matt79 Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Witam, właśnie będę zmieniał procesor (Athlon 1700+ na Athlon 2500+ Barton) i mam aktualnie dwa wentylatory - Zalman 6000AlCu i Arctic LH-3500 - który lepiej zamontować? I jeszcze jedno - czy montować na Copper Shim Tracera, czy na paście termo (Stars). A może na jednym i drugim? .... nie bardzo się na tym znam. Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 zakładaj zalmana , będziesz miał ciszej i wydajniej , copper shima mozesz zalozyc jak boisz sie o jądro, a o tej pascie to pierwszy raz slysze :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matt79 Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 A czy można założyc Copper Shima bez pasty w ogóle? Czy lepiej jednak z pastą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshi_tom Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Pasta to podstawa :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matt79 Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 OK, zamontowałem tego Bartona 2500+, na niego dałem Copper Shima, pastę i Zalmana 6000 AlCu na 2000rpm. Temperatura mi dochodzi do 60 C. Do tego 3D Mark, PC Mark i Aquamark praktycznie nie wykazują żadnego wzrostu wydajności w stosunku do mojego poprzedniego Athlona XP 1700+ @ 1650. Pytania: - czemu tak gorąco? coś zrobiłem źle? - ktoś mi powiedział, że po zmianie procesora powinienem zrobić fresh install Windowsa - czy faktycznie powinienem tak zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 Nie musisz windows'a reinstalować po zmianie procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shch00r Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 1. Windowsa musialbys (na 99%) reinstalowac po zmianie mobo i procka razem, np. z AMD na Intela 2. Temperature masz cus dziwnie wysoka, ja taka mam po rozkreceniu 2500+na 3200+. Mam Arctica TC2 Pro (chyba), zadnych udziwnien, bez CopperShima, zwykla pasta jaka byla w komplecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matt79 Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 Dzięki, ale już zdążyłem przeinstalować..... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 ja bym zakładał zalman u mnie 60c nawet na 2.25v procek nie widział po 1h stresie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matt79 Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 No nie - załamię się tym Bartonem! Montowałem wszystko baaaardzo starannie. - Płyta Gigabyte Gigabyte GA-7VT600 Via KT600 (wiem, do o/c nadaje się jak kozia d*** na trąbę, ale nie zamierzam podkręcać). - Na niej Barton 2500+ (nie podkręcony), - na nim Zalman 6000AlCu (zapinka dociska idealnie na jądrem, odtłuszczony). - Cieniutka warstwa pasty (tej z Zalmana) i - Copper Shim Tracera (założony taka jak ma być, zgodnie ze wskazaniem) I teraz tak - przy zamkniętej obudowie - system 40C, cpu 60C (po półgodzinie pracy), przy otwartej obudowie - system 35-40C, cpu 50-53C. Wnioski - wentylacja mojej obudowy jest do bani! - nawet przy otwartej obudowie, cpu i tak grzeje się za bardzo Pytania: - co jeszcze mogę zrobić dla tego procesora (jakaś lepsza pasta? czy ten copper shim może pogarszać sytuację?) - co sugerujecie do obudowy? zależy mi na ciszy, jakie wentylatory i w jakich miejscach na obudowie je zamontować? Dzięki za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matt79 Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 aha, wskazania temperatur są na pewno poprawne, jest tam faktycznie gorąco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 ja bym stawial na cos skopsanego z cooper shimem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matt79 Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 OK, wywaliłem CopperShima, zmieniłem pastę na Arctic Silver V, dołożyłem drugiego Zalmana 123 (PowerByAMD - dzięki za inspirację!;)) i temperatura spadła o jakieś 10C i nie wychodzi powyzej 50C!! No - teraz przynajmniej jest jakoś w normie, Dzięki koledzy! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gercio_W Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 u mnie bylo to samo, temperatura na procu z zalożonym coppershimem w stresie ~60 stopni, po zdjęciu o 10 w dół. Nie wiem czy to przypadek, wszystko było po bożemu pozakladane. :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...