Skocz do zawartości
Pio [PL]

P4 1,6 Northwood czy AMD XP 1,8+

P4 1,6 Northwood czy AMD XP 1,8+  

1. 1. P4 1,6 Northwood czy AMD XP 1,8+

• AMD XP 1,8+
      20
    • P4 1,6
      26

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrac

P4 1,6 Ghz Northwood + Gigabyte GA-8IEX Intel 845E + 256 MB DDR 266 (+/- 1550zł)

czy

AMD XP 1,8+ + MSI KT 3 + 256 DDR 333 (+/- 1300zł)

Teoretycznie ten pierwszy zestaw sie lepiej kreci, a ten drugi zestaw tez nie jest zly no i jest tanszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż.

XP 1800+ nie jest zły ale procwentowo mało wykręcisz.

Za to z PIV 1.6 jest sporo zabawy. A przecierz każdy megaherc FSB to powód do dumy. A już goólna prędkość procesora to raj dla oczu.

Choć nie zawsze duży tak dzie z dużą wydajnością

Wubrałem P IV bo to Intel.

A AMD jakoś nie lubie bo upały cieplej w domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że już niedługo kupie sobie cos takiego do domu :D :D Czyli PIV 1,6

Ale zastanawiam sie czy nie kupić PIV 1,8 może ktoś z was wie jak sie kręcą jak by takiego 1,8 puścić 18x166 to dało by to 3 GHz a to już coś :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że już niedługo kupie sobie cos takiego do domu  :D  :D Czyli PIV 1,6

Ale zastanawiam sie czy nie kupić PIV 1,8 może ktoś z was wie jak sie kręcą jak by takiego 1,8 puścić 18x166 to dało by to 3 GHz a to już coś  :D  :D

Pewnie ze bylo by cos ale zeby tak wykrecic to trzeba miec troche szczescia. Ja osobiscie jestem zwolennikiem teorii ze jedyna w miare pewna szansa na 3Ghz z PIV 100Mhz to 2.4Ghz a najmniej 2.2Ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z danych technicznych Intela

P4 2.0 GHz 51W wydzielanej mocy

P4 2.53 GHz 59W wydzielanej mocy

Pomijam fakt istnienia fabrycznego rozpraszacza ciepla jak to ladnie sie nazywa po polsku :lol: Dlatego Intele sa zdecydowanie zimniejsze i znacznie lepiej sie je chlodzi nawet boxowym coolerkiem. Stad tez lepsze wyniki w podkrecaniu. Hammer ma miec podobna konstrukcje. Strasznie mnie dziwi niekiedy upor konstruktorow obu firm. AMD uparcie trzyma sie tego kruszacego jadra za to Intel uparcie sie trzyma rambusow. Hammer skolei bedzie mial zintegrowany kontroler pamieci co tez utrudni rozne sztuczki z nim :cry:

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz athlona bo chyba nie chcesz patrzyc na megaherce ktorych tak naprawde nie ma:)

Podpisuję się pod tym obiema łapkami :D

mimo że sam mam P4 1.6A to już myślę żeby to zmienić na AMD 1700+ AGOIA i NMC 8TTX2+ 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z danych technicznych Intela

P4 2.0 GHz 51W wydzielanej mocy

P4 2.53 GHz 59W wydzielanej mocy

Pomijam fakt istnienia fabrycznego rozpraszacza ciepla jak to ladnie sie nazywa po polsku  :lol: Dlatego Intele sa zdecydowanie zimniejsze i znacznie lepiej sie je chlodzi nawet boxowym coolerkiem. Stad tez lepsze wyniki w podkrecaniu. Hammer ma miec podobna konstrukcje. Strasznie mnie dziwi niekiedy upor konstruktorow obu firm. AMD uparcie trzyma sie tego kruszacego jadra za to Intel uparcie sie trzyma rambusow. Hammer skolei bedzie mial zintegrowany kontroler pamieci co tez utrudni rozne sztuczki z nim  :cry:  

Pozdro

Dexter

Ludzie skończe z tym bajdużeniem o jakimś szczególnym grzaniu się AMD.

Różnice jeśli są to stanowią raptem kilka procent ciepła wydzielanego przez całego kompa! Co do heatspreadera. Dla kiepskich coolerów może taki HS coś pomoże. Dla dobrego (szczególnie z miedzią) przeszkodzi, przecierz to jest kawał aluminiowej blachy oddzielonej dodatkową warstwą pasty! Prawdziwi twardziele zdejmują to dziadostwo i natychmiast mają temperaturę o 2-3 stopnie niższą.

Kruszące się jądro, to problem niepotrafiących się obchodzić ze sprzętem dzieciaków, albo tych co kupują byle jakie coolery. Zakładam coolery kilka razy w miesiącu od dwuch lat. Praktycznie zawsze po dwa razy na procek (a czasem więcej razy). Nigdy nie ukruszyłem jądra. Gdyby faktycznie było kruchliwe, to bym miał przynajmniej jedną wpadkę.

W kwestii wyboru. Polecam jednak AMD z dobrej serii. Też się zastanawiałem nad tym P4 1,6, ale nie rajcują mnie puste megahertze tylko prawdziwa wydajność. XP 1800+ kosztuje teraz ok 500 zł przyzwoitą płytę można dostać za 350-450 zł. Różnica w cenie jest na tyle duża, że nawet jeśli ten P4 wykręci się na te 2,4 GHz to i tak się nie opłaca dla tych kilku procent przewagi wydajności wydawać tyle kasy. Lepiej zainwestować w dobrą grafikę, albo piwko. Chyba, że ktos ma wielką ochotę na OC i nie intersuje go wydajność, tylko przyrost mocy przy podkręcaniu. Wtedy jak najbardziej P4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz athlona bo chyba nie chcesz patrzyc na megaherce ktorych tak naprawde nie ma:)

Jak by to bylo zmienienie tylko cyferek, to by tak szybko 2.7 nie chodzil co? A pozatym nie grzal by sie tyle i mozna by bylo go do 20 podkrecic.

Ale tak nie ma bo by sie zjaral na calego. Wiec nie filozofuj :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj Athlon XP 1600+@ 1555 mhz 183x8.5 pamieci samsung 333 mhz@366mhz

radek 8500LE @ 300/600 = 10k 3d mark 2001

Koledze zlozylem Asus P4S533 +P41.6A @2.3 133fsb pamieci 333Mhz

GFTi4400 = 11K 3d mark 2001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam P4 1.6A, super zabawka do krecenia.

no wlasnie: "zabawka do krecenia".

jesli chcesz "zabawke" kup p4 1.6 i podkrec na 2.4

jesli chcesz wydajnosc, kup athlona 2000+ (u mnie, z porzadnym wentylem za cene boxowego p4 1.6) i tak powinien byc szybszy od 1.6 @ 2.4... (a zawsze mozna krecic...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...