Skocz do zawartości
matt79

Który wentylator - Zalman czy Arctic?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

właśnie będę zmieniał procesor (Athlon 1700+ na Athlon 2500+ Barton) i mam aktualnie dwa wentylatory - Zalman 6000AlCu i Arctic LH-3500 - który lepiej zamontować? I jeszcze jedno - czy montować na Copper Shim Tracera, czy na paście termo (Stars). A może na jednym i drugim? .... nie bardzo się na tym znam.

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, zamontowałem tego Bartona 2500+, na niego dałem Copper Shima, pastę i Zalmana 6000 AlCu na 2000rpm. Temperatura mi dochodzi do 60 C. Do tego 3D Mark, PC Mark i Aquamark praktycznie nie wykazują żadnego wzrostu wydajności w stosunku do mojego poprzedniego Athlona XP 1700+ @ 1650.

Pytania:

- czemu tak gorąco? coś zrobiłem źle?

- ktoś mi powiedział, że po zmianie procesora powinienem zrobić fresh install Windowsa - czy faktycznie powinienem tak zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Windowsa musialbys (na 99%) reinstalowac po zmianie mobo i procka razem, np. z AMD na Intela

2. Temperature masz cus dziwnie wysoka, ja taka mam po rozkreceniu 2500+na 3200+. Mam Arctica TC2 Pro (chyba), zadnych udziwnien, bez CopperShima, zwykla pasta jaka byla w komplecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie - załamię się tym Bartonem! Montowałem wszystko baaaardzo starannie.

- Płyta Gigabyte Gigabyte GA-7VT600 Via KT600 (wiem, do o/c nadaje się jak kozia d*** na trąbę, ale nie zamierzam podkręcać).

- Na niej Barton 2500+ (nie podkręcony),

- na nim Zalman 6000AlCu (zapinka dociska idealnie na jądrem, odtłuszczony).

- Cieniutka warstwa pasty (tej z Zalmana) i

- Copper Shim Tracera (założony taka jak ma być, zgodnie ze wskazaniem)

I teraz tak - przy zamkniętej obudowie - system 40C, cpu 60C (po półgodzinie pracy), przy otwartej obudowie - system 35-40C, cpu 50-53C.

Wnioski

- wentylacja mojej obudowy jest do bani!

- nawet przy otwartej obudowie, cpu i tak grzeje się za bardzo

Pytania:

- co jeszcze mogę zrobić dla tego procesora (jakaś lepsza pasta? czy ten copper shim może pogarszać sytuację?)

- co sugerujecie do obudowy? zależy mi na ciszy, jakie wentylatory i w jakich miejscach na obudowie je zamontować?

Dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, wywaliłem CopperShima, zmieniłem pastę na Arctic Silver V, dołożyłem drugiego Zalmana 123 (PowerByAMD - dzięki za inspirację!;)) i temperatura spadła o jakieś 10C i nie wychodzi powyzej 50C!! No - teraz przynajmniej jest jakoś w normie, Dzięki koledzy! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi