ser_visant Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Witam, Nie to żebym robił panikę w końcu takie rzeczy się zdarzają - zamieszcze tu jako ciekawostkę. Poczytajcie i jeżeli macie jakieś pytania/sugestie piszcie :) Kilka dni temu zmieniłem taktowanie procka z 180*12.5@1.7V [2.25 GHz] na 200*10@1.6V [2.0 GHz] - chciałem obniżyć temp i hałas - udało się... komputer działał przez kilka dni ok. Zachciało mi się wczoraj podkręcić VGA, zamontowałem r3dTweak'a, podkręciłem 250/400@275/460 - test w 3Dmarku i ... wysypał się (wydało mi się dziwne bo jakieś pół roku temu na tych ustawieniach działało OK) ... zmieniłem ustawinia na default i... dalej zwisy... obłęd w oczach - wizja spalonej karty - w panice przeinstalowałem drivery wywaliłem r3dTweaka - test ... ok poszło OK, ale odpalam NFS'a i 5 minut grania - zwis. więc zrobiłem inny motyw - przestawiłem procka na 166*12.5@1.6V [2.08 Ghz] - tym razem gra działa bez problemów... nie mam pomysłu dlaczego tak się stało... przez te kilka dni [do próby podkręcenia karty] działało ok na 200MHz kilka godzin grania nie robiło problemu... a tylko ruszyłem kartę i już 200MHz niestabilne... jeszcze dzisiaj jak wrócę do domku pokręce kartą przy FSB166 procka... ---- update: znowu muszę podpis zmieniić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 jak podniosles fsb to pamiatki poszly synchro ? moze to one nie wyrabiaja ... jakie masz vdimm ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ser_visant Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Właśnie cały pic polega na tym że zanim "ruszyłem" kartę to wszystko chodziło na FSB200 - pamięci synchro vdimm 1.75V Wczoraj przy FSB166*12.5@1.6V [pamięci cały czas synchro, ale na 166MHz ustawienia "ultimate"] przy podkręconej karcie grafiki 250/400@275/460 działało z 2 godziny ok /narazie tak zostawie bo w grach lepiej się sprawdza podkręcone VGA niż proc/... może procek ma za niskie napięcie (przy fsb 200) - lecz nie będe tego ruszał bo się mocno grzeje a wyciszałem kompa więc mam wolniejsze wentyle i nie założe spowrotem "wichury". pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gnz Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 może procek ma za niskie napięcie (przy fsb 200) jezeli to 1.6V z pierwszego posta to raczej napewno za male ... przeleciales go prime ? jak sie przy torturce napiecia zachowuja ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ser_visant Opublikowano 8 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2004 Pierwsze co zrobiłem po przestawieniu procka na FSB 200 to cpu burn, następnie prime 95 i całą noc na torture działał - potem przez kilka dni było ok.. dopiero jak zamieszałem z VGA to się z...ało. Raczej to nie problem z zasilaczem (nówka chieftec 420W). A przy okazji napięcia sprawdzę. a jeszcze jedno... zaraz przestawie proca na 200MHz (nie ruszę grafiki - zostawię jak jest 275/460) może pokombinuje z vcore. za 20-30 minut napiszę co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ser_visant Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 OK. Podsumowanie... 1. Z bliżej nieokreślonych powodów procek działał przez kila dni na niskim napięciu (1.6V) - nigdy przedtem ani teraz nie udało mi się usyskać stabilności przy tym vcore. zawsze na 1.65V działał. (mówimy o fsb200) 2. Z jakiegoś powodu po podkręceniu VGA "sprawa się sypła" (pewnie przypadek, dziwny zbieg okoliczności, ufo :P ) 3. Napięcia jak skała.... jak czujniki nie oszukują /epox trochę zawyża/ [w nawiasach podawane przez program] - vcore 1.6V ( 1.63 ) V - vdimm 1.77 ( 1.78 ) V - 12V (12.6) V - resztę uzupełnie wieczorkiem w pracy jestem :) a nie pamiętam... 4. efekt końcowy osiągnięty - jest szybciej i stabilnie: - przed podkręceniem 8600 pkt 3Dmark 2001 [vga:250/400] - po podkręceniu 9900 pkt 3Dmark 2001 [vga:285/490] - powyzej "artefakty" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...