gienus Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 Cześć... zastanawiam się, czy istnieje wogóle taka karta bazprzewodowa, która obsługiwałaby WakeUp On Lan... zależy mi na tym, abym mógł z internetu odpalać moją maszynę, ale jestem w sieci bezprzewodowej i nie wiem, czy jest wogóle taka mozlowść... z góry dzięki za odp. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretyn Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 powiedz mi w jakim standardzie ta siec jest i jakie masz transfery? daleko masz karte od punktu dostepowego? ile to kosztowało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienus Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 Odległość... no to będzie jakieś 300-400m. Sprzęt kosztował : seiciówka niecałe 200zł (realtek wireless pci card 11 Mbps)... do tego ok 15m kabla (na dach) i antenka za około 100zł. (taka raczej kierunkowa). Co to sieci to nie wiem :(. Nie bardzo się na tym znam. (wiem, że jest nas 13-stu, jest serwer, trza ustwić "Logowanie Windows) :D). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 co ma WOL do boot romu ??? karty z boot romem sciagaly sobie system z sieci byly to tzw termianle wiec pomyliles pojecia a w sieciach WLAN nie odpalisz raczej maszynki z zewnatrz bo jak komp jest wylaczony to karta nie ma IP a z netu tylko po IP mozesz sie laczyc jak sie myle niech mnei ktos poprawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienus Opublikowano 25 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2004 No z tego co czytalem... to odpalenie kompa przez WOL dziala na adres karty MAC. W sieci wysylany jest specjalny pakiet (jeżeli wieżyć kodowi programu Poweroff - to to sie nazywa Magic packet). I to wlasnie poweroff'em mozna wyslac pod zadany numer karty mac ten pakiet, co powinno wystartowac kompa z zewnatrz.. w koncu po to jest WOL. Ja jestem w sieci wiec monza bybylo np. wyslac z zewnatrz informacje dla serwera, a ten z koli odpalilby maszyne w sieci.. jednak nie wiem czy skoro komputer nie jest podlaczony do sieci.. czyli analogicznie nie ma na antenie zadnego sygnalu. I nie wiem czy jakiegolwiek wolanie z serwera byloby odebrane (i to mi chodzi - czy istnieje wogle taka karta, co by to obslugiwala). A jesli chodzi o Boot-Rom... to tak wyczytalem z netu. zreszta na gupie dyskuyjnej mi pewien pan powiedzial, ze to sie tak nazywa (ze musze miec karte ktora obsluguje Boot-Rom).. No ale ja nie wiem :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...