Skocz do zawartości
gienus

Karta bezprzewodowa z Boot-rom'em

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć...

zastanawiam się, czy istnieje wogóle taka karta bazprzewodowa, która obsługiwałaby WakeUp On Lan... zależy mi na tym, abym mógł z internetu odpalać moją maszynę, ale jestem w sieci bezprzewodowej i nie wiem, czy jest wogóle taka mozlowść...

z góry dzięki za odp. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odległość... no to będzie jakieś 300-400m. Sprzęt kosztował :

seiciówka niecałe 200zł (realtek wireless pci card 11 Mbps)... do tego ok 15m kabla (na dach) i antenka za około 100zł. (taka raczej kierunkowa).

Co to sieci to nie wiem :(. Nie bardzo się na tym znam. (wiem, że jest nas 13-stu, jest serwer, trza ustwić "Logowanie Windows) :D).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ma WOL do boot romu ???

karty z boot romem sciagaly sobie system z sieci byly to tzw termianle

wiec pomyliles pojecia

a w sieciach WLAN nie odpalisz raczej maszynki z zewnatrz bo jak komp jest wylaczony to karta nie ma IP a z netu tylko po IP mozesz sie laczyc

jak sie myle niech mnei ktos poprawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z tego co czytalem... to odpalenie kompa przez WOL dziala na adres karty MAC. W sieci wysylany jest specjalny pakiet (jeżeli wieżyć kodowi programu Poweroff - to to sie nazywa Magic packet). I to wlasnie poweroff'em mozna wyslac pod zadany numer karty mac ten pakiet, co powinno wystartowac kompa z zewnatrz.. w koncu po to jest WOL. Ja jestem w sieci wiec monza bybylo np. wyslac z zewnatrz informacje dla serwera, a ten z koli odpalilby maszyne w sieci.. jednak nie wiem czy skoro komputer nie jest podlaczony do sieci.. czyli analogicznie nie ma na antenie zadnego sygnalu. I nie wiem czy jakiegolwiek wolanie z serwera byloby odebrane (i to mi chodzi - czy istnieje wogle taka karta, co by to obslugiwala). A jesli chodzi o Boot-Rom... to tak wyczytalem z netu. zreszta na gupie dyskuyjnej mi pewien pan powiedzial, ze to sie tak nazywa (ze musze miec karte ktora obsluguje Boot-Rom)..

No ale ja nie wiem :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi