sinus Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 Dzisiaj sie juz wkurzylem calkiem daremnymi napieciami mojego chiefa 36 single fan i go rozkrecilem i sie pobawilem ta regulacja napiec wewnatrz. Wszystko super dzwiglem +5V do ladnego poziomu, wlasciwie da sie nawet wiecej :twisted: ale na +12V mam 12,6 a nawet 12,7. no wiadomo, ze sie linia 12V tez dzwiga, ale czy da sie to jakos zmniejszyc, zniwelowac? A jesli nie, to czy jest bardzo ryzykowna praca przy takim napieciu? Bo jesli nie, to w sumie zaoszczedzilbym jakies 150 PLN na zasilce, bo chcialem kupic chiefa 420.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 no, mam ten sam problem....ten zasilacz slabo 12v trzyma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 no, mam ten sam problem....ten zasilacz slabo 12v trzyma...hmmm ja mam szefa 420 i na 12 tez okolo 12.6-82 - ale to przy sporym obciazeniu... wiec kiepsko ale nie mozna miec idealnej impulsowej zasilki:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 ale czy takie duze +12 nie zaszkodzi kompowi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 ale czy takie duze +12 nie zaszkodzi kompowi?? 12*0.05=0.6, więc tolernacja napięcia 12V zgodnie ze specyfikacją ATX wynosi 11.4-12.6V http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=53434 U mnie od kilku miesięcy 12V=12.6, 5V=5.3V i jakoś nic sie nie dzieje ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 U mnie bardzo długo chulało na 13,3V i nic się nie działo. Tylko wiatraki się kreciły szybciej :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 no to jednak nie zmieniam zasilki! :) Boje sie, ale nie ma to jak dreszczyk emocji!! :twisted: potem najwyzej cos bede kombinowal ;) moze stabilizatory na kablu do ATX? Aaaa... jeszcze jedno pytanie: czy pomiar na molexie ma sens, czy tylko sie liczy pomiar na ATX? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 A skąd ta specyfikacja ATX?? Bo Seagate daje natenprzykład 10% tolerancji napięcia na swoje rybki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 Co nie zmienia faktu, że dyski szybciej padją... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 A skąd ta specyfikacja ATX?? Bo Seagate daje natenprzykład 10% tolerancji napięcia na swoje rybki. http://www.enhanceusa.com/documents/ATX12V_1_3.pdf Producenci mogą dla swoich urządzeń dawać własną specyfikację, i OK, dopóki nie jest ona sprzeczna z ogólną ATX. A jeżeli napięcie mieści się w zakresie -/+5% (ATX), to chyba tym bardziej mieści się w zakresie -/+10% (seagate), taknei? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...