Duszek87 Opublikowano 11 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2004 konfiguracja : P3 733 @ 800 ASUS CUSL2-C AwardBIOS 1.066 bodajże 256 SDRAMU 133 mhz Mam już 800 mhz i nie widza zadnych komplikacji. Napiecia na procesorze nie zmieniałem jedyne co mogłem to szyna FSB- ze 133 na 142 Mhz. Pytanie brzmi - jaką szynę fsb wytrzyma moja konfiguracja bez zadnych komplikacji ? Do zmiany czestotliwosci uzyłem softu cpuFSB 2.2.7 i wyciagneło mi nawet 820 mega, ale w biosie zostawiłem 800mhz, gdyż wiem ze działa na niej bez problemu. Dam rade wyciagnać 850 lub wiecej ? Mnożnik 5.5x - niestety niezmienny. Pozostaje manewrowanie FSB - jak dużo można ją ustawic ? Znacie jakies PORZADNE opisy mojego modelu płyty głównej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ment0s Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 swojego 866 bez zadnych zmian , tylko z biosa podkręciłem na 1150mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duszek87 Opublikowano 13 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2004 mam juz 830 mega i cały czas chodzi bezproblemowo, temperatura wzrosła o jakieś 5* C, szyna FSB juz 151 mhz. Jednoczesnie podniosło mi taktowanie pamieci SDRAM ze 133 na ok 143 mhz jeszcze cos AGP czy PCI niewiem poniewaz jestem bardzo poczatkujacym "podkręcaczem" i z góry przepraszam za tak banalne pytania/odpowiedzi ale kazdy od czegoś zaczynał :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 *"]mam juz 830 mega i cały czas chodzi bezproblemowo, temperatura wzrosła o jakieś 5* C, szyna FSB juz 151 mhz. Jednoczesnie podniosło mi taktowanie pamieci SDRAM ze 133 na ok 143 mhz jeszcze cos AGP czy PCI niewiem poniewaz jestem bardzo poczatkujacym "podkręcaczem" i z góry przepraszam za tak banalne pytania/odpowiedzi ale kazdy od czegoś zaczynał :wink: To "jeszcze coś" o AGP i PCI jest bardzo ważne. Na chipsecie i815, czyli tym z twojej płyty nie ma blokady taktowania AGP/PCI. Wraz ze wzrostem FSB rośnie AGP i PCI. Jeśli AGP jest za duże, będą problemy z grafiką, jeśli PCI to może mieć problemy z HDD, urządzeniami zewnętrznymi, dźwiękiem itp. Raczej trzymaj się bezpiecznych wartości póki nie nabierzesz doświadczenia. Mniej więcej AGP 80 MHz i PCI 40 MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walet007 Opublikowano 15 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2004 *"]konfiguracja : P3 733 @ 800 ASUS CUSL2-C AwardBIOS 1.066 bodajże 256 SDRAMU 133 mhz Mam już 800 mhz i nie widza zadnych komplikacji. Napiecia na procesorze nie zmieniałem jedyne co mogłem to szyna FSB- ze 133 na 142 Mhz. Pytanie brzmi - jaką szynę fsb wytrzyma moja konfiguracja bez zadnych komplikacji ? Do zmiany czestotliwosci uzyłem softu cpuFSB 2.2.7 i wyciagneło mi nawet 820 mega, ale w biosie zostawiłem 800mhz, gdyż wiem ze działa na niej bez problemu. Dam rade wyciagnać 850 lub wiecej ? Mnożnik 5.5x - niestety niezmienny. Pozostaje manewrowanie FSB - jak dużo można ją ustawic ? Znacie jakies PORZADNE opisy mojego modelu płyty głównej ? Jedź do góry FSB do puki możesz, jedyne co bym zrobił to wymienił wentylator na mocniejszy. Daj FSB150Mhz i będziesz miał juz 825Mhz potem spróbuj dać FSB 160Mhz i zobacz czy wstanie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikuś Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 *[duszek karpia]*: mam sprawę. jak zmieniłeś fsb tym całym cpuFSB? bo ja prawdemówiąc próbowałem go używać(i nie tylko jego) i nie bardzo mi to szło :( baaardzo proszę o pomoc Z góry dzięki! PS dlaczego proca nie da się podkręcić tak łatwo jak grafikę? :cry: :x :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikuś Opublikowano 5 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2004 dodam tylko że mi się udalo moje P3 podkręcić tylko o to co było w biosie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...