Skocz do zawartości
poisson5

2x256 czy 512 ?

Rekomendowane odpowiedzi

jasne ze 512MB,jak sie dorobisz to zapodasz druga 512MB ,sam tak zrobilem :wink: ,nie ma sensu kupowac 2x256MB dla DualDDR bo i tak to daje marne 2-3% w benchmarkach syntetycznych ,a w rzeczywistosci ten przyrost przepustowosci jest jeszcze mniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że 2x256. Zazwyczaj 256 lepiej się kręcą i do tego masz 2-20% więcej wydajności przy DC (w zależności od zastosowania - a przy płycie z IGP duuużo więcej).

A jak ktoś Ci pisze, że jak dokupisz 512MB do 2x256MB to nie będziesz miał DC to bzdury pisze. Zarówno przy 2x256 jak i 2x256+512 możesz pamiątki ustawić w dualu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne ze 512MB,jak sie dorobisz to zapodasz druga 512MB ,sam tak zrobilem  :wink: ,nie ma sensu kupowac 2x256MB dla DualDDR bo i tak to daje marne 2-3% w benchmarkach syntetycznych ,a w rzeczywistosci ten przyrost przepustowosci jest jeszcze mniejszy

nie zgodze sie, chyba ze taki "super" przyrost jest w amd, ja u siebie przy intelu widze znaczacy wzrost miedzy 1 x 512 a 2 x 256... i nie chodzi o benchmarki bo nie po to sie kompa kupuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja uważam tak....często kupujesz nowy sprzęt np. w ciągu roku będziesz i tak wymieniał mobo itd. to lepiej wez 2x256 MB bo lepiej sie będą kręcić. Natomiast jesli to mobo ma Ci wystarczyć na dłuższy okres czasu to wex 512MB bo w przyszłości będziesz mógł dokupić kolejne 512 MB i będzie wypas...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@_Vip_

http://www.digit-life.com/articles2/nforce...2-1vs2channels/

Nawet do 24,7% wzrostu wydajności daje DC.

hmm....jesli ten test jest wiarygodny to zwracam honor,jednak dalej uwazam ze DC w realnych zastosowaniach daje niezauwazalny przyrost mocy i nie warto dla niego inwestowac w kosci 256MB.Jesli juz ma byc DC to tylko 2x512MB IMO (takie czasy nastaly :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale juz tu mądrzy na tym forum pisali ze oczywiscie wymiana danych wzrasta ale i tak nie jest wykozystana przez ATHLONA (realna poprawa na poziomie 2-4% za które trzeba dopłacić kilka dych... a potem mieć gorsze możliwości rozwoju)! i potem te marne 2 klatki w RTWC ...

i 100 pkt w 3dmarku !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he. wlasnie chcialem zalozyc taki topic, chodzi mi o to czy lepiej bedzie z pamieciami 2x256 2700 w dualu czy moze lepiej bedzie 1x512 pc 3200 bo jezeli dual daje tylko 5% wydajnosci, oczywiscie na moim konfigu i przy pamiatkach 512 komp bedzie chodzil na magistrali 166 (efemtywnie 333), wiem ze 512 bedzie bardziej przylosciowe ale chodzi o to ze mam okazje wlasnie kupic za male pieniazki 256 333 lub sprzedac stare i dolozyc i to duuuuzo.

Czy jest sens ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he. wlasnie chcialem zalozyc taki topic, chodzi mi o to czy lepiej bedzie z pamieciami 2x256 2700 w dualu czy moze lepiej bedzie 1x512 pc 3200 bo jezeli dual daje tylko 5% wydajnosci, oczywiscie na moim konfigu i przy pamiatkach 512 komp bedzie chodzil na magistrali  166 (efemtywnie 333), wiem ze 512 bedzie bardziej przylosciowe ale chodzi o to ze mam okazje wlasnie kupic za male pieniazki 256 333 lub sprzedac stare i dolozyc i to duuuuzo.

Czy jest sens ??

bierz 1 x 512 pc3200 :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wlasnie sprzedalem te OCZ 2700 rev 3.2, u mnie tylko 220 przy cl2...jakos tak, na epox'ie 8rda+ rev 2.1...

Hmm no ja jednak bede bral te OCZ. Mi tam styknie jak bede mial 225 a sadze ze przy dobrym napieciu a moja plyta nie wiem czemu je ladnie (daje 2,9V mam ponad 3V) zawyza bedzie spoko :) Reszta napiec idealnie. Moze poprostu blad odczytu programu. A i nawet sadze ze 220 na cl2 mi styknie bo niedlugo pewnie dokupie druga 512 i bedzie si :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi