Skocz do zawartości
:SOOLIGH:

Piszcząca Baracuda 7200.7

Rekomendowane odpowiedzi

PS. Nowiutka seria HK400XP LED rzadzi !! Tak cichej zasilki w zyciu nie slyszalem - nie slysze ;]

test na benchmark.pl modelu 350W wypadl niezbyt korzystnie ;P

Hmm ja jedyne co widze to test hk300xp i do tego stary, a nie rev.2 .

Ale byc moze zle szukam :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk@s nie, zebym sie czepial, ale:

Ja już jestem właściwie pewien, że to nie jest defekt zasiłki. Poza tym to nie jest skwierczenie jak z transformatora w telewizorze czy coś w tym stylu. Prawdopodobnie w tych wątkach o "niemiłych piskach" piszemy o różnych odgłosach, z różnych powodów wywoływanych, byc może przez różne komponenty. Bo ciężko słownie ustalić czy chodzi o ten sam "pisk" u mnie i u kogoś.

U mnie wystepuje taki pisk w trakcie przewijania np. stron www co mnie lekko wkurza. Wymiana zasilki, kondensatory nic nie daly

(barac. 7 +zasilacz z pfc (ktore jest cichuko))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dzięki. Nie czepiasz się. Przy przewijaniu też mam tak (takie szemrzenie albo pisk) ale nie wysokiej częstotliwości. Na szczęście mam Winampa zawsze puszczonego, więc nie zwracam uwagi. Pisałem o odgłosie wysokiej częstotliwości, bo wcześniej robił mi tak zasilacz stary (był obciążony za bardzo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie piszczy, ale jak podlacze dwa dyski - 120gb i 80 gb.

pytanie tylko co - czy dysk , czy zasilacz bo tak jak tu kolega wyzej napisal wydaje mi sie ze tez jest interakcja dysku z zasilaczem :-/

a osobno to 120gb pracuje cichutko jak myszka - i tylko slychac delikatne chrobotanie.

ale to i tak nic co bylo na Basi IV 80GB co z tego ze byla cicha jak piszczala niemilosiernie :-/

Wybaczcie moje nieudolne cytowanie, ale dopiero sie zalogowalem :) No wiec wyczytalem gdzies, ze pracujace glowice nowszych dyskow Seagate moga wejsc w "sprzężenie" z niektorymi zasilaczami. Przez to elementy w zasilaczu wpadaja w lekkie drgania z tego powstaje ten pisk. Niestety nie wiem jak to wyeliminowac, ale jak tylko sie dowiem to sie z wami podziele, bo juz mnie od tego pisku szlak trafia :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzies wyczytałem na tym forum ze ten kondensator powinien byc nie mniejszy niz 2700 uF/16v ale takich nie ma w sklepach sa tylko 3300 uF/16v bardzo prosze kogos zeby sprawdzil czy to zadziała . bo zamierzam zmienic mojego codegena 300W na fortona i nie wiem juz co mam robic - załeży mi na ciszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego piszczenia to moze być interakcja pomiędzy zespołem filtrów w zasilaczu a dyskiem.

Dyskpobiera prąd impulsowo np. napęd silnika. I jest to ileś tam poborów pradu na sekunde a filtry w zasilaczu mogą rezonować na tej częstotliwości.

I jak ktos podpiął kondensator pod linie 12V ten kondestator zaczał być filtrem zwierajacym do masy te impulsy prądu.Kondensator jest też buforem pradu i zaczął wygładzać impulsy.

A silnik jest zasilany z 12V :)

Podłacze dzisiaj oscyloskop do swojego WD i pomierze wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie kilka godzin temu kupiłem baracude 160GB. Piszczenie jest rzeczywiscie uciazliwe ale nie to jest moj nawiekszy problemem.Sęk w tym ze podczas kopiowania np. filmu z jednej z partycji(podzielilem go 4*40G) na tą która jest ostatnia na dysku (wg Partition Magic) transfer momentami spada do 0 i ogólnie dosyc skacze.(wg. total copy)Czy tego typu objawy powinny skłonic mnie do udania sie do serwisu???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec ktos prubował juz z tym kondensatorem 3300 uF/16v :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec ktos prubował juz z tym kondensatorem 3300 uF/16v :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

A co ci szkodzi użyj kondensatora od 1000 uF w górę i o napięciu minimum 16V.

Zadnej gwary nie tracisz i nic sprzętowi się nie stanie.

Pamiętaj że kondensator elektrolityczny ma biegunowośc i podłaczenie go na odwrót powoduje wybuch jego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwazor - żebyjm mniał taka możliwośc to juz dawno bym podłonczył mam Codegena 300W i narazie mi nic nie piszczy ale na dniach planuje zamówic z allegro Fortrona . jak ma mi to piszczec to ja wole kupic Modecoma http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9592 może bedzie lepszy - co o tym myślicie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi