Skocz do zawartości
rajder

Jaki procek maxymalnie pojdzie na tym BX-ie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki najmocniejszy procek pojdzie mi na tej plycie glownej?

Jet Way 9BXAN/AS,chipset intel440BX (PCI/AGPset with I/O subsystems),dwa gniazda: slot 1 i socket 370 (cytacik z manuala: The motherboard integrates both Intel Pentium®II / Pentium®III & Celeron™ (Slot 1) processor and Celeron™ PPGA / Coppermine FC-PGA (Socket 370) processor interface.) Oczywiscie na raz moze chodzic tylko 1 procek. FSB mozna podkrecic do 133 Mhz. Pamiec mam SDRAM 133 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, jeśli maksymalnie działa tu magistrala 100 Mhz, to przy mnożniku x8 będą to:

*PIII 800E lub

*Celeron 800.

Jeśli nie będzie blokady mnożnika na x8, to:

*PIII 800E (nie wiem, czy były szybsze PIII na magistrali 100. Jeśli tak, to będziesz mógł wstawićtam PIII 1000 lub PIII 1100)

*Celeron 1100

Moja rada: Kup sobie płytę ASRock K7S8X za 145PLN, Durona 1400 za 155 PLN i 256MB pamięci za 160PLN a wydasz łącznie mniej niż 500PLN na całkiem fajny sprzęt PRZEWYŻSZAJĄCY WYDAJNOŚCIĄ WSZYSTKIE W/W PROCKI! :) (takiego PIII 1100 i tak nie kupisz tanio!)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslisz,ze pojdzie?

Mam kompa na Abicie BX6 2.0 (na BXie) i wedlug producenta:

Supports Celeron 533Mhz(66Mhz FSB) CPUs.

Supports PIII 600Mhz(100Mhz FSB) CPUs.

Byc moze recznie da sie ustawic by obsluzyl te procki,ale to juz nieoficjalne dzialanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kompa na Abicie BX6 2.0 (na BXie) i wedlug producenta:

Supports Celeron 533Mhz(66Mhz FSB) CPUs.  

Supports PIII 600Mhz(100Mhz FSB) CPUs.  

Na tej płycie śmigają celki coppermine128 i PIII do 1,1 GHZ z najnowszym biosem. Płyta bez modfikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 100% pujdzie p3 i cel 800 (8x100) a jak raf znajdzie sposob na zablokowane pci i agp to i 8x133 pujdzie

A po co blokować :?: Bez blokady też wszystko ładnie lata, wystarczy mieć dobry dysk i porzadną karte grafiki (sprawdzone doświadczalnie) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam płytkę Acorp Slot-1 na BX-sie do tego celeron 900 Socket 370, 2 x SDRAM 128 PC133 i wykręciłem na niej /bez upgrade'u BIOS'a/ 1300MHz. Przy tych ustawieniach niestety nie chodziła stabilnie /częste zwisy i resety/ po przestawieniu szyny na 133 /x 9 - 1200MHz/ chodzi bardzo stabilnie. Dużą rolę odgrywa, w tym przypadku, zasilacz. Miałem wcześniej zasilacz LC-235W ale to była porażka, nawet przy ustawieniu na 1200MHz komp się często restartował, wymieniłem go na PROMEDIE 250W - jest cichy i dostarcza odpowiedniego prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe przejściówka za 160 $ :evil: Ja chyba jednak wybrałbym jakąś tanią płytkę na kt 266 która obsługuje DDR i SDR i zapodał na nią jakiegoś duraka 1400 i jestem pewien ze ten tulipan na przejściówce by ciut zwiędł :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale najpierw trzeba miec ;)

Wcale nie trzeba mieć bo na bx jest dzielnik pci 4 więc dyski i tak przy 133 będa miały pci=33,33. Jedyny problem to brak dzielnika agp więc agp przy 133 = 88 ale to większość kart jakoś przełknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale najpierw trzeba miec ;)

Wcale nie trzeba mieć bo na bx jest dzielnik pci 4 więc dyski i tak przy 133 będa miały pci=33,33. Jedyny problem to brak dzielnika agp więc agp przy 133 = 88 ale to większość kart jakoś przełknie.
Niestety jesteś w błędzie nie wszystkie płyty na BX (szczególnie pierwsze ) mają dzielnik pci 1/4, min moja pierwsza płyta MSI 6119 nie miała więc się ze mną rozstała :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na plycie Soyo 6BA+3 440 BX chodzi Celek 766Mhz jako 1098Mhz.Jest stabilny napiecie core 0-1,76V,FSB-95Mhz na 100Mhz sie wywala trzeba pewnie podniesc napiecie.Plyta jest po reanimacji (padly kondzioly i wymienilem na to co mialem pod reka)bios oryginalny 08/24/1999-i440BX-ITE867-2A69KS2IC-00 oczywiscie nie rozpoznaje procesora ani mnoznika nie daje sie przeladowac na nowszy.Dziala toto pare tygodni non stop tak wiec pewnie szybszy procek bedzie na BX440 dzialal spokojnie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...