanie jeśli wtedy się resetuje to oddaj płytę do serwisu 😞

Miałem tak z dwoma płytami K7S5A.

Powinieneś dostać nowa płytę jeśli tak to jak ja dostaniesz to od razu wgraj nowy bios bo z tego co się orientuje to był jeden walnięty i uszkadzał płytę w taki własnie sposób.

Dostałem już trzeci egzemplarz w nowszej wersji i od razu była na najnowszym biosie.

No i pytasz sie co teraz? teraz działa zajebiście.

Edytowane przez daFojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEHEH gratuluje!!! mialem to samo :( wylacz kompa i odlacz mu calkowicie zasilanie jesli wtedy sie resetuje to oddaj plyte do serwisu :( ja juz mialem tak z dwoma plytami K7S5A. Powinienes dostac nowa plyte jesli tak to jak ja dostaniesz to odrazu wgraj nowy bios bo z tego co wiem to byl jeden walniety i psul plyte w taki wlasnie sposob. mam teraz juz 3 plyte dostalem nowsza wersje i odrazu byla na najnowszym biosie. i pytasz sie co teraz? teraz dziala zajebiscie

Wymieniać to ja jej nie bede bo zaduzo sie naczytalem jakie macie z tą płytka problemy a ja nie mam tylko ten jeden malutki, ostatnio mi sie tak nie robilo nawet. (nie jest to tak jak piszesz ze za kazdym wylaczeniem kompa i odlaczeniem zasilania sie tak robi)

Wole to niz ciagłe zwiechy itp jak mialem np na K7VZA (a ponoc ona lepsza :P )

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEHEH gratuluje!!! mialem to samo :( wylacz kompa i odlacz mu calkowicie zasilanie jesli wtedy sie resetuje to oddaj plyte do serwisu :( ja juz mialem tak z dwoma plytami K7S5A. Powinienes dostac nowa plyte jesli tak to jak ja dostaniesz to odrazu wgraj nowy bios bo z tego co wiem to byl jeden walniety i psul plyte w taki wlasnie sposob. mam teraz juz 3 plyte dostalem nowsza wersje i odrazu byla na najnowszym biosie. i pytasz sie co teraz? teraz dziala zajebiscie

Wymieniać to ja jej nie bede bo zaduzo sie naczytalem jakie macie z tą płytka problemy a ja nie mam tylko ten jeden malutki, ostatnio mi sie tak nie robilo nawet. (nie jest to tak jak piszesz ze za kazdym wylaczeniem kompa i odlaczeniem zasilania sie tak robi)

pozdrawiam

tez mialem K7VZA na KT133A i rzeczywiscie byla gorsza ale moje 2 poprzednie K7S5A dzialaly tak jak ta co mam teraz tyle ze ta nie ma problemow z biosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam K7VZA i pomimo tego ze dobrze o tym wiem iz firma ECS i jej plyty do najlepszych nie nalezą ta mobo (a przynajmniej moja sztuka) jest poprostu zajebista, zero zwisów, zero problemów. działa wyśmienicie, pamiątki chyba noname ale nie iwem bo nigdy sie tym nie interesowałem jakie mam pamięci a reszta to co widać w konfigu i jest poprostu zajebiscie. Jak ja kupowalem mialem mieszane uczucia ale teraz po ponad 5 miesiacach stwierdzam ze dorbze wybralem (mało wydałem i jest OK)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem K7VZA kolo roku ale jak zaczolem dokladac nowe urzadzenia na PC to plyta zaczela troche swirowac, jak sie okazalo srednio sobie radzila z taka iloscia urzadzen :) ale ogulnie to nie byla wina ECS tylko wspanialego ViA. Dlatego zmienilem na SiS ktory nie ma z tym zadnych problemoof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej mnie zastanawia to że np. m.in płyta ECS K7VZA byla polecana przez THG (pamiętam takie piękne naklejki na kartonach od tych plyt :D ) Możecie mi wytłumaczyć jak tak szanujący się serwis netowy może polecać takie plyty???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ano wystarczy zobaczyc na stronce testy i jej wyniki wtedy zrozumiesz czemu byla polecana zreszsta sa testy K7S5A ktora ma tez naklejke na pudelku

No tak to niby wiem, tylko że te płyty dawane im to chyba zupełnie inne plyty niż te sprzedawane zwykłym uzytkownikom :lol:

Kiedys volvo robil testy zderzeniowe i wychodziło że niby to najbezpieczniejsze auto swiata jak sie później okazało, auta poddawane testom na pokazach były dodatkowo wzmacniane..

Może te ECS dawame do THG to po prostu abit lub asus z naklejką ECS :lol:

Co do wyników, to ja jak robię testy na athlonie 1,oGHz 512 mb ramu, gf mx 400, k7s5a to mój d1000 9nawet nie podkręcony) z 128 mb ramu i gf DDR,75-kav jest szybszy (sisoft sandra, ccr, benchmark,...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...