KGB Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 ale to zdanie dotyczy przeciez calosci ,a nie nf2 wiec na np. na kt133a ( i jeszcze innych) mozna zmieniac mnoznik tylko programem ,bo nie da sie ustawic mnoznika na L3 ale teraz wiemy ze na L6 mozna (a w tym linku co podales dopiero to sprawdzano) ogolnie to wiemy teraz wiecej ,niz tam jest napisane (bo to z 15kwietnia 2003 jest info) tak wiec: - na L6 mozna ustawic mnoznik startowy - zmian programowa mnoznika nie dziala na nf2 - program sie wiesza - tu nie wiem czy nf2 odpala proca z mnoznikiem na L6 czy z mnoznikiem nieMobilowym - wydaje mi sie ze na nieMobilowym z tego co na poczatku tego tematu wyczytalem podsumowanie: nf2 to wielka koopa pod wzgledem obslugi Mobilow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 KGB: Mnożnik startowy to zawsze L3. Więcej info w tym temacie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 (edytowane) KGB: Mnożnik startowy to zawsze L3. Więcej info w tym temacie. 1467152[/snapback] niejaki MAMCAR (chyba dobrze napisalem) po zmobilowaniu uzyskal mnoznik 11x na Sempronie (seryjnie mial 9x lub 10x) wiec ...??? na kt600 i kt880 mial 11x ,wiec jak to zrobil ? (skoro -inne info- mnoznik daje sie zmieniac tylko w dol) Edytowane 27 Maja 2005 przez KGB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inc0gnit0 Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Hmm nie czytalem calego watku bo dzisiaj juz na to czasu nie mialem :wink: ale u mnie sprawa wygladala nastepujaco: Sempron przerobiony na mobile przez L5 moda i fakt z seryjnego 9 mialem 10 10.5 11 ale tylko dzieki zmianom CPUID, zamalowalem tylko jedna sciezke dzieki zamalowaniu drugiej mnoznik mozna bylo zmieniac do 24 podobno a tak tylko do 12. @Megabyte tak w skrocie... piszesz ze za mnoznik startowy odpowiada L3... tzn da sie na sempie ustawic mnoznik inaczej niz programowo?? sorka ale ostatnio coraz rzadziej tutaj siedze, sesja goni i czasu malo... :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Hmm nie czytalem calego watku bo dzisiaj juz na to czasu nie mialem :wink: ale u mnie sprawa wygladala nastepujaco: Sempron przerobiony na mobile przez L5 moda i fakt z seryjnego 9 mialem 10 10.5 11 ale tylko dzieki zmianom CPUID, zamalowalem tylko jedna sciezke dzieki zamalowaniu drugiej mnoznik mozna bylo zmieniac do 24 podobno a tak tylko do 12. @Megabyte tak w skrocie... piszesz ze za mnoznik startowy odpowiada L3... tzn da sie na sempie ustawic mnoznik inaczej niz programowo?? sorka ale ostatnio coraz rzadziej tutaj siedze, sesja goni i czasu malo... :| 1467513[/snapback] generalnie chodzi o to jak cie staruje ten procek? na 9x czy na 11x jezeli na 9x to znaczy ze win zmieniasz na 11x - czyli teoria o niemoznaosci zmiany w gore upada -albo sie ewoluje do tego ze nie mozna zmienic w gore ponad L6 ,a nie L3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 We wszystkich AXP L3 to mnożnik startowy, L6 to mnożnik max w mobilach. W procesorach z zablokowanym PowerNow albo w płytach których BIOS nie obsługuje PowerNow procesor jest startowany z L3 i cały czas tak chodzi. Jeżeli jednak procesor i BIOS płyty obsługuje PowerNow to procesor jest startowany z L3 ale zaraz po starcie mnożnik przestawiany jest na ten z L6. Dokładnie jest to opisane na stronie autora programu CPUMSR (nie pamiętam adresu). Taka postać rzeczy tłumaczy dlaczego na nforce2 mobile mod na nic się nie przyda. Nie chce mi się pisać wszystkiego jeszcze raz dlatego najlepiej poszukajcie moich postów. W jednym z nich bardzo dobrze opisałem jak to działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porte Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Wiecie co chyba pierwszy raz tutaj coś pisze(wstyd sie przyznać),ale czytam wszystkie posty :)Moze mi ktoś powiedzieć jak to jest z tymi prockami bo po przeczytaniu wszystkiego i podsumowaniu człowiek nadal nic niewie.Dzisiaj robiłem drut moda na Abit nf7s v2 bios taipei modyfikowany przez Merlina zeby na sztywno ustawić mu fsb dla procka AMD Athlon 2400+(jądro thorton)2000Mhz standardowo ma 133 ja sprawdzałem 166 i 200Mhz i d... procek chodzi,w biosie przy wyborze procka mam w standardowych troche inne wartości (mniejsze max1800Mhz)do ustawienia ale niemoge przekroczyć nadal magicznej bariery 150Mhz na FSB.Ja sie o proca nieboje ale niechciałbym sie kierować wiedzą kogoś kto umie po angielsku czy niemiecku piąte przez dziesiąte(czyli tak jak ja),więc wdzięczny bym był jezeli wypowiedziałby się ktoś kto tego dokonał i poszedł mu ten mnożnik X24 albo nawet mniej bo ja fabrycznie mam ustawione na X15 i nie da się tego ruszyć.Procesor to jak wyżej a oto dalsze dane: AXDC2400DKV3C T866965f41375 AQXCA0422XOMW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porte Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Rozumiem że jezeli mostki sa przecięte laserem to musze to przecięcie zakleić super glue a następnie po odcięciu nadmiaru kleju oskrobać laminat i połączyć piny tak?no to mi niechce sie zbartonować ołówkiem :mur: Ktoś poradzi?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Przed przystąpieniem do bartonizacji swojego thortona, chciałbym się w paru sprawach upewnić. 1. Czym najlepiej skrobać laminat w celu dotarcia do pinów, żyletką? 2. Rozumiem że najlepszy do tego celu będzie lakier przewodzący do naprawy przewodów grzejnych w szybach samochodowych? 3. Teren malowania wydzielić taśmą samoprzylepną, by nie pochlapać przypadkiem okolicy? 4. Czy wybarałem prawidłowe punkty do połączenia, co z tym pinem? na wieszchu na drodze połączenia? Czy ma ktoś jakieś dodatkowe sugestie? Co można jeszcze zrobić z: Thortonem 2400+ AQZEA 0339VPMW czy ta seria ma jeszcze odblokowany mnożnik? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porte Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 1. Skrobałem nożykiem do tapet :) 2. Nie.Słyszałem ze elektron a20 czy coś takiego to jest lakier przewodzący 3. tak 4. Tak to po srodku to jest przecięcie i trzeba je odizolować ja tam wlałem superglue bo inaczej sie zetknie połączenie ni nic z tego to jest masa Czy ma ktoś jakieś dodatkowe sugestie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 <_< Troche siedziałem i czytałem na tym forum tylko teraz juz sam niewiem czy wszytko dobrze zrozumiałem :rolleyes: Jeżeli połączymy mostki l5 to zrobimy albo mobilnego albo m athlona i mnoznik wtedy mozna bedzie zmieniać z poziomu windy za pomoca tego programu cpu msr tylko ze to niedziała na nforce 2 :cry: A jeżeli zmienimy ustawienia mostków l3 to zmienimy mnożnik z którego startuje proc :blink: mostki l2 słuza do odblokowywania pamieci :mad: Tylko nie krzyczeć jak cos pokreciłem ja chce sie dowiedziec czy wszystko dobrze zakumałem :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 (edytowane) A więcej o mostkach w athlonach, oznaczeniach itd tu http://fab51.com/index-e.html Edytowane 30 Lipca 2005 przez toykillas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 to bedzie tak połączyłem 2 mostek na l5 czyli zrobiłem mobilnego bartka odpalam kompa a tu nic zero jakich kolwiek zmian :cry: myslałem juz ze cos źle połaczyłem <_< sciagłem wiatrak i odpalam kompa 2 raz nic dalej na nforce 2 to nie zadziałało :angry: ale !!!!!!!! niby nic zadnych zmian ani w cpumsr ani w cpu z ale zmieniajac napiecia udało mi sie odpalic w standarcie mojego bartka przy 1833Mhz (2500) na napieciu 1,4 v :blink: a na 2200mhz(3200) na 1,625 gdzie zawsze przy 1,7 zawsze chodził co tzn oznacza chyba kazdy wie lol ale ani mnożnika ani technologi power now przy swojej płycie nie udało mi sie odblokować ale przynajmiej teraz jak pisze tego posta moc wydzielana przez mojego bartka jest o połowe mniejsza :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien44 Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 (edytowane) I co dalej, temat stanął? C :blink: czyżby wszyscy popalili sobie kompy? Ja mam thortona 2000+ na asus a7v8x-x (via kt 400 ) mój thorton ma taki numer odczytany w programie asus probe id 000006AO O383FBFF nie znam sie na oznaczeniach ale czy ktoś robił na tej płycie jakiegoś drutmoda ?? chciałbym odblokować sobie casch L2 no i może uczynić go bardziej mobilnym ... :) zapomniałem dodać, że mam odblokowany mnożnik(fabrycznie) thorton 2000+(2.2ghz, fsb350,mnożnik12,5) tylko 256 kb cashu L2 asus a7v8x-x(via kt400),1gb ram (synchronicznie350mhz)2.5-2-2-6 gigabyte geforce 6600 gt Edytowane 8 Września 2005 przez alien44 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Ja nigdy nie skrobałem żadnych pinów , po co mam dewastować procka :wink: w tą szczelinę po laserze .. wystarczy nałożyć miękki grafit z ołówka lub lakieru .... i zakleić taśmą ... po co drapać laminat .. można zdrapać jeżeli chce się zlutować owy mostek na amen . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 I co dalej, temat stanął? 1629789[/snapback] :sad: Chyba juz sobie weikszosc na tym forum dała spokój z łaczeneim tych mostków i przeszał na 64 bity Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien44 Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 (edytowane) od ostatniego razu troche zmieniłem konfiguracje :) obniżyłem mnożnik z 12.5 na 11.5 podwyższyłem fsb ze 175 na 182 mój thorton 2000+ miał poprzednio 8388 mflops (aitmetic bench. sandra 04) (dla porównania barthon 3200 +ma 8404 mflops) a teraz ma 7899 mflops czyli mniej ale taktowanie zostało obniżone na 2.09 gb za to przepustowość pamieci wzrosla z 2395 na 2489 mb/s napiecie 1.7v pamiec 380mhz 2.5-3-3-6 Edytowane 9 Września 2005 przez alien44 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 szkoda ze niema zadnego sposobu na nf2 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alien44 Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 (edytowane) ale masz wypasik gargamelu z tym NForce2 , co chcialbyś zmienić ? FSB NA 450 U MNIE NA 382 (MAX), MASZ PRZEPUSTOWOSC PAMIECI PODEJRZEWAM OK 3000 KB/S, NO I PROCEK PONAD 2.5 GB JAK DLA MNIE SUPER EXTRA JA ZE SWOJEG0 THRTONIKA 2000+ ZROBŁEM 3100+ A TY Z BARTKA 3200+ CHYBA 4000+ ? CZEGO CHCIEC WIECEJ ? MOZE GRAFE BYŚ SE ZMIENIŁ? :-P NP NA GEFORCE 6600 GT ? A CO DO 64 BITÓW WYDAJNOŚĆ JEST TAKA SAMA BO NIE MA SYSTEMU 64 BARTHON 3000+(0.13MIKRONA)=ATHLON64 3000+(0.13 MIKRONA) TYLKO NIEKTÓRE MODYFIKACJE np podwójny ramdac zwiekszaja nieco przepustowośc pamieci a poza tym na 32 bitowym systemie jest prawie to samo :D Edytowane 10 Września 2005 przez alien44 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeyBee Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Witam. Kupiłem za śmieszne pieniądze batrka 3000+ (AXDA3000DKV4E) na magistrali 200, niestety z zablokowanym mnożnikiem 10,5x. No i mam duży problem ponieważ moje mobo i pamieci nie wyrabiają przy FSB 400. Max stabilne FSB jakie mogę uzyskać to jakies 180-182Mhz. W tym wypadku najlepiej byłoby podnieść mnożnik proca tak żeby osiągnął defaultowe taktowanie. Czy może mi ktoś powiedzieć czy istnieje szansa na odblokowanie mnożnika na tym bartku a jeżeli tak to w jaki sposób i jak tego dokonać? W ciągu ostatniego tygodnia tyle się naczytałem różnych opinii, że nic już nie kumam :| Proszę o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 No to proste jak masz płytke na nf2 to sobei dajesz spokój jak nie to sciagasz teog progsa co na pocztaku posta nastpenie do niego jakies sterowniki instalujesz rozkrecasz obudowe sciagasz radiator łaczysz ołówkiem mostki wszytko juz było napisane zakladasz radiator i odpalasz kompa i krecisz spod windy inaczej sie chyba nei da tylko niekrzyczcie jak cos nakreciłem :rolleyes: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 ale masz wypasik gargamelu z tym NForce2 , co chcialbyś zmienić ? FSB NA 450 U MNIE NA 382 (MAX), MASZ PRZEPUSTOWOSC PAMIECI PODEJRZEWAM OK 3000 KB/S, NO I PROCEK PONAD 2.5 GB JAK DLA MNIE SUPER EXTRA JA ZE SWOJEG0 THRTONIKA 2000+ ZROBŁEM 3100+ A TY Z BARTKA 3200+ CHYBA 4000+ ? CZEGO CHCIEC WIECEJ ? MOZE GRAFE BYŚ SE ZMIENIŁ? :-P NP NA GEFORCE 6600 GT ? A CO DO 64 BITÓW WYDAJNOŚĆ JEST TAKA SAMA BO NIE MA SYSTEMU 64 BARTHON 3000+(0.13MIKRONA)=ATHLON64 3000+(0.13 MIKRONA) TYLKO NIEKTÓRE MODYFIKACJE np podwójny ramdac zwiekszaja nieco przepustowośc pamieci a poza tym na 32 bitowym systemie jest prawie to samo :D 1641948[/snapback] Przepustowosc sie zgadza fsb maks 420 wiecej pamieci niechca i bios do d teraz mam procek maks 2300 bo mam najsłabszego pentagrama grafy narazie nie zmieniam bo zadko gram mam jedna gierke na twardym i dobrze chodzi ale po prostu jak by na nf2 dało rade cos z tym mnoznikiem zrobić było by fajnie bo moje pamieci wiecej nie wyciagna a bym sobei go tak lepiej pokrecił niż 2300 wymieniło by sie wtedy chłodzenie zrobiło vmoda i mozna by było szaleć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek_110 Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 czesc wszystkim, jestem tu nowy, początkijący OC, RATUJCIEEEEEEEEEEEEE bo mam problem, połączyłem 2 od prawej mostek L5 ołówkiem poprzez to przepalenie laserowe(po linii prostej) na bartku 2500xp......i teraz komp mi nie STARTUJE!!! próbowałem oczyszczac to miejsce i uruchamiac kompa i NIC;(, płyta NF7 rev 2.0 jest na to jakis sposób????? PLEASE HELP :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_e Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 reset biosa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu1 Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 a jakie korzyści przyniesie zmiana na mobile ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Takei daje korzyście , że możemy zmieniać mnożnik z poziomu windowsa .. i tylko tyle moim zdaniem operacja niewarta sensu .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tristan Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 Jak wrócić do podstawowego mnożnika w thortonie (x15)?? Robiłem moda ołówkiem po czym zmienił się na x11. Połączenie grafitowe usunąłem i jak próbuje postawić go na 15 w biosie to komp nie odpowiada:( Czy ktoś wie dlaczego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GAMARO Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 No i sam juz nie wiem... szukalem i jakos nie moglem znalezc. Mam Thortona 2000+ plytke NF7 Abita... i chce tylko zmienic sam mnoznik... bez zadnego bartonowania czy innych tam dziwnych rzeczy... przynajmniej jak narazie. Mnoznik mam zablokowany... 12.5 Teraz moje pytanie. Czy jak zrobie cos takiego http://www.ocinside.de/html/workshop/pinmod/amd_pinmod.html i dam jakis mnoznik bez reszty (napiecia,fsb).... w biosie dam na autodetect to czy odpali mi mnoznik ktory ustawilem drucikami a fsb i napiecie bede mogl zmieniac normalnie jak do tej pory moge? Zaznaczam ze mam plytke na n-force 2 ale to chyba chodzi o zmiane drucikami mnoznika ktory jest podawany do plytki jako standardowy czyli default... mam racje? Czyli weglug mnie powinno dzialac. Dzieki za odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 GAMARO>> Nie będzie działać - odpuść sobie zmianę mnożnika albo zmień płytę na VIA/SiS :P Tristan >> Mnożnik (desktop) jest zablokowany? Jeśli tak, to niektóre płyty (np: MSI KT4) tak reagują na próbę zmiany zablokowanego mnożnika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Curly18 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Witam! chciałbym zapytac (posiadam procesor athlon 2200+ Thorton) i chcem odblokowac dodatkowe 256kb to więc trzeba połaczyc L2 czy zdejmowac?? pzodrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...