Skocz do zawartości
Designer

Interlinia w arkuszu Excel - jak ją zdefiniować?

Rekomendowane odpowiedzi

Problem dotyczy interlinii czyli odstępu pomiędzy wierszami tekstu. A mianowicie Excel nie posiada możliwości regulowania tą wartością (za to Word i PowerPoint zostały w nią wyposażone).

Moje pytanie jest następujące:

1. Czy jest jakiś sposób na regulację interlinii w Excelu (np. jakieś Macro!)?

2. Jeśli nie to czy można ustawić to gdzieś w systemie (chyba w systemie powinno być to gdzieś zdefiniowane)?

3. A może font ma możliwość predefiniowania interlinii (przeglądałem plik konfiguracyjny czcionki postscriptowej, jest tam dużo parametrów ale żaden nazwą nie przypomina czegoś w rodzaju intelinii)?

Piszcie jeśli znacie rozwiązanie tego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Excelu raczej wszystko regulujesz wysokością wersu i pionowym wyrównaniem tekstu w komórce.

Możesz zmieniać wysokość dla pojedynczego wersu i dla kilku jednocześnie, zarówno myszką, jak i wprowadzając wysokość liczbowo.

Ale pewnie o tym wiesz... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety help Excela nie zawiera niczego na temat zmiany interlinii.

Według mojego obecnego stanu wiedzy możesz odstęp między wersami tekstu zmieniać jedynie umieszczając każdy wers tekstu w oddzielnnym wersie arkusza i zmniejszając wysokość wersów arkusza (w efekcie wygląda to jak zmiana interlinii).

Jeżeli znajdziesz inne rozwiązanie tej zagwozdki, daj znać na forum, sam jestem ciekawy... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawianie w oddzielnych wierszach odpada - mam 15000 wierszy.

A ciekawostka jest następująca:

Można programem do edycji czcionek obciąć nieco pole znaku z góry i z dołu, więc w efekcie uzyskujemy mniejszą interlinię (takie troche na oszukańca). Jest tylko jedno małe ale - MS Excel i tak na to leje i rozstrzeliwuje wiersze według własnego prawa - zaś już MS Word kuma o co chodzi i "zagęszcza". Ale ale uwaga - np. Excel from Open Office jest w stanie zakumać z modyfikowaną czcionką.

Sprawdzałem tylko TrueType, bo program do edycji fontów który znalazłem tylko takie czyta.

Nie mam pojęcia co programiści Billa G. zkopali ale utrudnili niektórym nieco pracę...

Tak więc na razie jeśli chodzi o Excel from MicroSoft rozwiązania wciąż brak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi