SpiderMAN Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Zastanawiam sie nad zainstalowaniem na roznych dyskach dwoch roznych systemow - na wszelki wypadek :) Na 17GB, Windows XP, a na 8GB Windows 2k. Mam bootloader System Commander 7.02, ale nie jestem pewny czy bedzie bootowal mi system z drugiego dysku. Instalowal bede na tym drugim tak jakby pierwszego nie bylo. Bedzie tylko odpiety na czas instalacji. Oba systemy musza dzialac startujac z dwoma dyskami, a takze startowac kazdy samodzielnie. Komputer dla mnie i mojej zony to rowniez TV, wiec nie mam TV bo szlag trafil WinXP... po 5 miesiacach. :((( Sypal sie juz od tygodnia... Zainstaluje chyba Windows 2000 Professional SP2 oraz Windows XP Professional, oba w polskicj wersjach jezykowych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 nie odpinaj pierwszego dysku bo po co Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 nie odpinaj pierwszego dysku bo po coWlasnie musze. Bo chce zeby ten drugi dysk rowniez dzialal jako samodzielny na wypadek padu sysa na tym pierwszym. Przecierz jak padnie system na tym pierwszym dysku to nie zainstaluje go tak zeby dzialalo wszystko jak nalezy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedwiedi Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Ustawiasz w biosie boot sequence na dysk z którego chcesz startować i już. Tym bardziej, że chcesz mieć drugi dysk odpięty, więc i tak będziesz dłubał jakby co. A nie lepiej zostawić drugi dysk podpięty, na dane, a pierwszy podzielić na dwie primary partition, zainstalować dwie windy i potem bootować się PQBoot Magic'em? Robię tak od dawna i to działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Ustawiasz w biosie boot sequence na dysk z którego chcesz startować i już. Tym bardziej, że chcesz mieć drugi dysk odpięty, więc i tak będziesz dłubał jakby co. A nie lepiej zostawić drugi dysk podpięty, na dane, a pierwszy podzielić na dwie primary partition, zainstalować dwie windy i potem bootować się PQBoot Magic'em? Robię tak od dawna i to działa. Nie nie jest lepiej. Chce miec dal bezpieczenstwa dwa systemy calkiem od siebie odizolowane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niedwiedi Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Nie nie jest lepiej. Chce miec dal bezpieczenstwa dwa systemy calkiem od siebie odizolowane. Programowo (że tak dziwnie powiem) będą przecież od siebie odizolowane. Jedyne z czego będą razem korzystać, to MBR dysku, ale to żaden problem. Ale jak ci już tak zależy na tej "izolacji" to wsadź ten drugi w kieszeń, bo nie widzę sensu żeby się kręcił, jak nie będzie używany. Jak będziesz miał pad systemu, to wetkniesz kieszeń i wyłączysz w biosie pierwszy dysk albo zmienisz bootowanie na drugi i cześć. Można też zrobić obraz dysku GHOST'em, po padaczce odtwarzasz i masz gotowy działający sys. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Nie nie jest lepiej. Chce miec dal bezpieczenstwa dwa systemy calkiem od siebie odizolowane. Programowo (że tak dziwnie powiem) będą przecież od siebie odizolowane. Jedyne z czego będą razem korzystać, to MBR dysku, ale to żaden problem. Ale jak ci już tak zależy na tej "izolacji" to wsadź ten drugi w kieszeń, bo nie widzę sensu żeby się kręcił, jak nie będzie używany. Jak będziesz miał pad systemu, to wetkniesz kieszeń i wyłączysz w biosie pierwszy dysk albo zmienisz bootowanie na drugi i cześć. Można też zrobić obraz dysku GHOST'em, po padaczce odtwarzasz i masz gotowy działający sys. No ale jak zrobic dyskietke startowa ktora obsluguje NTFS-a? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devdd Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 ja ostatnio nauczylem korzystac z opcjii BOOT DISK w hpt370... miodzio... zadnych boot manadzerow i innych <span style="color:red;">[ciach!]</span>l... moge robic z kazdym dyskiem co mi sie zywnie podoba... formacic, instalowac na nowo system, niszczyc partycje itd. wystarczy, ze ustawie, ze ma bootowac z drugiego dysku i po klopocie... wiem, ze troche nie na temat, ale sporo ludzi ma taki kontroler ale nie wiem ilu z tego korzysta. Wiec kolejny argument przemawiajacy za wybraniem plyty z raidem przy zmianie sprzetu... a u ciebie? jakis boot loader... jest ich spory wybor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 29 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2002 Mozesz poprostu zainstalowac system na kazdym z dyskow oddzielnie (podlaczajac je kolejno) a potem wybierac dysk z ktorego rusza system z pomoca menu ktore jest w AMI BIOS, naciskasz F11 podczas startu kompa i wybierasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...