virtuomaniak Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Wydaje mi sie ze mam zle ustawione timingi, moze mi ktos pomoc? Szczegolnie mo chodzi o FSB:DDR 4:5 a nie powinno byc 3:4 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Czyzby nikt nie wiedzial???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Jam mam tak samo może wiesz jak zmienić timingi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Heh w biosie masz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 a nie lepiej 1:1 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 No wlasnie nie wiem :] dlatego sie pytam :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 1:1 czyli synchronicznie, jak pociagnie komp to masz ideal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 Hehe a jak to ustawic :P Zdjecia z biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 dram frequency najwyzsza to 1:1 a pozniej odpowiednie dzielniki. tak jest w ASUSie, wiec moze u Ciebie tez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 W dram frequency mam tylko: 266Mhz 333Mhz Auto 354Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 no to testuj :) to 354 to pewnie 1:1, zalezy jakie masz fsb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 29 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2004 W tej chwili mam 133 :D i tak pozostanie dopuki nie zmienie chlodzenia :) EDIT Zapomialem dodac proc jest na szynie 533 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 No to jak mam zmienic aby bylo 1:1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 ej ! no przeciez pisalem ! daj to najwyzsze, 354 i zobacz w windowizie, np. za pomoca cpu-z czy masz 1:1 ew. zacznij od nizszych wartosci. jednak w asusie jest tak, ze ta najwyzsza to 1:1, a nastepne sa nizsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 Ustawilem na 354 i na inne czestotliwosci, ale nie wiem czemu KOMPLETNIE NIC SIE NIE ZMIENIA, frequency dalej jest na 166.7 Mhz timingi tez sie nie zmianiaja :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 cholercia.... trudno wyczuc. Dawno nie mialem do czynienia z MSI, ale to przeciez dobre plyty. a co pisze w instrukcji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 31 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2004 Jedynie co znalazlem na temat tego: DRAM FREQUENCY Use this field to configure the clock frequency of the installed DRAM. Settings are: PSB 400: 266, Auto PSB 533: 266, 333, Auto, 354 PSB 800: 266, 333, 400, Auto, 500, 532 Ja mam proc 533 wiec wydaje mi se ze moge ustawic 354 ale to nic nie daje Jak bys mial czas oblukac to tuaj masz manual do mojego biosu http://download.msi.com.tw/support/mnu_exe...e/E6758v1.1.exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 31 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2004 A jak najlepiej ustawic timingi? Bo szczerze mowiac nigdy nie podkrecalem RAMu, mam takie mozliwosci w BIOSie DRAM cas# Latency 2.5 moge zmienic na 2 DRAM ras# precharge 3 moge zmienic na 4 albo 2 DRAM to caas# delay 3 moge zmienic na 4 albo 2 DRAM prechage delay 7 moge zmienic na 8, 6 albo 5 DRAM burst length 8 moge zmienic na 4 DRAM IJTEGRITY MODE DISABLED moge zmienic na ECC (nie wiem o co tutaj lazi ) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 im nizsze wartosci timingow tym lepiej, ale to wszystko jest zalezne od fsb, procka itp. najlepiej zmieniac timingi i testowac w jakims benchmarku link do instrukcji nie dziala. CPU RATIO -Locked ? da sie to odblokowac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 Nie da sie, w P IV tak jest :( Ale mam w zalaczonym oprogramowaniu do plyty glownej krecenia proca poprzez FSB W tej chwili tak jak mowilem proc chodzi na standardowych ustawieniach czylu 133mhz, proc lezy na szynie 533 FSB :( A jak wezne na niskie wartosci to jest mozlwiosc zespucia albo spalenia kosci?? Tutaj masz poprawiony link http://download.msi.com.tw/support/mnu_exe...u/E6758v1.1.exe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 nie :) jak dasz mniej MHz to napewno nie zepsujesz nic. a uzywales tego programu CORE CENTER ? masz najnowszy bios ? np. zerknij na www.station-drivers.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 Chodzi o te timingi ?? A jakie ustawienia polecasz (nie orientuje sie) Najnowszego biosu nie mam bo slyszalem ze przez nie sie sypie plyta glowna. Uzywam Core Center bo tam sa podane temp, moge kontrolowac wiatraczki, zwiekszac i obnizac napiecie oraz krecic proca poprzez FSB. Ale nadal nie wiem jak ustawic 1:1 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 timingi ? no mowie , jak najnizsze :) zalezy ile ddry wytrzymaja. ja mam OCZki, wiec wiele :) obecnie mam 2-2-2-6 probuj dawac jak najnizsze, wlacz benchmarka i zobacz czy sie nie sypie cos. ale jak winda wstanie to juz pol sukcesu :) 1:1 to tryb synchroniczny, daje najwiekszy przyrost wydajnosci calego kompa strasznie dziwna masz te plyte :) musisz zaczepic kogos z MSi, ja od wielu lat uzywam tylko asus'ow. ale msi to swietna firma, tylko, ze nie znam jej ustawien. nowy bios sypie plyte ? ale nr ! napewno ? a na station-drivers.com patrzyles ? tam sa czasem dodatki, wer. beta etc. moze ktorys bedzie lepszy. Jak cos to wrocisz do starego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 Nie pamietam ale ktos mi tak mowil Pamieci mam 2x256 kingston 333mhz Wiem ze tryb synchroniczny daje wiekszy przyrost ale nie moge nigdzie znalesc. Maker ma ta plytke ale nie ma czasu sprawdzic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 lol ustawilem na te timingi co Ty masz i na razie komp chodzi stabilnie, ale co mnie zdzowilo FSB:DDRAM jest na 1:1 A te kingstony co ja mam (seria KVR333x64C25/256) ile by mogly wytrzymac? Jak wezne na jeszcze nizsze timingi to nic sie nie stanie z pamiecami? Nie mam zadnych radiatorow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 nie :) jak zaczna sie pojawiac bledy to to zauwazysz :) a uszkodzic pamieci mozesz TYLKO poprzez zbyt wysokie napiecie na nich, mozna w biosie ustawic napiecie pamieci. IM bardziej krecisz pamiec tym wieksze napiecie musisz dac, tak jak z prockiem. do pewnej granicy pojdzie na zwyklym napieciu, ale powyzej jej musisz juz dac wiecej Voltow ;) musisz odnalezc ile maks wytrzymuja pamieci i tyle mozesz im dac napiecia (np. OCZ 2,8 V bez utraty gwaranacji !) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 to poszukam na razie chodzi na 2.0-2-2-5 na standardowym napiecu :) Proc dopiero zaczne krecic jak wymienie wentylator, bo jak jest 2.4@3.0 to temp dochodzi do 70 stopni :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebasw Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 tez mialem goraco na zwyklym coolerze, gdy mialem 2.4 GHz :)) hehe. ale wiesz... nie spodziewaj sie super osiagniec, jak wyciagniesz 3.2 Ghz to bedzie bdb. to nie jest slynna wer. C :( pozatym zadaj sobie pytanie, do czego uzywasz kompa i czy takie podkrecanie daje Ci cos faktycznie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 kompa uzywam raczej do grania i korzystania z neta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...