Jump to content
snorri

zmiana plyty na (i865)

Recommended Posts

Zastanawiam sie nad kupnem nowej plyty. Konkretnie chcialem zainwestowac w Asusa P4P800 bo moja stara plyta nie chce obsugiwac PC2700 i mnie to mocno drazni :D ,a pozatym moglbym skorzystac z AGPx8. No i teraz pytanie do was! Czy poza tym ze plyta jest bardziej przyszlosciowa( moze kiedys presscot :P ), to czy odczuje duzo zwyzke w wydajnosci kompa??

Odczujesz jeszcze z innych względów - nie wiem co miałeś za płytę, ale tu możesz podłączyć opamięci do pracy w DualDDR, co daje spory przyrost wydajności (na P4PE miałem w PCMarku2002 wynik dla pamięci rzędu 7500 na 418MHz a na I865 rzędu 9000 na 333MHz).

Z AGPx8 nie przyjdzie ci nic - na razie nie ma różnicy w wydajności pomiędzy x4 a x8.

Kupuj Abita puki masz kase, nie odkładaj wiecej bo wydasz na piwko :)

Pozaatym nie opłaca sie na cos lepszego zbierać bo na 865 bedą chodziły presscoty, więc za rok kupisz najwolniejszego presscota i wkręcisz go z 3.2 na 4 Ghz !! Bierz - ale tylko abita bo one ładnie dają kręcić procki !

:arrow: proponuje ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Abit'a. do wyboru: IS7(-G) lub IC7(-G). najprawdopodobnie po weekend'zie bede mial na sprzedarz Abita IS7 (z podpisu). bedzie 'wisial' za gieldzie Tweak'a.

no ogolnie to na cos lepszego niz i865 mnie nie stac, chcialbym jakies 500pln wydac... No dobrze kochani, to powiedzcie mi jeszcze czy lepiej brac abita czy moze asuska?? wiadomo cos moze o tym czy abity beda nowego intela obslugiwac? bo asusy napewno.

Respekt :D

un_ix: zauwaz, ze kolega szuka plyty i865 :) Choc oczywiscie jesli ma nadmiar kaski niech wezmie IC7(-G)! :)

Pozdro!

:arrow: no to przeciez pisalem o Abicie IS7. Abita IC7 podalem przy okazji :twisted:

snorri - kraza pogloski, ze Abit'y rowniez beda obslugiwac nowe procki Intela. poki co, nie znalazlem potwierdzenie tej informacji.

Plyty obslugujace Presscota :

ABIT seria IS7

ABIT seria IC7

ABIT AI7

ASUS P4C800-E Deluxe

ASUS P4C800 Deluxe

ASUS P4C800

ASUS P4P800 Deluxe

ASUS P4P800

ASUS P4P8X SE

ASUS P4S800D-E Deluxe

ASUS P4P800-VM

ASUS P4P800S-E Deluxe

ASUS P4S800D

ASUS P4P800S SE

ASUS P4R800-V Deluxe

ASUS P4R800-VM

ASUS P4S800

ASUS P4V800D

ASUS P4V800-X

ASUS P4S800-MX

ASUS P4P800S

Gigabyte wszystkie oparte o chipsety i848/i865/i875

Gigabyte i845 (tylko z Prescottem na magistrali FSB 533MHz)

MSI 865PE Neo2-PFISR

MSI 865PE Neo2-PFS

MSI 865PE Neo2-PLS

MSI 865G Neo2-PLS

=======EDIT========

Dobra zeby nie bylo pozniej na mnie. Informacje te pojawily sie w siriusie jakis czas temu a ten zaczerpnal je z [H]ardOCP. Dochodzi do tego jeszcze kilka plyt MSI (ale tylko Presscot 3.2) i jedna plyta intela.

Moze linka zapodam :

:arrow: http://www.sirius.pl/news.php?id=2835

powiem ci ze nic nie odczujesz a na asusie zeby ddr dzialalo jako 400 to trzeba miec proca na magistrali 800 :/ albo ostro wykrecic magistrale - mi teraz pamieci biegaja na 365 no chyba ze pamieci w dualu ale ja nic o ym nie wiem - nie mam drugiej kostki narazie :P