(D)jur(on) Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 przez wakacje pracuje w kafejce internetowej. ostatnio jeden komp sie zawiesil. zresetowalem go i poszedlem. po chwili slysze ze on sam sie ponownie restartuje. podszedlem do niego wlaczylem bios a tu 100C na CPU i 0 rpm na wiatraku na procku. niezle wystraszylem. Komp to duron 750 na plycie ECS K7S5A :D padl wiatraczek i komp chodzil 5-10 min na samym radiatorze 8) Historyjke te podaje jako ciekawostke :P p.s.nie wszystko co sie pali to AMD :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Porządna płyta sama by wyłączyła kompa przy stojącym wiatraku... Wycieniacie tam sprzęty w tej kafejce co? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 u mnie tak wesolo nie bylo na athlonie po przekroczeniu 100 stopni-zgon Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Porządna płyta sama by wyłączyła kompa przy stojącym wiatraku... Wycieniacie tam sprzęty w tej kafejce co? :) Takich plyt pod AMD jest na siwiecie 2 (dwie :!: ) wg tomshardware. zaden ecs do nich nie nalezy :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 przez wakacje pracuje w kafejce internetowej. ostatnio jeden komp sie zawiesil. zresetowalem go i poszedlem. po chwili slysze ze on sam sie ponownie restartuje. podszedlem do niego wlaczylem bios a tu 100C na CPU i 0 rpm na wiatraku na procku. niezle wystraszylem. Komp to duron 750 na plycie ECS K7S5A :D padl wiatraczek i komp chodzil 5-10 min na samym radiatorze 8) Historyjke te podaje jako ciekawostke :P p.s.nie wszystko co sie pali to AMD :lol: To, ze wiatrak stanal to nic nie znaczy. Jak ja zatrzymuje wiatrak (dla testu) to przez te 5-10 minut po ktorych ten Duron 750 mial 100st C, ja mialem 50st C. Radiator dopuki sie nie nagrzeje na maxa to jest w stanie jeszcze odprowadzac ciepelko z proca. Poczekalbys jeszcze z 10 minut i proca nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 kaeras a na jakim procku na AMd duronie 750 czy na twoim kochanym Intelu :D mniejsza o to :!: wazne ze sie nie zjaral :D a cooler byl malucienki naprawde niewielki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Porządna płyta sama by wyłączyła kompa przy stojącym wiatraku... Wycieniacie tam sprzęty w tej kafejce co? :) Takich plyt pod AMD jest na siwiecie 2 (dwie :!: ) wg tomshardware. zaden ecs do nich nie nalezy :Pi ja jedną z nich mam ale i tak zapomniałem włączyć tą opcję i mało mi się athlon nie zjarał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Porządna płyta sama by wyłączyła kompa przy stojącym wiatraku... Wycieniacie tam sprzęty w tej kafejce co? :) Takich plyt pod AMD jest na siwiecie 2 (dwie :!: ) wg tomshardware. zaden ecs do nich nie nalezy :P sorki, zwracam honor... coś mię się na łeb rzuciło heh chodziło mi oczywiście o blokadę bootowania.... to przez słońce :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 kaeras a na jakim procku na AMd duronie 750 czy na twoim kochanym Intelu :D mniejsza o to :!: wazne ze sie nie zjaral :D a cooler byl malucienki naprawde niewielkiNie od parady mam konfig w podpisie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Nie od parady mam konfig w podpisie.rzeczywiscie konfig masz nie od parady :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Porządna płyta sama by wyłączyła kompa przy stojącym wiatraku... Wycieniacie tam sprzęty w tej kafejce co? :) Takich plyt pod AMD jest na siwiecie 2 (dwie :!: ) wg tomshardware. zaden ecs do nich nie nalezy :PMOże i są 2 na świecie, ale większość ma zabezpieczenie przed przegrzaniem. Nie chroni ono np. gdy ktoś źle założy lub nie założy coolerka, ale przy walniętym wiatraku powinno zadziałać, bo temperatura nie rośnie gwałtownie tylko stopniowo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Jak dla mnie to było by już po procu spaliłem juz jednego duraka 800 i poszedł szybciej niz przy 100 stopniach 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Porządna płyta sama by wyłączyła kompa przy stojącym wiatraku... Wycieniacie tam sprzęty w tej kafejce co? :) Takich plyt pod AMD jest na siwiecie 2 (dwie :!: ) wg tomshardware. zaden ecs do nich nie nalezy :PMOże i są 2 na świecie, ale większość ma zabezpieczenie przed przegrzaniem. Nie chroni ono np. gdy ktoś źle założy lub nie założy coolerka, ale przy walniętym wiatraku powinno zadziałać, bo temperatura nie rośnie gwałtownie tylko stopniowonie moge sie z toba zgodzic www.tomshardware.com przeprowadzil wlasnie test niby dzialajacych takich zabezpieczen. zadzialaly na 2 plytach. dla mnie niewazne czy temperatura wzrasta powoli stopniowo czy nagle. zabezpieczenie ma zadzialac i juz :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 kaeras a na jakim procku na AMd duronie 750 czy na twoim kochanym Intelu :D mniejsza o to :!: wazne ze sie nie zjaral :D a cooler byl malucienki naprawde niewielki A jaka roznica, AMD tez bedzie dlugo dzialal bez wiatraka. U mnie XP1500@1600 bez wiatraka chodzi 30minut. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 sorki, zwracam honor... coś mię się na łeb rzuciło heh chodziło mi oczywiście o blokadę bootowania.... to przez słońce :) Masz szklany dach ze slonce na glowe swieci? :))) Ja dodam ze do tych plyt naleza MSI :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 sorki, zwracam honor... coś mię się na łeb rzuciło heh chodziło mi oczywiście o blokadę bootowania.... to przez słońce :) Masz szklany dach ze slonce na glowe swieci? :))) Ja dodam ze do tych plyt naleza MSI :) Oczywiście!!! Zmodowałem dach, wyłączyłem klimaainlage, i mam jak na plaży w Bułgarii heh... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Xon jdnak nie wszyscy twierdza tak jak ty :( Ja podzielam twojee zdanie co do wytrzymalosci AMD na cieplo 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Gratuluje wytrwałego Durona :-) Perełka.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 nie moge sie z toba zgodzic www.tomshardware.com przeprowadzil wlasnie test niby dzialajacych takich zabezpieczen. zadzialaly na 2 plytach. dla mnie niewazne czy temperatura wzrasta powoli stopniowo czy nagle. zabezpieczenie ma zadzialac i juz :!: nie odrozniasz dwoch rzeczy. wszystkie niemal plyty na SocketA posiadaja termisor w gnizdzie CPU zczytujacy temp ze spodniej strony proca. pomiar jest wiec niedokladny i obarczony dlugim czasem reakcji. Zabezpieczenie termiczne sprzegniete z tym czujnikiem jest dobre tylko w przypadku padu wentylatora, gdy radiator nagrzewa sie powoli. Jego czas reakcji jest wystarczajacy do wylacznia kompa w pore-o ile mobo ma w BIOSie mozliwosc wylacznie kompa po przekroczeniu okreslonej temp. AthlonyXP i Durony Morgan maja wbudowana diode ktora zczytuje temp z samego jadra. czas reakcji tego czujnika jest wiec krotszy i ma on duuuzo nizsza bezwladnosc termiczna. W przypadku braku radiatora temp proca rosnie bardzo gwaltownie i nie jest temu przeciwdzialac zabezpieczenie sprzegniete z czujka pod gniazdem. Ma zbyt wysoka bezwladnosc termiczna i poprostu proc sie zdarzy spalic zanim pomiar sie ustabilizuje. Co innego termisor wbudowany w jadro. On dokonuje kilkunastu aktualizacji na sekunde i plyta wyposazona w mozliwosc odczytu z tego zrodla reaguje natychmiast i odcina doplyw pradu do CPU natychmiastowo niemal-zanim zdarzy on sie spalic. Tego dioda pod gniazdem nie potrafi. Jedynymi plytami dostepnymi na naszym rynku z mozliwoscia odczytu z diody wewnetrznej sa Asusy serii A7 z literka X w nazwie oraz Soltek SL75-DRV5. Elementy odczytujace temp z jadra CPU kosztuja...20zl, ale producenci maja to w [gluteus maximus] i proce dalej plona nawet na najnowszych plytach bo nie czytaja one z termisora wewnetrznego. Inna historia to mozliwosc wylacznia plyty po padzie wentyla. Wiekszosc nowych plyt ma obwody wylaczajace kompa jesli wentyl padnie. Czasami taka opcje udostepniaja update BIOSu-tak bylo w przypadku ENMICach/EPoXach (najnowsze ECSy-nie wlacza sie zanim wentyl nie bedzie podpiety :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 30 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2002 Gr00bY Mazur"]Gratuluje wytrwałego Durona :-) Perełka.... Eeee moj Athlon 850 wytrzymal 103C wedlug BIOSU. BTW po "upgrejdzie" BIOSU do najnowszej wersji moj Asus A7V rowniez zyskal funkcje wylaczania kompa przy zbyt wysokiej temp. Za to lubie wlasnie Asusa i jak dla mnie nie ma lepszego producenta plyt. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarK Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 test :oops: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 test Jestes pewien ze dobrze trafiles? :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 mój Duron już kilka razy miał po 100 stopni ale to się nie objawiało zwieszkami tylko smrodem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2002 ja wam powiem co sie stalo z moim athlonem (jeszcze dzialajacym) w kompie siostry- mianowicie zgasl wentylator (siostra ma ecs'a k7s5a) i to jeszscze nie byloby takie straszne gdyby nie to ze mial taktowanie 1600mhz..... @ 1.85V wiec pochodzil sobie tak nie wiem jak dluga chwile, przychodze sobie, lookam a tu komp wisi- wyciagam reke nad procesor i mam wrazenie ze trzymam reke nad grillem.... szybko zgasilem kompa, i chwycilem za cyfrowy miernik temperatury- wynik..... przerazajace ~190C (chyba 192 ale nie jestem pewien), tyle mial radiator..... szybko chwycilem po delte 7000rpm i baterie od ups'a zeby ochlodzic go i wlaczam zasilanko a tu czarny ekran. Okazalo sie ze !!!zasilacz!!! padl a athlon przetrwal =P dodam ze o ironio, 7 moich poprzednich amd padlo od tego ze izolacje mialem nieszczelna i skraplala sie na nich woda albo szron sie rozpuszczal : P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Nie wiem czy mieliscie kiedys do czynienia z ta plyta, ale ona tez miala taka opcjie zamkbniecia przy przegrzaniu i odziwo dzialajaca, mimo iz K7S5A ma troch z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y bios prawie w kazdej wersji to i tak jej uzywam ;) a jak nie chcecie zeby wam sie procek spalil to kupcie sobie jakiegos firmowego wentylka jak np ThermalTake to wam raczej nie padnie po jakims pol roku a nie jakies tam Jamicony p.s. mialem kiedys Pentium II 333@400 padl mi wentyl to komp chodzil chyba z tydziem bez wentyla bo nie moglem dostac na PII (w skleach mi mowili ze oni tylko na celerony S370 maja) Pozdrawiam wszystkich :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
(D)jur(on) Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2002 Lancer dzieki za pouczajacy wyklad :D moze zle sie wyrazilem, niesprecyzowalem ale ja te dwa pojecia rozrozniam 8) mimo to jeszcze raz dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...