AndyN Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Chcę wymienić wentylatory, które są zamontowane na chłodnicy od WC (4 sztuki) i ten umieszczony na dole obudowy. Muszą spełniać następujące kryteria: * być bardzo ciche * mieć trzy kabelki - chodzi o kontrolę prędkości obrotowej, gdyż chcę je podłączyć do Aerogate2 * raczej nie może mieć wbudowanej regulacji obrotów zależnie od temperatury * raczej bez podświetlenia - nie interesuje mnie to Jakie modele polecacie? Parametry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 ARCTIC COOLING FAN PRO TC 80x80x25 mm. http://www.cooling.pl/product_info.php?man...products_id=193 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aragorn Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Papst 8412N/2GL 80mm 12 dB http://www.4max.pl/produkt.asp?id=387 Mam takie 4 w budzie i faktycznie ich nie słychać. TYLKO CENA ZABIJA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 ARCTIC COOLING FAN PRO TC 80x80x25 mm. Moze i cichy ale i mało wydajny. Ludzie skarżą się na różne dziwne odgłosy wydawane przez niego. Fakt, ze jest bardzo tani Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Moze Noiseblockery? :D A za tanszych Polecam PANAFLO, bardzo ciche wlasciwie wszystkie modele... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thoom Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 ARCTIC COOLING FAN PRO TC 80x80x25 mm. http://www.cooling.pl/product_info.php?man...products_id=193 Kolega AndyN szuka wentyla bez regulacji obrotów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Sanyo-Denki 109R0812L402 Taki będzie zdecydowanie najcichszy jak już. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Cichy, z 3 kabelkami, bez reg. obrotów, niedrogi ale nie najlepiej z wydajnością (2300obr, 0,09A) - Spire ClearBlue (sirius). Mam od miesiąca 2 w obudowie - b.ciche, nie trzeba zwalniać - ale na np. radiator procesora nie za bardzo z powodu dość małej wydajności. A gdzie można nabyć: PANAFLO Sanyo-Denki 109R0812L402 :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBu Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 ARCTIC COOLING FAN PRO TC 80x80x25 mm. Moze i cichy ale i mało wydajny. Ludzie skarżą się na różne dziwne odgłosy wydawane przez niego. Fakt, ze jest bardzo tani można dziabnąć termisor bo i tak będzie podłączony do aero -na wysokich obrotach sa jak suszarka ale baardzo wydajne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 ARCTIC COOLING FAN PRO TC 80x80x25 mm. Moze i cichy ale i mało wydajny. Ludzie skarżą się na różne dziwne odgłosy wydawane przez niego. Fakt, ze jest bardzo tani można dziabnąć termisor bo i tak będzie podłączony do aero -na wysokich obrotach sa jak suszarka ale baardzo wydajne Szukam takich, które są ciche ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 pmp: Panaflo - wentylki Panasonica, podobnie jak SD w dobrych sklepach elektronicznych, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 ARCTIC COOLING FAN PRO TC 80x80x25 mm. Moze i cichy ale i mało wydajny. Ludzie skarżą się na różne dziwne odgłosy wydawane przez niego. Fakt, ze jest bardzo tani można dziabnąć termisor bo i tak będzie podłączony do aero -na wysokich obrotach sa jak suszarka ale baardzo wydajne Szukam takich, które są ciche ... 80x80x3500 rpm - każdy będzie głośny !! (jak utniesz termistor to masz 3500-3800 obrotów). Ja mam taki wentyl puszczony na 1700-2000 rpm (zamiast tego co był w spire FR II) i b.dobrze chłodzi i jest super cichutki. wcześniej miałem 2 puszczone na 1400 rpm (zamiast termistora wstawiłem potencjometr) i z odległości 0,5 do 1m nie było ich słychać - wydajność na przyzwoitym poziomie. Tern oryginalny spire FR II przy 2500 rpm (czyli standardowych) chłodził gorzej niż obecny AC przy 2000 (i AC jest o niebo cichszy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DR.Zepsu Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Kup sobie wentyla który ma dobra wydajność i jest średnio głośny. Zalej go olejem samochodowym albo cos na bazie WD 40 i bedzie niesłyszlny jak tak mam i jest ok. Wszystko działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 ...Jakie modele polecacie? Parametry? - zacznij lekture od TEGO (potem przegladnij ich forum) - nastepnie poczytaj testy i forum TEGO serwisu (mala dygresja - tu uwazaja za najcichszy Papst 8412 NGL made in Hungary a ja osobisce wole te Germany - jak chcesz z 3 kablekami to model N2GL) a na koniec rada - zastanow sie czy nie lepszym wyjsciem sa wentyle 92mm robia srednio 30% wiekszy wiatr od analogicznych 80, a ja bym pomyslal skoro to na chlodnice o 2 szt. wentylkow 120mm zdecydowanie leszy wiatr nawet na 5-6V niz 4x 80mm :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 ...Jakie modele polecacie? Parametry? - zacznij lekture od TEGO (potem przegladnij ich forum) - nastepnie poczytaj testy i forum TEGO serwisu (mala dygresja - tu uwazaja za najcichszy Papst 8412 NGL made in Hungary a ja osobisce wole te Germany - jak chcesz z 3 kablekami to model N2GL) a na koniec rada - zastanow sie czy nie lepszym wyjsciem sa wentyle 92mm robia srednio 30% wiekszy wiatr od analogicznych 80, a ja bym pomyslal skoro to na chlodnice o 2 szt. wentylkow 120mm zdecydowanie leszy wiatr nawet na 5-6V niz 4x 80mm :!: Witam Dzięki za odpowiedź Wiesz, inne niż 80x80 nie wchodzą w grę. Chodzi mi o wymianę standardowych wentylatorków już zamontowanych na chłodnicy. Chłodnica z wentylami jest już zamontowana w big tower i zmiana wielkości wentyli wiązałaby się ze zbyt wielkimi przeróbkami Tylko czy ja coś na tej wymianie skorzystam :?: Teraz to są jakieś czarne no-name'y :? Ale jeszcze raz dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIULIK Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Ja ci polecam Arctic'a !!! Mam takiego od kilku dni i spisuje się super :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonis Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 A ja polecam to: http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=298 mam taki na procku i jest naprawde cichy kreci sie na 2450 obrotow no i cena :) . Elegancki kabelek w oplocie z wtyczka molex i 3pin. Jest niewiele glosniejszy od Cooler Mastera z reg obrotow ktory idzie na 1500 obr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Tylko czy taka wymiana ma w ogóle sens? W tym momencie na chłodnicy (aluminiowa duża) mam zamontowane 4 wentylatory (wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ą do środka-chyba do zmiany kierunek). Kolejny jest umieszczony na dole/przodzie obudowy (wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e do środka). To jakie no name'y - pewnie z tych najtańszych Czy po wymianie na jakieś droższe/cichsze zauważę różnicę? Czy zamiana ma w ogóle sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Witam. W jaki sposób zalać łożysko olejem samochodowym? Czy nie będzie wyciekał? A może powinien to byc np. Magnatec? Jak to zrobić z łożyskiem kulkowym i czy to coś pomoże??? Może ktos przedstawić krótka instrukcje takiej operacji :oops: ? Najcichsze są wentylatory na łozyskach ślizgowych... Ale muszą pracować w pionie. Papsty moga pracować w poziomie ale skraca to ich czas pracy o ok. 30% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 fakt polozylem poziomo arctica to zaczal sie pojawiac "pot" olejowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Papsty są wentylami ślizgowymi czy łożyskowanymi :?: Na 4max nie ma info na ten temat Poziomo nie mogą pracować jakie wentyle :?: Ślizgowe :?: Łożyskowane :?: Oba typy :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 10 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2004 Papsty są różne - ale te które chwalą się glośnością 12db sa slizgowe... Ślizgowe nie powinny pracować w pozycji poziomej. Kulkowym podobno to nie przeszkadza (ale nie wiem czy wszystkim) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avw Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 A gdzie kupić Panaflo slim - te wolniejsze (i czy one mogą pracować poziomo???). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moog Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 A gdzie można nabyć: PANAFLO Sanyo-Denki 109R0812L402 :?: ponawiam pytanie kolegi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 "Odgrzewam" wątek bo nadal nie znalazłem odpowiedzi na pytanie. Myślałem o Noiseblockerach S1-S4 ale podobno słychać łożyska http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=336 Hmmm, a może ten: http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=388 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Jak juz gdzie indziej pisalem, Noiseblocker S2 to straszna porazka, sluchac lozysko jak diabli, cena z sufitu jak za takie g... A co do zlinkowanego wentyla Be Quiet, chcialem taki kupic, myslac, ze to ten sam, co stosowany w bezglosnych zasilaczach tej samej firmy. Zadzwonilem do cooling.pl i mi objasnil sprzedawca, ze to zupelnie inna konstrukcja, wpadajaca w duze wibracje. Polecal mi zamiast tego Papsta, ktory jednak tez troche wibruje... Na razie zostaje przy Arctic Cooling :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Jak juz gdzie indziej pisalem, Noiseblocker S2 to straszna porazka, sluchac lozysko jak diabli, cena z sufitu jak za takie g... A co do zlinkowanego wentyla Be Quiet, chcialem taki kupic, myslac, ze to ten sam, co stosowany w bezglosnych zasilaczach tej samej firmy. Zadzwonilem do cooling.pl i mi objasnil sprzedawca, ze to zupelnie inna konstrukcja, wpadajaca w duze wibracje. Polecal mi zamiast tego Papsta, ktory jednak tez troche wibruje... Na razie zostaje przy Arctic Cooling :). Który to Papst? A ten Artic Cooling? Możesz podać linki? Proszę Ale ten BeQuiet jest cichy? Bo podobno z łożyskami ciernymi (Papst) nie bardzo mogą pracować w poziomie. A te szukane przeze mnie w takim położeniu będą zamontowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahve Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 W Papstach sie gubie, maja te dziwne, pomacone oznaczenia, ale to prawdopodobnie ten byl. A Arctic Cooling to ten. Mam cztery takie (ale starszego typu, z czujnikiem temperatury na dluzszym kabelku, a nie wbudowanym w plastik ramki, tak jak teraz robia) i jestem zadowolony. Ale ty wolisz bez czujnika. Tu mozna go odlutowac jednakowoz. Czy Be Quiet jest cichy - jak dla mnie by nie byl, bo zamontowany w koszyczkach w moim Chieftecu najprawdopodobniej wprawialby w drgania cala obudowe, powodujac halas. Dlatego tez jak uslyszalem o drganiach wlasnie, nie dopytywalem sie o dzwieki lozyska czy intensywnosc wywolywanego szumu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YouzeQ Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 U mnie najgłośniejszy w kompie jest Clear Blue (podobno 28CFów@ 21DB ale jakoś nie wierzę) na Whisperrock 4 i zastanawiam się czym by to uciszyć i za ile. Ponieważ to działa na CPU chciałbym żeby było wydajnie a wolałbym nie wykładać na jakiś ultra cooler 50% wartości dobrego CPU ew HDD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Kup sobie jakiegos cooler mastera dobrego i bedzie looz . . . ja ostatnio wpakowalem 2x papst do swojego Q-TEC'a i zrobilo sie duzo przyjemniej :E jeden co prawda pracuje w poziomie ale co tam . . . maja pracowac 80tys godzin wiec zdaze odlozyc to 60zl na tego co padnie szybciej nawet o te 30% :E tanie papsty nie sa ale za jakosc zawsze sie placilo :| PS. Ja na swoja chlodnice kupilem 2x 120mm panaflo na allegro :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...