-ZygA- Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Witam Zmieniłem sobie w LINUX'ie PLD hasło na użytkownika przez funkcje: usermod -p hasło uzytkownik i w miejsce hasło wpisalem nowe hasło jakie chce mieć i potem użytkownika jakiemu zmieniam hasło, tylko teraz nie moge sie zalogować na tego uzytkownika ani na roota przez funkcje su -l :? Co mam zrobić zeby wszytko wróciło do normy?? bardzo prosze o pomoc i serdecznie dziękuje z góry za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 usermod [-c komentarz] [-d katalog_domowy [ -m]] [-e data_ważności] [-f dni_nieaktywności] [-g grupa_początkowa] [-G grupa[,...]] [-l login_name] [-s powłoka] [-u uid [ -o]] login u mnie usermod nie zmienia hasła, zmień hasło passwd uzytkownik . Jak to nie pomoże to sprawdz wpisy w /etc/passwd oraz /etc/shadow [update] usermod -h pokazuje co innego niż man ale najwyraźniej coś z nim jest nie tak.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Oj Panowie Panowie :-) Przeczytajcie dokladnie manuala. Przy usermod -p podaje sie haslo w postaci zaszyfrowanej przez funkcje crypt. Do zmiany tak z linii komend uzywa sie passwd, jak slusznie przedmowca zauwazyl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-ZygA- Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 OK Panowie a jak teraz moge zrobić żeby sie zalogować jako Root :lol: Bo to nawet nie idzie :? i użytkownikowi, któremu zemieniałem hasło czylie dla siebie to też sie teraz nie moge zalogować :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Jesli zmieniales haslo roota poprzez usermod -p to bedzie pewien klopot, jako ze haslo zostalo wpisane w postaci jawnej do pliku /etc/shadow. Jak sobie zerkniesz to sam zobaczysz, ze haslo nie jest zaszyfrowane, choc musi byc. Jesli nie masz innego konta z uprawnieniami roota to najszybsza metoda jest zbootowanie sie z jakiegos CD z Linuksem, podmontowanie partycji dyskowej, na ktorej masz system i wykasowanie z /etc/shadow hasla, ew. chroot i zmiana hasla przez passwd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Z poprzez linux single nie dostanie się do systemu ? Przecież wtedy chyba pomija całą autoryzację... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Cos mi swita, ze przy single od jakiegos czasu pyta o haslo roota. Ale sprawdzic nie zaszkodzi, bo moge sie mylic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 9 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2004 Gdyby single pytało o roota to nie było by specjalnie potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 10 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2004 Niekoniecznie bo single nie jest tylko po to, zeby sobie zmienic haslo roota z takiej czy innej przyczyny. Ale mozliwe, ze zle pamietam lub pomylilo mi sie podswiadomie z wstawaniem systemu z uszkodzonym systemem plikow, wtedy to sie pojawia monit o haslo roota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...