Skocz do zawartości
bela_666

chlodzenia wodne do celeronka 300 :)

Rekomendowane odpowiedzi

www.tweak.pl tam jest artykul berkut'a ktory robil chlodzenie peltem chyba na PII 400... nie jestem pewny... w kazdym badz razie ... jeden kij... polecam... dla poczatkujacego to bardzo dobry art.

PS: chcesz zeby ta maszyna do pisania juz tak nie buczala ?? :P joke...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no do takiego procesora to polecam Ci CPC , z allegro dosaniesz taniutko zestaw 16 db i będzie Ci go chlodzil hohohoh :) chyba ze juz inwestycja na przyszłosc, to koledzy Ci lepiej poradzą :)

PiSska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nigdy cpc... nawet na kalkulator... to doprowadza do tego ze pan krzysio czy jak to mu jest ma $$$ na nastepne mega pomysly ktore zawladna kiedys swiatem...

tak jak mowilem poczytaj sobie to o chlodzeniu berkuta... za 30zl zrobisz jak na tego proca wydajny bloczek ... do tego weze , pompka i pojemniczek... bo zbyt duzo ciepla to ten celek nie bedzie wytwarzal ( jakas mala nagrzewniczka... zawsze sie przyda na przyszlosc... ) lub akwarium 20l ( nie polecam... woda szybko paruje i po jakims czasie mnie juz nie oplacalo sie wlewac demineralizowanej... wiec narazie mam kranowke ... )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o... wreszcie jakis temacik dla mnie :)

mam celeronka 366@550 :)

mam tez chlodzenie wodne - na razie jest ono na wyrost i na przyszlosc , jak juz zmienie na mocniejszy sprzet - ale chlodzonka juz nie bede zmienial.

i osiagi (temperatury mierzone termometrem z czujnikiem przyklejonym pod prockiem):

- przy chlodzeniu AC - temp osiagala 40-44 stC

- na wodze - max mialem 31 stC, bez wlaczonych wiatrakow na chlodnicy, iddle 27-28 stC (przy temperaturze otoczenia 22-23 stC)

zestaw: MAZE4 , EHEIM 1048 , nagrzewnica od Zuka, weze 12/16

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw: MAZE4 , EHEIM 1048 , nagrzewnica od Zuka, weze 12/16

a gdzie moge kupic cos takiego?

blok na http://www.dangerden.com/ albo na allegro jak znajdziesz, pomka w sklepie zoologicznym lub na allegro, nagrzewnice na giłedzie lub na szrocie ale używaną lub w motoryzacyjnym a ni i oczywiście na allegro :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O ... chyba nie ma takich blokow ... a przynajmniej ja takich nie widzialem... wez jakis wiercony bloczek z www.heh.pl i na celka bedzie wystarczajaco. Nie beda to pieniadze w bloto poniewaz jak wymienisz kompa na szybszy sprzet to taki bloczek dasz na chipset, gdzie tez bedzie sie idealnie sprawdzal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehehe... trzeba raduatir zdjac... i wstawic w jego miejsce bloczek :twisted: ... mozesz to zrobic tasma termoprzewodzaca ( rosio taka sprzedaje na gieldzie ) ... radze poczytac duuuuzo tematow... bo o tym bylo...

IMO EOT - wszystko mozesz znalezc na forum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup cos z oferty mate'a ( www.heh.pl ) sadze ze powinno pasowac cos na gpunb ale zmiez bo niejeste pewny mozesz jeszcze kupic kturas z tych zapinek regulowanych na gpu/nb i jakis bloczek wiercony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zna ktos jakiegos polskiego sklepu gdzie sa bloki na slot 1 :)

Nie wiem jak celeron 300 ale PII 266 na slocie ma prawie taki sam rozstaw otworów jak w płytach AMD (Atlon Duron) - sprawdz to sobie - jeżeli masz taki rozstaw to nie ma problemu z blokiem jest ich sporo - poczytaj forum pogrzeb na Allegro a na pewno coś znajdziesz

choć na tego procka wystarczy duży radiator i tez będzie chodził :)

LIMBAPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

choć na tego procka wystarczy duży radiator i tez będzie chodził :)

Zgadzam się w pelni. Sam mam na drugim kompie Celerona 300A podkreconego na 374 i chodzi bez problemu na samym radiatorze. Lepiej poczekac z zakladaniem WC na proca który będzie tego potrzebowal. WC nie jest tanie jesli sie nie potrafi samemu zrobic blokow i zakladanie tego tylko dlatego, ze można jest IMO bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przynajmniej sie nauczy co i jak. Ja kupilem sobie WC, testowalem na AMD 200MMX i sie nie balem ze jak sie cos zj**** to idzie kupa kasy w bloto. Wiele sie nauczylem i potem bylem gotowyt zakladac to na AXP2000+ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi