Skocz do zawartości
Maciek OC

Co to za problem z dyskiem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z dyskiem tylko nie wiem o co dokładnie chodzi, a więc było tak... Rano chciałem włączyć kompa i zdziwienie, bios wykrywał go chyba z pół minuty potem chciałem włączyć win98SE ale nic sie nie robiło, dysk prawie w ogóle nie pracował, pomyślałem że spróbuje z XP i odziwo załadował się ale w 5 minut !!! Więcej nie miałem czasu, musiałem iść do szkoły. Po szkole ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m kompa i TO SAMO. Włączyłem SMARTA i pokazał się komunikat że dysk jest uszkodzony, trzeba zrobić kopie zapasowe plików i wymienić dysk !!! Szybko zabrałem się za robienie kopii, trwało to gdzieś 3 godziny. Restaruje komputer i... odziwo żaden błąd nie wyskakuje, windows pięknie się ładuje. Przypomniało mi sie że speedfan pokazuje informacje ze SMARTA, więc go włączyłem i mam czerwony znaczek w RAW READ ERROR RATE, CO TO JEST :?: i jak to naprawić jeżeli w ogóle się da, a fitnes mam 0% :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj zalozyc partycje na nowo oraz sprawdz/zmien tasme. Jezeli blad bedzie dalej wystepowal staraj sie dysk zareklamowac.

Ja mam 2 baraki 120 i na jednej z nich blad jest przy pozycji Ultra ATA CRC Error Rate, fitness jest 43%, za to performance 1%. Dysk nie sprawia zadnych problemow, ale dreczy mnie ten komunikat ze SpeedFan'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pomocy Speedfana opisany jest problem dotyczący wyświetlania w SMART - fitness na dyskach Seagate. Nowy dysk, a fittness na poziomie ok. 50% i jest to niestety normalne, sprawdzałem na kilku baracudach. Za to 'Ultra ATA CRC Error Rate' może sugerować błędy spowodowane za długą taśmą - na starej baracudzie też to miałem, ale po jakimś czasie wróciło do normalnego stanu, a nic nie było zmieniane, dość dziwne...

Tylko nie wyśmiewajcie mnie, ale być może bliskie położenie kabla wobec beepera (jakby nie było ma magnes) w obudowie ma znaczenie na pojawianie się błędów, kable są ekranowane, ale jakość ich wykonania może być różna???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi