Skocz do zawartości
Xalpha

Kłopot z zegarem systemowym-bateria do płyty głównej!!

Rekomendowane odpowiedzi

Od ponad roku myśle co się dzieje z zegarem systemowym i cmosem, dlaczego nieraz cmos sie resetuje, a zegar po włączeniu ponownie komputera pokazuje taką sama godzine. Otóż dowiedziałem się, że to wina baterii w płycie głównej. Sprawdziłem czy wogóle coś "takiego istnieje" i faktyczne. Jednak nie wiem czy te braterie sa wszystkie takie same i czy pasuje do mojej płyty AT??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieżko jest zauważyć różnice pomiędzy producentami baterii, jedynie na co zwróć uwagę przy zakupie na to, aby bateria była zapakowana i sprawdź na pudełku zbiorczym (z którego oderwą Tobie jedną sztukę) datę produkcji. Kiedyś się naciąłem, bateria nowa, a leżała u zegarmistrza chyba ponad rok, bo była prawie cała rozładowana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam troche inny problem.. tez bateria padla.. tyle ze w 386SX, gdzie bateria jest wielkosci pojemniczka na jogurt Danone :D

Calosc wyglada jak calkiem niezla kostka i podlaczona jest 2 lub 3 drocikami... Czy mozna cos takiego jeszcze gdzies dostac? Jesli nie, to czy mozna zastopic to przez dowolna inna baterie (akumulatorek) o takich samych lub podobnych paramterach (napiecie oczywiscie takie samo)?

Pewnie powiecie, abym dal spokoj z takim zabytkiem... Ale ja chce to uruchomic, bo na maly serwer (lub router) to sie nada... albo nawet Firewall w ostatecznosci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U zegarmistrza???? A jeżeli chce kupić to czy jest jakiś lider produkujący te baterie (ja mam panasnic`a)???

LUDZIE :idea: :idea:

Myslenie nie boli - troszeczke inwencji wlasnej :!: :evil:

Lider produkujacy baterie ????

Bierzesz baterie w kieszen - idziesz do sklepu z bateriami - tudziez do skladnicy baterii - pokazujesz na wzor-placisz ( cirka ebaut 3 zeta) - montujesz - zapominasz :twisted:

PZDR4ALL :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za odpowiedz ze kosztuje 3 zeta. Byłem w kilku sklepach i u zegarmistrza. W sklepach powiedzieli że 3 zł (w dwóch) a u zegarmistrza że najtańsze baterie kosztują 10 zł :wink: ??

Chyba takowa w najbliższym czasie kupie (tą za 3)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za odpowiedz ze kosztuje 3 zeta. Byłem w kilku sklepach i u zegarmistrza. W sklepach powiedzieli że 3 zł  (w dwóch) a u zegarmistrza że najtańsze baterie kosztują 10 zł :wink: ??

Chyba takowa w najbliższym czasie kupie (tą za 3)

zegarmistrz pewnie stary buc co na wszystkim chce se dorobic za duzo ;) przynajmniej u mnie tak jest :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam troche inny problem.. tez bateria padla.. tyle ze w 386SX, gdzie bateria jest wielkosci pojemniczka na jogurt Danone :D 

Calosc wyglada jak calkiem niezla kostka i podlaczona jest 2 lub 3 drocikami... Czy mozna cos takiego jeszcze gdzies dostac? Jesli nie, to czy mozna zastopic to przez dowolna inna baterie (akumulatorek) o takich samych lub podobnych paramterach (napiecie oczywiscie takie samo)?

Pewnie powiecie, abym dal spokoj z takim zabytkiem... Ale ja chce to uruchomic, bo na maly serwer (lub router) to sie nada... albo nawet Firewall w ostatecznosci :D

ja tez kiedys spotkalem sie z takim problemem, na plytce od 386DX byl akumulatorek przylutowany na stale i sie zespul, wylutowalem to ustrojstwo i polecialem do hurtowni bateryjek i za 8 zl kupilem nowy, plyta dziala do dzis :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli nie znajdziesz takiej "bateryjki" to może warto podejść do komisu i kupić całą płytę 386 i z niej wymontować bateryjke. Koszt to pewnie pare złotych, tylko tyle, że będzie używana... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi