Skocz do zawartości
Remik

Szok PIV 1.6A @ 16x176 = 2816 na BOX Coler !!!!

Rekomendowane odpowiedzi

mam p4 1,4 o ile moge podkręcić FSB aby się nie spalił przy standardowym wentylatorku. Gdzie sie zmienia mnożniki. po co sie zmienia napiecie , mozecie mi wytłumaczyć???????????

Więc tak:

FSB możesz podkręcać do tąd aż ci się będzie win włączał(radze też sprawdzać temp procka). Mnożnika w żadnym P4 nie zmienisz(chyba że mowa o dzielnikach - te zmieniasz w biosie). Napiecie zmieniasz żeby procesor był stabilniejszy(po podkręceniu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do tych 2,8GHz to jaka ty masz tam temperature!?

Na 2.8Ghz zrobilem tylko testy SANDRY PCMARK i jakies glupoty :)

to wieczorem przy otwartym oknie ( za slabe chlodzenie)

Teraz mam ustawione 2675Mhz 16X 167FSB QDR670 FSB i napiecie tylko 1,7v ( EFEKTYWNIE 1.64V).

Na dworze cieplo Temp bez obciazenia 39~41C po obciazeniu 50~55C

Z tym ze tu jakos inaczej te temperatury pokazuje niz na plytach AMD

(wbudowany czujnik w proca) bo pokazuje np. Temp 50C a radiator jest chlodny ?????

Komp po wlaczeniu i wejsciu do biosu juz ma 40C po chwili 48C ?????

Na poprzednim kompie EPOX 8K7A+ TB 1000@1435 1.95v po wlaczeniu kompa w biosie bylo 27C i powoli roslo do 42C

W Windzie 38~41 spoko 45~50 obciazony ale radiator byl o wiele bardziej goracy bo pazyl ???????

Tak ze z tymi temperaturami to wszystko zalezy ( jak plyta pokaze 8) )

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam p4 1,4 o ile moge podkręcić FSB aby się nie spalił przy standardowym wentylatorku. Gdzie sie zmienia mnożniki. po co sie zmienia napiecie , mozecie mi wytłumaczyć???????????

Więc tak:

FSB możesz podkręcać do tąd aż ci się będzie win włączał(radze też sprawdzać temp procka). Mnożnika w żadnym P4 nie zmienisz(chyba że mowa o dzielnikach - te zmieniasz w biosie). Napiecie zmieniasz żeby procesor był stabilniejszy(po podkręceniu)

A jaka temperatura p4 powinna byc

50 stopni

może 60???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 2.8Ghz zrobilem tylko testy SANDRY PCMARK i jakies glupoty :)

to wieczorem przy otwartym oknie ( za slabe chlodzenie)

Teraz mam ustawione 2675Mhz 16X 167FSB QDR670 FSB i napiecie tylko 1,7v ( EFEKTYWNIE 1.64V).

Na dworze cieplo Temp bez obciazenia 39~41C po obciazeniu 50~55C

Z tym ze tu jakos inaczej te temperatury pokazuje niz na plytach AMD

(wbudowany czujnik w proca) bo pokazuje np. Temp 50C a radiator jest chlodny ?????

Ja na twoim miejscu po takim szczesliwym trafieniu w pamiatki i cpu wylozyl bym kase na chlodzenie jakies dobre i kto wie czy bys nie siegnal 3GHz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu po takim szczesliwym trafieniu w pamiatki i cpu wylozyl bym kase na chlodzenie jakies dobre i kto wie czy bys nie siegnal 3GHz

Byc moze ale :

Potrzebna inna plyta z dzielnikiem 1/5 dla PCI (niewiem czy takie sa ??)

bo przy 170 mam 42,5 PCI

W ABIT TH jest taki trik ze wszystkie szyny stoja w miejscu AGP PCI

A zreszto narazie starczy a tak trzeba bedzie dolozyc z 500zl (dla 200Mhz ) bez sensu lepieJ w grafe zainwestowac bo mam GF2 MX :oops:

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ponad 100% normy takich procow w histori CPU niebylo  :lol: 

Nawel slynny Cel 300A sie chowa ( mialem 300@504  :D )

A co nadziwniejsze ze caly czas standardowy BOX radiator z <span style="color:red;">[ciach!]</span>... wentylatorem :evil: .

Zrobilem testy Sandry 2002 CCR2002 i na probe poszedl DroneZmarK ale w polowie wyszedl do pulpitu :oops:

Ale nic to :lol:  z lepszym chlodzeniem  bedzie na 2,8Ghz 100% stabilny .

Ico ciekawe pamieci to ELIXIR :roll:  256DDR i 176 FSB wytrzymuja  :?:  :?:

Mi niewiele do tych 100% brakuje 566@1020  :lol: 

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi niewiele do tych 100% brakuje 566@1020

Fakt swietny wynik :lol:

Remik

Powiedz mi do ilu mhz Twoj procek wstaje na napieciu 1,65 realnie 1,6v. Ja max jaki wydusilem to 2560 przy ok. 40 st. C ale mam watpliwosci czy kombinowac dla tych 200-300Mhz.

Dziwi mnie ze w WinXP i 98 zero jakiejkolwiek niestabilnosci :!: jedynie komp wstaje raz na piec restartow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1

Powiedz mi do ilu mhz Twoj procek wstaje na napieciu 1,65 realnie 1,6v. Ja max jaki wydusilem to 2560 przy

Juz niebardzo pamietam ale chyba na 2650 i wsawalo co 2 raz :lol:

2

Ja mam Epoxa 4BDA, zaj... płytka, polecam. Ma pci ustawiane na 33MHz, bez względu na FSB, ma regulację napięcia na AGP, DDR'ach i procku.

Takie cos ma tylko ABIT TH7 8) a MSI napiecia itp tez ma wiec plyta jak plyta mialem 2 EPOX ale pod AMD ale tu MSI mnie mile zaskoczyla :lol: i testy na serwisach tez pieknie wychodza :wink:

np. http://www.hardocp.com/reviews/mainboards/...ards/index.html

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi niewiele do tych 100% brakuje 566@1020

Fakt swietny wynik :lol:

Remik

Mnie jeszcze mniej brakuje: Duron 600@1136 (powietrze, vmod). Na wodzie mysle ze bedzie jeszcze mniej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1

Powiedz mi do ilu mhz Twoj procek wstaje na napieciu 1,65 realnie 1,6v. Ja max jaki wydusilem to 2560 przy

Juz niebardzo pamietam ale chyba na 2650 i wsawalo co 2 raz :lol:

Remik

Co u Ciebie jest przeszkoda w dalszym podkrecaniu temperatura, czy pamieci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co u Ciebie jest przeszkoda w dalszym podkrecaniu temperatura, czy pamieci?

W dalszym :?: :?: :?: ja mialem 2.832 Ghz :!: a przeszkadza :

1. -Szyna dla PCI AGP (brak dzielnika dla PCI 1/5 i AGP 1/2.5) choc moze jest :?: :?: a powyzej 170FSB to problem :twisted:

2.-Pamieci ELIXIR za te pieniadze OK ale przydaly by sie lepsze jesli w nowszym biosie bedzie mozliwosc taktowania pamieci asynchronicznie + PCI powyzej 145 FSB to bym musial szukac jakis DDR 400 :cry:

( byc moze na 2.8 Ghz one mi wieszaly sys musze sprawdzic ale to bardzo prawdopodobne :idea: ale 176FSB 352 DDR dla tanich 266 DDR to i tak sporo :lol: :lol: )

3.-Temperature moge zbic ale PUNKT 1 :evil:

Zobaczymy co nowy bios wniesie bo ja juz naliczylem sporo bledow w nim :evil: ( niegroznych ale sa i mozna je porawic)

I uznalem ze 2.7 Ghz bedzie OK napiecie tylko 1.7v ( efektywnie 1.64) wiatrak puscilem na 17v BOX COOLER i jest OK a przy tym FSB jest sporo szybszy od 3 Ghz + RAMBUS-y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde jak mówię że mój Epox ma stałe ustawiany PCI 33 MHz bez wzaględu na FSB to ma. Ale screenu biosu niestety Wam nie zrobię. 

Raczej niemozliwe :?: :?: to ma tylko ABIT TH7 ale byc moze sprawdze to :?: :?:

A ze w biosie jest napisane to inna sprawa 8)

Epox 4BDA jest juz jakis czas i to zadna nowosc i jakos nigdzie niema o tym mowy :?

Na ABIT KT7A (VIA KT133) tez tak pisalo i kupe ludzi sie nabralo ze ma stala szyne PCI bezwzgledu na FSB ale tak niebylo :twisted:

Ale warto sprawdzic :idea:

A ja ci proponuje jeden prosty experymet ustaw taktowanie proca . z X100 na X120 czy X115 ( jak tam zreszta uwazasz)

I zrob testy przepustowosci w Sandrze jak skocza to nic z tego :cry:

- Wiem ze ty mowiles szynie PCI ale to niestety powiazane z FSB

i tego nieprzeskoczysz :evil: tak jest na ABICIE TH7 jedynej znanej plycie na ktorej mozna taktowac CPU przy stalym FSB i PCI

Remik[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...