RaF Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Pamietam ze kiedys znalazlem opis jak na plytach z chipsetem BX na stale zablokowac magistrale PCI na 33Mhz a agp na 66 Mhz robilo sie to przez przeciecie paru sciezek i dodanie zewnetrznego generatora tylko ze niestety nie pamietam adresu strony moze ktos ma ja w ulubionych ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 eee, ja myślałem ze ty podajesz sposób a ty pytasz :( cwaniak jako moderator przykleja temat, równi i równiejsi :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mevius Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 ja też tak myślałem, bo mam MoBo na BX :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoczek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 eee, ja myślałem ze ty podajesz sposób a ty pytasz :( cwaniak jako moderator przykleja temat, równi i równiejsi :( NO to się już w pale nie mieści... Może moderzy wzieli by się za coś naprawdę pożytecznegi i przykleili oblegane tematy !! a nie wykożystywali to, że moga przyklejać pierwsze lepsze guwno !! PORAŻKA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 :arrow: http://lab.mentanpin.net/bx_pci_e.htm nie dziękujcie 8). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 pieklo wielkie dzieki AMD Rulezz Ty sie lepiej juz nei udzielaj bo masz ladnie na pienku smoczek nie wiem jak mozesz mowic ze moderatorzy nic nie robia jak nie siedzisz na forum piszesz cos raz na dwa tygodnie a potem pyskujesz a jakbym tego nie przykleil to nigdy bym odpowiedzi nei znalazl ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 a jakbym tego nie przykleil to nigdy bym odpowiedzi nei znalazl ;P ja to znalazłem na forum w wyszukiwarce :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 oops ;) pojazd ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 pieklo akurat szukalem z 1h i nic nie bylo :P P.S. w ktorym dziale ? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2004 Dział to 2003: Podkręcanie w topicu o nazwie AGP2x na 4x ? Tam też pytali się o tego moda i też podałem im tę stronkę :lol: :wink:. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoczek Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 Co to ma do rzeczy ze wchodze co 2 tyg. tak mi sie podoba i juz ;) Moim zdaniem moderow nie powinno sie dobierac przypadkowo (np. po znajomosci) bo skoro na swoim forum nic nie umieja znalesc to ja dziekuje 'lol' Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 30 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2004 nie przesadzaj. sam u siebie w domu nie wiesz dokładnie co gdzie lezy a na forum szybciej przybywa "gratów". ale i moder nie może się przywalać że ktoś rzadko na forum zagląda :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FizbAn Opublikowano 31 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2004 Wie ktoś może jak zablokować PCI/AGP na i820? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 31 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2004 Mam pytanko odnosnie częs. taktowania AGP/PCI szukałem postów o tym ale kudyn't find więc zamieszczam je tutaj jako że to temat pokrewny. płyta którą posiadam nie ma na stałe zablokowanych magistali AGP/PCI , zalecane czest. AGP/PCI uzyskuje się przez ustawienie odpowiednich podzielników w stos. do FSB, ze względu na ich małą liczbę nie zawsze udaje mi się uzyskać podstawowe 66/33 MHz i teraz pytanie moje jest związane czy np: czest 71/35 MHz to już jest przesadzona i raczej powinienem ustawić FSB tak aby nie taktować tak AGP/PCI, czy są to może wartości akceptowalne i raczej nie powinienem uszkodić sobie dysku czy grafiki. Jeżeli ktoś się na tym dobrze zna to prosił bym też o ile jest to możliwe podanie maxymalnych wartości taktowania AGP/PCI żeby były TOLERANCYJNE- nie przesadzone. Z góry dzięki za wszelkie info Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2004 Cyrul: 35/71mhz jest w 99% bezpieczną granicą, i można tak zostawić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 31 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2004 dzieki za info, wogole nie mialem o tym bladego pojecia i balem sie ze cos sie moze skopsać ale skoro mówisz że wszystko powinno być ok to przekręcam proca. a orientujesz się może jakie są krytyczne granice ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2004 a orientujesz się może jakie są krytyczne granice ? Dla pci bezpieczeństwo kończy się na 37mhz ale ja miałem pci 41,5mhz i nic nie było a dla AGP to też tak do 80mhz ale nie jestem pewien co do AGP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrul Opublikowano 31 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2004 to dzieki wielkie, uspokoiłeś mnie bo na tym Abicie nie mam możliwości przekroczenia 72/36 wiec nie ma sie co martwic. Jeszcze raz dzieki za info Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 bezpieczenstwo pci w duzej mierze zalezy od HDD jedne wytrzymuja mniej inne wiecej dodatkowo zazwyczaj tunery TV potrafi sie gubic i CDRW pozostale podzespoly bez problemu znosza pci40 a nawet wieksze agp to moze byc i 100 jezeli karta wytrzyma,jak sie przesadzi to beda zwiechy kompa i nic pozatym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur22 Opublikowano 8 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2004 a czy mozna to jakos zablokowac programowo?? nie ingerujac w wycinanie itp na plycie??:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 8 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2004 a orientujesz się może jakie są krytyczne granice ? Dla pci bezpieczeństwo kończy się na 37mhz ale ja miałem pci 41,5mhz i nic nie było a dla AGP to też tak do 80mhz ale nie jestem pewien co do AGP. Wszystko zależy od dysku/grafiki, mój seagate 6.4GB nie wytrzymywał nawet pci 37.5, zato U6 40 spokojnie ciągnie pci 41.5 i nic mu nie jest jak narazie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 11 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2004 a orientujesz się może jakie są krytyczne granice ? Dla pci bezpieczeństwo kończy się na 37mhz ale ja miałem pci 41,5mhz i nic nie było a dla AGP to też tak do 80mhz ale nie jestem pewien co do AGP. U mnie jak na razie Agp wytrzymalo 100Mhz bez wiekszyszch strat z tym, ze Pci w tedy mialo 37Mhz padaka rejestru i bady na barce :( To mnie zatrzymalo w dalszym ciagniecu proca, a czuje ze skrywam przedmna jesczcze kilka Mhz :wink: Przechodzac do meritum: P I E K L O kocham cie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 U mnie AGP wytrzymał 100MHz i grafa też a dyks i reszta spokojnie szło przy PCI=41 MHZ :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 podczas przekopania całego działu s1\s370 odnalazłem genialny moim zdaniem mod dla płyt bx właśnie z tego tematu (link jeszcze działa :P ) moim zdaniem to jest rzecz która powinna być rozbudowana a głównie chodzi mi o wciągnięcie moda na inne chipseciki intela i dokładniej na cusl2 z jego i815 modyfikacja jest genialna w swojej prostocie przekłamanie reszty płyty o dzielniku i zegarze pci z innego generatora (na nowych płytach chyba standard) czy taka przeróbka jest wogule możliwa do zrealizowania na i815 dała by chyba nieograniczony płynny zakres oc wyłącznie procesora co mogło by zaowocować jakimiś super wynikami z celka 1.0 czy 1.1 (oczywiście tua na bx modzie) czy ktoś spotkał się jkimś innym linkiem o podobnej zawartości lub jakiejś kolskiej odsłonie moda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) kolezko juz dawno o tym rozmyslalem i powiem ci ze odkopales ciekawy link chcialem to zrobic w taki sam sposob tylko zamiast kwarcu chcialem dac generator fali prostokatnej i ustawicz czestotliwosc na 33mhz a to dalo by duzo mozliwosci oc(mam p3 733 w ktorym drzemie potencjal, ale nie modlem go wygrzebac bo dysk siadal)wiec juz ci odpowiadam tak na 100% bedzie on dzialal na cusl2-c(tez mam ta plytke + obecnie tualatina 1200@1600 na modzie)musisz tylko znalezc aplikacje(pdf)ukladu PLL i rozkminic gdzie on daje te 33mhz(jak jutro nie zapomne spisac nazwy pll to sam sprawdze i podziele sie efektami) Pozdro Edit: ten ukld to najprawdopodobniej ICS94201(tak pisze google a plyke mam w domu to jutro sprawdze) a te zewnetrzne 33mhz trzeba podac w miejsce(te piny od scalaka trzeba bedzie usunac)11,12,13,15,16,17,19 i 20 pinu(tak wynika z serwisowki tego ukladziku) EDIT2: wyczytalem jeszcze ze piny 11,12,13 oprocz tworzenie 33mhz zaleznego od cpuclk maja jeszcze jedna funkcje ale nie wiem jak to przetlumaczyc na polski(Logic input frequency select bit. Input latched at power on) Edytowane 5 Grudnia 2006 przez morron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczakin Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 z logicznego znaczenia tych słów wejście i pułapka\zatrask można sę zastanawiać czy nie jest to przypadkiem monitor prędkości pci w końcu takie coś musi być w płycie która to podaje różnym programom w czasie rzeczywistym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 morron, skąd pochodzisz jegomościu i czy podjąłbyś się moda dla pana solteka sl65-ep na realteku rtm560-25r? Bo FSB 175 to mało dla mojego P3 - apetyt rośnie w miarę jedzenia. Tyla, że do cholernego realteka nie znalazłem datasheeta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 ze szczecina :P a zrobienia moda bym sie podjal tylko zaraz potym jak zrobie na swoim powiedz jaki masz uklad pll Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 na realteku rtm560-25 jest to realtek rtm560-25r, do którego za cholerę nie potrafię znaleźć datasheeta do plla, a na zmianę mobo nie mam zbytnio kasy :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) jest mozliwosc zrobienia tego bez posiadania datasheeta trzeba ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> oscyloskop w lape i dzialac ale takie cos razem z podlaczeniem przerobki to jest conajmniej nocka w plecy.Pojawia sie drugi problem brak dostepnosci 74as04 na naszym rynku, musze pomyslec nad innym rozwiazaniem(sa 74hc04 ale musial bym pogrzebac w ksiazce od ukł. cyfrowym zeby dowiedziec sie jakie sa roznice).mozna zrobic jakis prosty generator 33mhz ale wymagane bylo by 8szt. wiec musze pomyslec nad innym generatorkiem a teraz nie mam za bardzo czasu(koniec semestru masakra) EDIT seria 74as04 to hex inwerter ale na szybkiej serii schotkyego, wiec 74hc04 nie podejdzie, ale mozna cos wymodzic na technologi CMOS a nie TTL Edytowane 8 Grudnia 2006 przez morron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...