Lagier Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Filozofii moze i nie odkrylem ale zawsze sie przyda http://www.ocworkbench.com/2004/guides/unl...artonwk43-1.htm W ramach uproszczenia powiem iz jesli chcemy odblokowac mnoznik w tytulowych procesorach wystarczy polaczyc druga od prawej strony pare mostkow L5 chocby olowkiem pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 lepiej lakierem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 mostki mostki mosteczki :-D sou macz ui lajk :-D Pozdro 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Ołówkiem powiadasz? Oby nie było takich problemów jak przy "bartonowaniu" za pomocą ołówka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Filozofii moze i nie odkrylem ale zawsze sie przyda http://www.ocworkbench.com/2004/guides/unl...artonwk43-1.htm W ramach uproszczenia powiem iz jesli chcemy odblokowac mnoznik w tytulowych procesorach wystarczy polaczyc druga od prawej strony pare mostkow L5 chocby olowkiem pzdr A dokładniej rozwijając wiadomość (właśnie jestem po wymianie poczty z autorem CPU MSR i CPU Heat). A więc zamalowanie pierwszego mostka z prawej przerabia nam procesor na MP, drugiego na Mobile i właśnie tylko dla procesora Mobile możemy przeprowadzić regulację mnożników. Procesory Mobile muszą mieć możliwość zmiany mnożnika w locie (technologie zmniejszania poboru prądu) - a to co my robimy za pomocą CPU MSR jest właśnie zmianą softwarową max mnożnika (np ustawiamy max na 11 spod windowsa). Z tego co się zdążyłem zorientować - zależnie od płyty zmiana albo jest trwała, albo nie. W pierwszym przypadku po wyłączeniu i włączeniu komputera dalej uzyskamy max mnożnik który ustawiliśmy. W drugim przypadku za każdym razem po wejściu do windy trzeba będzie mnożnik ustawiać na nowo (to jest zależne od typu płyty i chipsetu który mamy). Autor pisał o cięciu mostków L6 które umożliwiają ustawienie mnożnika na x24 - aczkolwiek na niektórych płytach, przy starcie tak spreparowanego procesora mnożnik ustawiany jest na max dostępny czyli 24x !!!! co to oznacza ? nie muszę chyba wyjaśniać. Powodzenia w modowaniu - na Palomino udało mi się przerobić go na MP (ołówkiem), na mobile nie dało rady, bo musiałbym zamalowywać ten mały wypalony przez amd rowek by super glue - a potem malować jeszcze lakierem przewodzącym (ta opcja odpadła bo chcę sprzedać mojego AXP 1800+). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decho Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 (edytowane) Jeżeli jeszcze ktoś tego nie zauważyć to: Procka mamy z zielonym i z brązowym laminatem (innych nie widziałem , ale to i tak dla tego przykład nie ma znaczenia). Niezależenie od kolor są dwie możliwości : 1. pin od mostkowy są wyprowadzone (widać poszczególny pary) 2. piny są pod laminatem (liczba pinów jest nieparzysta) W przypadku jeżeli mamy pary i piny na wierzchu to jest to, idealna sytuacja, gdyż łączymy punkty które są widoczne :) O tak : Gorzej gdy piny(punkty) są pod laminatem : :evil: Punkty (piny) to te czarne kropki Musimy wtedy ostrożnie odskrobać laminat. Aż do momentu gdy zobaczymy gołe złote scieżki :)) ============ UWAGA - TAK JAK PONIZEJ JEST --- ŹLE --- DOBRZE Poniższy rysunek nie przedstawia które piny należy łączyć, tylko jak należy łączyć. ============ W zależności od modelu, serii i niewiem czego jeszcze, mostek L2, który pozwala nam odblokować cache, ma przepalony 1,2,3 lub 4 mostek. Q: Skąd mamy wiedzieć który należy połączyć ? A: TEN PRZEPALONY ! Powodzenia mam nadzieje, że Wam się uda :) UPDATE : To są troszkę inne fotki niż te co były wcześniej, ale niestety tamte były na serwerze republiki.pl i szlak je trafil a kopi akurat nie mam. Wie mam nadzieje ze te co znalazłem wystarczą. Jeszcze raz powtarzam : Te rysunki nie przedstawiają tego "które mostki należy połączyć" bo to zależy od procka (po prostu bywa z tym różnie), tylko przedstawiają "jak naleze połączyć" . Edytowane 18 Lutego 2005 przez Decho Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalB Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 a czy istnieje mozliwosc polonczenia odpowiednich nozek zamiast laczenia mostow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decho Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 a czy istnieje mozliwosc polonczenia odpowiednich nozek zamiast laczenia mostowTo chyba było by o wiele prostsze lecz , nie sądzę by tak można było. Gdyby istniała taka możliwość to pewnie ktoś by to opisał ;) Ale nadzieje trzeba mieć :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 no tak napewno lakier lepszy na stronce wymieniaja niby olowkowy sposob wiec cos w tym musi byc. Osobiscie rowniez polecam lakierek IMHO pewniejszy sposob pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexterlab Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 MI udalo sie odblokowac na Thortonie 2.0 lecz mam plyte na nFORCE 2 a slyszalem ze sa z nia jakies problemy w przypadku tego moda. Po wejsciu do windy i odpaleniu cpumsr i zmianie obojetni czy mnoznika czy napiecia czy tez naopiecia+mnoznika mam zwisy i komp nie reaguje na nic. Przygladalem sie rozwniez tabelce tej z opisem Voltów odpowiednio dla desktop i mobile nic nie pomogło. Czy ktos z was próbował tego na nforcach 2 ??? RafalB wspomnial o drut-modach czy komus wiadomo o drut modzie przy odblokowywaniu cache dla thortownów ?? Pozdrowionka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diabl0 Opublikowano 10 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2004 Czy ktoś już to zrobił z zielonym bartonem (np 2500+), czy na razie są to tylko teoretyczne rozważania? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 10 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2004 moze ktos dac podobne zdjecia do tego pierwszego , co trzeba polaczyc zeby cache odblokowac , mam durnia brazowego i sciezki widoczne , sa jakies zdjecia ale cos jest tam polutowane(lub lakier) i w sumie nie widac nawet co trzeba polaczyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2004 http://www.ocinside.de/go_d.html?/html/wor...d_pinmod_d.html moze ktos przetlumaczy to?? :D nie wiem czy to w ogole sie nadaje , nie znam niemieckiego ale tytul wyglada ok :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi Opublikowano 10 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2004 Cz odblokowując na L2 pierwszy mostek powiedzmy ołówkiem moge uszkodzić w jakiś sposób procesor ?? Mam ochote thortona zbartonować, tylko szkoda mi procka który ma 2 miesiące i jeszzce prawie 2 lata gwarancji :( I jeszcze jedno. Obecnie mam zablokowany mnożnik x12,5. Czy przy FSB 166 MHz zdołam ustawić mnożnik na powiedzmy 15x - czy to troszke za dużo bym kciał ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi Opublikowano 10 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2004 http://www.ocinside.de/go_d.html?/html/workshop/pinmod/amd_pinmod_d.html Czy zakładając do socketa te "druciki - haczyki" w kształcie U po to aby ustawić powiedzmy FSB 166 MHz to ustawie to tylko na procku ???? Mam na myśli to ze jeśli mam płyte powiedzmy na KT266A to wykonując drut mod na FSB 166 MHz podkręce tylko CPU ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 Jakoś nie łapie tego moda wciąż. Że co bierzemy te mostki łączymy sobie jak trzeba a potem software'em zmieniamy mnożnik? Bios widzi jako zmieniony czy orginalny? Nie ma jakiegos prostego jak w normalnych AXP że sie 5 mostków łączy?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 Jakoś nie łapie tego moda wciąż. Że co bierzemy te mostki łączymy sobie jak trzeba a potem software'em zmieniamy mnożnik? Bios widzi jako zmieniony czy orginalny? Nie ma jakiegos prostego jak w normalnych AXP że sie 5 mostków łączy?? Tak ten mod polega na softwarowej zmianie mnożnika. Jaki mnoznik rozpozna bios zależy od biosu twojej płyty głównej. :wink: Szukałem na ten temat informacji w necie ale jak narazie nie jest tego za wiele. Jak tylko mój kumpel przyjedzie dzisiaj do mnie ze swoim Duronikiem to postaram się wypróbować tego moda. Szkoda tylko że mało jest odważnych osób na tweaku. Każdy boi się być pierwszym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 26 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2004 witam. nie chce mi sie bawić w przerabianie mostkow bo nie mam zdolności manualnych. znajomy moze mi przysłać se stanow stickers odblokowujacy mnożnik. czy myślicie , że to zadziała? jaki będe mógł ustawić mnożnik? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Sprawdziłem i działa, tylko mnożnik max dostępny to 11... Co jest??Sprawdziłem i działa, tylko mnożnik max dostępny w cpumsr to 11... Co jest?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 27 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2004 Sprawdziłem i działa, tylko mnożnik max dostępny to 11... Co jest??Sprawdziłem i działa, tylko mnożnik max dostępny w cpumsr to 11... Co jest?? musisz ciąć mostki L6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 31 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2004 Testował może ktoś ten sposób na Bartku 2500 XP+ :?: Mam Solteka na nforce2 i chciałbym się dowiedzieć czy komuś się powiodło na tej płycie odblokować mnożnika :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zacharo Opublikowano 31 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2004 na applebredzie 1800 ze slabo dostepnymi pinami L2 mam przeciety pierwszy i ostatni mostek.jak maluje ostatni to nic sie nie dzieje.pomoz ktos moze pierwszy tez trzeba?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=CHLEWIK=- Opublikowano 1 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2004 Tak ja mam athlona 2000+ Thorton i na mostkach L2 mam nieparzysta liczbe pinow(nie mam przeciecia laserem) - co w takim przypadku robic??? A co do mnoznika to punkty ktore musze polaczyc znajduja sie pod laminatem(polaczylem je i nic sie ie dzieje) Czy cos sie powinno dziac jak je wlasciwie polacze(co to jest ten mibile-wiem tylko ze napiecie sie zmienia na 1.5); czy procesor po poprawnej przerobce powinien byc wykrywany przez plytke glowna??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 Tak ja mam athlona 2000+ Thorton i na mostkach L2 mam nieparzysta liczbe pinow(nie mam przeciecia laserem) - co w takim przypadku robic??? A co do mnoznika to punkty ktore musze polaczyc znajduja sie pod laminatem(polaczylem je i nic sie ie dzieje) Czy cos sie powinno dziac jak je wlasciwie polacze(co to jest ten mibile-wiem tylko ze napiecie sie zmienia na 1.5); czy procesor po poprawnej przerobce powinien byc wykrywany przez plytke glowna??? Jeżeli ten thorton ma domyślne napięcie 1.6V a teraz masz 1.5V to jest to jedna z oznak że udało Ci się przerobić tego athlona na wersje mobile. Uruchamiałeś już program CPUMSR? Przy przerobionym procu po wejściu na zakładke "Frequency & Voltage Control" powinny widnieć dwa napisy supported przy frequency i voltage adjustments. Na procesor mobile desktopowe płyty reagują różnie. Najczęściej wypisują w biosie coś w stylu "unknown CPU" i uruchamiaja procka na domyślnym napięciu i mnożniku. Praktycznie wszystkie płyty powinny uruchomić się z takim procem. Jednak tylko na niektórych płytach zmiana mnożnika nie powoduje zwiech. A więc aby się przekonać jak twoja płyta zareaguje uruchom program CPUMSR i spróbuj zmienić mnożnik. A jak już spróbujesz to później napisz czy Ci się udało czy nie i jaką masz płyte główną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 Troche dziwi mnie małe zainteresowanie tym tematem. Na innych forach uznano że najbardziej fascynującym modem dla procesorów AMD jest właśnie mobile mod. Ja sam postanowiłem spróbować przerobić swojego odblokowanego Athlona tylko po to aby móc zmieniać mnożnik z poziomu Windows. Operacja malowania trzeciego mostka L5 się udała. Mój Epox 8RDA rozpoznał mojego T-breda jako „AMD K7 processor”. Program CPU MSR daje mi od tej pory możliwość zmiany mnożnika. Niestety podczas zmiany mnożnika znika obraz z monitora, komputer się zawiesza a na wyświetlaczu na płycie mojego epoxa widnieje kod „BF”. Pozostaje tylko zrestartować komputer. Z tego co znalazłem na innych forach z płyt na nforcach udało się na razie uruchomić na Abicie NF7 rev 2.0 i na jakimś modelu firmy DFI. Oznaczenia nie pamiętam. Autor programu CPU MSR jak i kilka innych osób próbują rozpracować przyczynę zamrażania systemu na nforcach. Także są nadzieje na działanie tego moda na innych płytach na nforce2 w tym na moim epoksie. Jeżeli ktoś ma płyte z chipsetem Sis albo VIA to może się cieszyć ponieważ na praktycznie na wszystkich płytach z tymi chipsetami działa możliwość zmiany mnożnika z poziomu Windows. Dzisiaj znalazłem informacje że zamalowanie drugiego mostka L5 powoduje jakby wyłączenie ustawiania maksymalnego mnożnika za pomocą mostków L6 i ustawienie go na 24x. Jest to bardzo ciekawa informacja ponieważ nie trzeba będzie ciąć mostków a to oznacza że nie musimy tracić gwarancje na nasze procesory. Jeżeli ktoś ma zablokowany procesor po 39 tygodniu a chciałby zmieniać mnożnik z poziomu biosu to mam dobrą wiadomość. Twórca patchera do biosów ma zamiar wprowadzić obsługe mobilnych Athlonów do swojego programu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 no ale jak masz nowa obudowe to i tak musisz zdrapac ten lakier, czy co to jest, zeby sie do pinow dostac; mam racje? bo jak nie to jutro sie biore za malowanie; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 Kurde i teraz mnie zasmuciliscie.... :( Mam wlasnie w sockecie Bartka 2500+ ktory lata na 2,32 na defaulcie, a teraz na 2414 na 1,75 :twisted: Ale ma zablokowany mnoznik... Ale nie odpuszcze go, sprobuje, jak sie juz nie odezwe znaczy ze go spalilem!! :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 no ale jak masz nowa obudowe to i tak musisz zdrapac ten lakier, czy co to jest, zeby sie do pinow dostac; mam racje? bo jak nie to jutro sie biore za malowanie;Ja nie bawiłem się prockiem z tą nową obudową. Ja mam procka z 8 tygodnia poprzedniego roku. A swoim kumplom polecam procki z brązowym laminatem zeby sie lepiej je modowało. Jeżeli Ci nic nie wystają żadne piny to pewnie bedziesz musiał zdrapywac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 Mi wystawaly, zamalowalem super... Ale... kupa!! Wielka i smierdzaca!! :evil: Ani bios ani CPU MSR nie jaza... Taki potencjal... Ja pierdziele.... :evil: 2,31 na defaulcie, 2,41 na 1,75... Co by to robilo na 2,2 V przy temp 10 Stopni.... :evil: Ale jestem wpieniony.... Acha... mam plyte Epox 8RDA rev 1.1... na niej nie dziala... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 2 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2004 Mi wystawaly, zamalowalem super... Ale... kupa!! Wielka i smierdzaca!! :evil: Ani bios ani CPU MSR nie jaza... Taki potencjal... Ja pierdziele.... :evil: 2,31 na defaulcie, 2,41 na 1,75... Co by to robilo na 2,2 V przy temp 10 Stopni.... :evil: Ale jestem wpieniony.... Acha... mam plyte Epox 8RDA rev 1.1... na niej nie dziala... Tzn CPU MSR nie wykrył Ci że masz procesor mobile? Jak narazie nie ma jakiegoś ogólnego sposobu jak uruchomić to na nforcach. Jezeli uda/udało ci się przerobić go na mobile to napisz czy zmieniło ci się domyślne napięcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...