Skocz do zawartości
MichalP [xsrx]

MOj nowy zbiorniczek :) (modemy ! foty 40-80kb)

Rekomendowane odpowiedzi

To ja sie moze pochwale :)

Wykonany z akrylu o grubosci 0,5 cm laczony klejem - BIZON EPOXY (imho swietny klej)

100% szczelnosci - uff :) zastrzelil bym sie jak by cieknol :)

wymiary - jak widac sporawe - do biurkompa :) we wczesniejszych projektach takze stawialem na spora ilosc cieczy - mam do tego jakas slabosc

Gwintowane otwory 1/2 cala na zlaczki i koreczek u gory

Koreczek z regulacja - szczelny/odpowietrzenie

wymiary 40x13x11 cm - ile miesci cieczy mozecie sobie z tego latwo wyliczyc :)

Niebawem reszta biurkompa :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziurki dosc prosto.. najpierw otwor ciut mniejszy niz 1/2 cala... powolutku na minimalnych obrotach wietrlem bardzo ostrym...

potem gwintownik 1/2 cala i powolny ruch - wazne zeby naciac idealnie - co by krzywo nie bylo - radze robic to na wiertace stolowej - recznie obracajac glowice z gwintownikiem

Ten wylot na dole jest na tej samej wysokosci co wylot z EHEIM 1250.. zmodyfikowalem wylot pompy tak ze poprostu sie wtyka eheima glowica na ta dolna zlaczke festo i juz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Michal jak juz Ci pisalem - fajno, fajno to wyglada. dobra robota. szczegolnie podoba mi sie to, ze zbiornik nie jest umazany klejem jak to niektorym osoba sie zdarza podczas klejenia akrylu/plexi.

berkut slusznie zauwazyl - mozesz miec niezlego zonka, gdy klej popusci na klejonych krawedziach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klej nie pusci.. podallem zbiornik juz testom z calkiem sporym cisnieniem.. Ep[oxy to nie sa kleje biurowe :) czasem bywa tak ze peka ale nie w miejscu klejenia - jesli powierzchnia klejenia byla dobrze przygotowana - zrysowana mocno powierzchnia z obu stron.

Co do powierzchni to bym nie przesadzal. to tylko 5 litrow :) cisnienie wody wchodzacej bedzie juz ze sporym spadkiem.

Ogolnie krawedzie sa zalane bardzo rowna iloscia kleju z nadmiarem ktory wlal sie miedzy katy proste od strony zewnetrznej tworzac rowny trojkat o bokach okolo 2mm na 2mm co daje dodatkowe uszczelnienie

Faktycznie moga byc problemy ze szczelnoscia ale tylko wtedy gdy klejenie jest niestatranne a powierzchnie nie wykonane odpowiednio

(napewno nie wyjdzie to przy cieciu akrylu brzeszczotem :-) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo fajne, rowniez zrobilem pojemnik z plexy 5mm tylko tycka mniejsze wymiary 5x5x10 zeby do midi weszlo i zrobilem to na pompke MJ1000 ale niestety musialem to zdemontowac poniewaz pompka byla zintergrowana z pojemnikiem i przenosila troche drgan. A i jak to zsemnotowywalem to mialem problemy ten z wyciegnieciem wlot tej pompki z pojemnika (byl caly obalny epoxem) i naprawde niezle trzymal, balem sie ze pompke uszkodze :lol: Klej jaki uzylem do Rapid distal i jak sie rowno dobierze skaladniki to nie ma szans zeby od tak sobie rozsadzilo pojemnik. Pracowalo to u mnie jakies 2 tyg i niebylo zadnych przeciekow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lipa z rewelacji ;)

Gwinty byly nieco chyba za ciasnawo i parly mocno na wyginanie sie tej scianki z podwojnym gwintem... co zaowocowalo tym ze slysze nagle "trzask" i widze zajefajne pekniecie az do samego boku....

KRYF MNIE ZALALA.. no nic :) zrobi sie nowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]lipa z rewelacji ;)

Gwinty byly nieco chyba za ciasnawo i parly mocno na wyginanie sie tej scianki z podwojnym gwintem... co zaowocowalo tym ze slysze nagle "trzask" i widze zajefajne pekniecie az do samego boku.... 

KRYF MNIE ZALALA.. no nic :) zrobi sie nowy :)

Wypadki chodza po ludziach i pojemnikach :D ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis dociete zostaly elementy na nowy zbiornik :) Tym razem nie bede gwintowac.. zacisne na nakretkach 1/2 cala + oringi... Bezpieczniej bedzie :) tylko 16 cm wysokosci - na wiecej mi akrylu nie styklo - jutro foty new zbiorczyska - pojemnosc ~2,2 L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kazdemu sie podoba easyclick :) pudelka na kanapki i takie tam inne <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly stanowczo odpadaja :) Przy projektach wlasnych bud itd trzeba samemu sobie radzic i robic na okreslony wymiar :)

To tak samo jak z CPC :) to tez WC - tyle ze wyjatkowo tandetne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi