Skocz do zawartości
Lagier

Unlock Barton/Thorton/Applebred > 39 tyg

Rekomendowane odpowiedzi

No to mam zonka. Zmoblilzowałem :D  mojego athlona 2400 (15x133), ale mnożnik nadal pozostaje 15x :( . Cpuz rozpoznaje procka jako mobile. Czyli lipa z defaultowym mnożnikiem 11x??????

Prze gość. 99% osób cieszyłoby się z takiej sytuacji a ten się smuci.(No chyba że masz płytke na nforce2, bo na tym to nie chodzi). Zapamiętaj sobie że komp zawsze startuje z mnoznikiem ustawionym za pomocą L3.

klimu:A czy czasem MSI K7N2 delta nie jest na nforce2? To w jaki sposób zostanie wykryty procek mobile zależy właśnie od płyty głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nam oto chodziło aby procka puścić na fsb>200 a przy mnoźniku 15 to raczej trudne dlatego zależało nam na 11x. Próbowaliśmy nawet na L3 ustawić 11x :D ale i tak lipa.

A MSI K7N2 jest na nforsie2. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam ciekawawostke :) Sam mam modowanego proca, ale... na MP... tutaj opis Napisane jest o pierwszym (od prawej) mostku L5 czyli kategorycznie jest to MP, ale ale... Sam z ciekawości zrobiłem tego moda, dodam, że mnożnik mam odblokowany, i co... mod działa, ale jak... standardowe napięcie spadło do 1.45V I proc stabilnie działa na tym napięciu, mnożnik mogę zmieniać jak chcę, a proc jest wykrywany jako standardowy AMD, jak miałem MSI K7n2 to w poscie pokazywało mi "Main processor" więc mod działa, a najlepsze jest to, że do moda użyłem pierwszego lepszego ołówka, za pierwszym razem działa, ale ostatnio myłem procesor i co... napięcie dalej 1.45V, haha. Ten mod L5 naprawdę dziwny jest ;) Piszę to jako ciekawostkę bo proc sni nie jest wykrywany jako mobile, a na msi regulacja vcore była od 1.55-1.8V, więc nie miałem możliwości próbowania stabilności na niższym napięciu takim ja 1.45V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ratunku!!! Mam a raczej mialem thortona 2000+ z przecietym 1 mostkiem od lewej L2 awiec go polaczylem olowkiem. Po tej modyfikacji moj thorton zamienil sie w durona!Teraz mam zaledwie L2=64! co sie stalo i czy da sie to jakos naprawic?zmylem olowek ale nadal mam tylko 64 kb l2. Prosze o pomoc AXDC2000DUT3C 9846787250223 AQXEA 0331XPMW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje wyniki...

2500+ (43 tydzien) ustawiony l5 / l6 na mobile mp x15

cpumsr wykrywa jako 1900+ mobile MP z racji tego ze max fsb mam 133

current multiplier x11 ... max x15 .....

jak tylko rusze mnoznik to od razu zwis ...

jakies pomysly ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie mam bartka 2500+ (zielony lamit) <39tyg. zablokowany mnoznik płyte tą co w podpisie z tego co zrozumiałem mam zamalowac drugi i trzeci mostek L5? Czy po tej czynnosc bede mogł zmienic mnoznik np. na 10 albo 12 (org.11)

Zmiane mnoznika będe musiał w windowsie robic czy w dosie i czy tym programem czy np. uGuru??

pozdRo i thx za odp.

Najpierw zamaluj trzeci mostek L5. Sprawdź czy wszystko chodzi tak jak powinno. Później zamaluj drugi mostek. Pamiętaj że po tej operacji komputer może startować z mnożnikiem 24x. Jeżeli tak się stanie to pozostaje Ci podmiana BIOSu albo cięcie mostków L6. Mnożnik zmieniasz softwarowo, może być to pod Windows, pod DOS, jak wolisz :) Jeżeli pod Windows to zaopatrz się w program CPUMSR.

zrobiłem tak i po zamalowaniu drugiego mostka komp się nie uruchamia :evil:

który mostek jest odpowiedzialny za odblokowanie mnożnika?? drugi z l5??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy plyta (shuttle ak32a) bedzie obslugiwac durona mobile? Na stronie producenta nie znalazlem takiej informacji. Jest bios do tej plyty, ktory obsluguje amd xp 2400+(133 x 15x, prawda?) A jezeli jest mozliwy mnoznik 15x to duron mobile z takim wlasnie mnoznikiem moze sie udać (po modyfikacjach na l6) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec jestem srednio zadowolonym posiadaczem durona 1800(20 tydzien bierzacego) oraz gigabyta ga7vt880-l. juz tak od pewnego czasu chodzilo to za mna zaby odblokowac mnoznik i w koncu stalo sie. nie wiem tylko co o tym sadzic. wogole to niewiel osob posaida taka plyte glowna wiec opinii na ten temat nie widzialem. ale zacznijmi od poczatku. wsadzam procka po modzie -> niezidentyfikowany procesor 1800 mysle super nie bierze mnoznika z L6 :twisted: ,ale dalej juz nie jest tak rozowo wchodze do biosu szybka zmiana mnoznika na 11, restart i nic. zmiana na 6, restart, komp nie wstaje, czekam az za ktoras proba uruchomi sie z default. OK. tym razem mam juz dosc odpalam system moze tam sie da. na pierwszy ogien sisoft sandra i aida32, okazuje sie ze widza mobile. no wiec kombinujac dalej gigabyte easy tune i proba zmiany mnoznika, niestety okzuje sie ze komp wywala normalnie czyli che sie restartowac, nawet nie probuje. idac dalej net i crystalcpuid, odpalam chwila zastanowienia jak to wogole dziala :wink: i zmieniam mnoznik, progs akceptuje -> zaczynam sie cieszyc. ale dalej panel-system-ogolne nadal 1800, sisoft sandra spoko widzi mnoznik 11 (na taki zmenilem), ale juz aida wali mi czestotliwosc proca ok ale pisze sobie, ze jest 6,75*magistrala i magistrale dobiera tak zeby sie zgadzala z aktualna czestotlwoscia proca 8O

no wiec po tych zajsciach i przejsciach niech ktos powie co o tym mysli, czy mnoznika nigdy nie mozna zmienic z poziomu biosu, no i czy rozne programy diagnostyczne maja prawo wywalac takie smieci czasem :?

i jeszcze takie lamerskie pytanie, czy na mostkach mozna zmienic startowy mnoznik dla procka czy jest to niemozliwe (mostek L3), bo ta plytka nie blokuje PCIAGP, wiec chcialem zrobic zeby startowala 9*200 i w razie potrzeby krecic dalej magistrala (tak brakuje tej blokady :cry: ) i mnoznikiem (tzn zalezy mi na mnozniku bo komp czesto na noc zostaje i po co ma ciagnac tyle pradu 8) )

z gory dzieki za opinie i przepraszam za zamotana forme ale juz dawno nie spalem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

freeman@ nie wiem na jakim to jest czipsecie, ale zapewne jak czytales to jezeli to nforce to szansa ze uda sie cos zrobic jest minimalna. zreszta tez nie wiem co mozesz robic na plycie, ale stanowczo bardziej radze pobawic sie magistrala chyba ze ramik masz za cieniki, ale 266 to raczej nie masz pewnie. wogole ze plyta wykryje ci procesor mobile to tez mala szansa jest, szczegolnie ze to duron, a nie wiem czy te wogole mobile robili :?

teraz odpisze na to co sam pisalem :x

no wiec z tym L3 to dalem ciala, po co bawic sie jakos znacznie bardziej skomplikowanie skoro mozna to poprostu tak by bylo zrobic :oops: mobile zachowuje sie dziwnie, ale dziala. tylko jeszcze sie zapytam, a noz ktos odpowie: czy udalo sie komus zmusic kompa do pracy na mnozniku 24x ustawionego na 2 mostku L5, bo mi cos nie idzie (moze brak wprawy w obsludze mostkow, a te dwa kolo siebie do polaczenia :( ). na koniec dadam tylko, ze te nowe durki to o kant [gluteus maximus] potluc, juz abstraciach!ac od wszystkiego to zapuscielem go na szynie 166 drutmodem, ale mygalo to zrobienia druta tez na 1.8V, na poczatek, potem robilem testy, ale na napieciu 1.75V dzochodzil tylko do ladowania windy i zwis, 1.775V nawet nie sprawdzalem. powoli zaczynam sie przymierzac do semprona 2200+, bo podobno sie niezle kreca, a w sumie zalezy mi zeby sprzet chodzil na szynie 200, bo to w koncu troche daje, a poki co 133 :evil:

w sumie po probach i mysleniu to zaczynam rozumiec czemu topic umarl, szkoda zachodu i tak nic nie da sie zrobic :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i mam jeszcze jedno mega pytanie. Własnie zabieram sie do zamalowywania mostków na moim procku i patrze a tu siedzi akurat na mostkach jakaś pier... naklejka ze sklepu. Czym moge zmyc pozostałości z tej naklejki zeby mostki byly widoczne, bo jak sie jej niepozbede to lipa z podkrecania (chce to zmyc ale ptzy okazji nieuszkadzajac proca ma sie rozumiec) - czym moge to zrobic??????? oraz czym najlepiej połączyć mostki (ołowkiem czy innym narzędziem?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholerny swiat:/ ja chcem mnoznik 10:/ a nie 11 bo mam bartona własnie stabilnie 2.4ghz (wina chłodzenia) tylko fsb zadne 218:/ a jak by tak połaczyć wszystkie mostki tak jak na odblokowanym procku? czym wlasnie róznią sie te dwie wersje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeeeeeeee a ja zem polaczyl pierszy z prawej na L5 i mi sie z bartona zrobil sempron :unsure: ale zem zamazal i spowrotem mam bartona

zamalowalem drugi od prawej i sie zrobil XP-M ale napiecia ponizej 1.65 nie moglem dac

zamalowalem 2 z prawej i byl xp-m i tez nie moglem napiecia zmienac :( ponizej 1.65

Edytowane przez luchuma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś mógł by mi powiedzieć  jakie piny zamalować i czym????

prosił bym o zdjęcia i o co chodzi z tym lakierem??? <_<

1241756[/snapback]

Panu już podziękujemy

Może by tak " szukaj " zrobić czcionką 20 i jeszcze żeby migało bo tak schowane gdzieeeeeśśśś taaaam jest niewidoczne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć ja chciałem się spytać o coś. A mianowicie: Mam podobną sytuacje jak świder. mam odblokowany mnożnik. i chciałem się spytać czy jeżeli połączę te mostki aby zrobić z mojego bartona mp to zmieni mi się napięcie na 1,45 i będę mógł regulować wszystko w biosie, czy w widowsie????? Czy wogule ten przypadek u świdra to jakiś dziwny przypadek???? pisaliście coś że w nforcach 2 nie działa. Ta zmiana też bo już zacząłem się w tym wszystkim gubić????

:unsure: :unsure: :unsure: :unsure: :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

czutajac ten topic widzialem ze ktos probowal wykrecic thortona 2600 (o ile dobrze pamietam) za pomoca FSB zmieniajac ze 166 na 200.... ja takze chcem podkrecic i wlasnie zrobilem drut-moda i czekam tylko na pamiatki i jutro bede sprawdzal czy pojdzie... proca mam z 2 tygodnia 2004r i niestety mnoznik mam zablokowany... a przydaloby sie go troszke obnizyc bo moze byc ciezko mi go wykrecic...

prosze o info czy komus udalo sie puscic thortona na 12,5 x 200Mhz (w sumie to bedzie 2500Mhz -wiec troszke sporo)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czy "wynalazł" juz ktoś jak odblokować mnożnik w prockach po 39 tygodniu na nforce 2 ? Bo znalazłem coś ale za bardzo nie rozumiem co i jak.

It is now confirmed desktop to mobile mod and L6 change work also on post week 39/2003 superlocked CPUs. On those CPUs, startup multiplier can not be changed (L3 bridges are blocked on those) but you can set multiplier by software to a new value as you wish. There are some articles about this on various web sites.

http://www.cpuheat.wz.cz/html/Tweaks.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

czutajac ten topic widzialem ze ktos probowal wykrecic thortona 2600 (o ile dobrze pamietam) za pomoca FSB zmieniajac ze 166 na 200.... ja takze chcem podkrecic i wlasnie zrobilem drut-moda i czekam tylko na pamiatki i jutro bede sprawdzal czy pojdzie... proca mam z 2 tygodnia 2004r i niestety mnoznik mam zablokowany... a przydaloby sie go troszke obnizyc bo moze byc ciezko mi go wykrecic...

prosze o info czy komus udalo sie puscic thortona na 12,5 x 200Mhz (w sumie to bedzie 2500Mhz -wiec troszke sporo)...

1465635[/snapback]

mi sie prawie udalo ,na 1.9v

ale zasilacz tego nie toleruje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

It is now confirmed desktop to mobile mod and L6 change work also on post week 39/2003 superlocked CPUs. On those CPUs, startup multiplier can not be changed (L3 bridges are blocked on those) but you can set multiplier by software to a new value as you wish. There are some articles about this on various web sites.

No niewiem czy to znaczy ze nie zanotowano.Wydaje mi sie ze wręcz przeciwnie.

Po translatorze to wygląda mnie więcaj tak:

To teraz jest potwierdzane stół dla pracy do zmiennego *mod* i *L6* zmiana (zmieniać; zmienny) praca (pracować; roboczy) także na tygodniu komunikatu (stanowisko) 39/2003 superzamykany *CPUs*. Na tamtych *CPUs*, *startup* współczynnik nie może być zmieniany (*L3* mosty są zablokowane na tamtych ) ale wy możecie umieszczać współczynnik przez program komputerowy do nowej wartości jak (ponieważ) wy życzycie. Tam są niektóre artykuły (przedmiot) o tym (to) na rozmaitych położeniach sieci (tkanina).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...