Skocz do zawartości
dymy

Windows Millenium (warto?)

co wybrac?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. co wybrac?

• Windows 98 Millenium Ed.
      16
    • Windows 98 Second Ed.
      39

Rekomendowane odpowiedzi

w kwesti win XP jestem cienki i chciałbym wiedzieć czy jest już polski Xp i co to jest to SP1

Jest PL XP ale ja bym go nie dotknal nawet kijem ;) a SP to Service Pack czyli zestaw latek a wlasciwie caly system od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z wlasnego doswiadczenia powiem tak: Xp ze 128mb sdramu jest strasznie mulowaty sam mialem tyle na xp i wiem jakto jest (w Unreala nie moglem pograc bo co chwile doczytywalo) a jak dorzucilem 64mb calkiem inna praca i wlasnie planuje dokupic 128 mb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem xp prof zainstalowanego i po miechu wysiadl mi cd rom :((((((((((((((((((((((((((

Szczerze wątpie zeby byla to wina XPka ;)))

XP mógł rozwalić CD'ka np: Wszystko jest ok, nagle system prosi o włożenie płyty i wtedy cdrom sieada. Ewidentna wina windowsa :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zainstalowałem sobie XP to się wystraszyłem tych kolorów - jakby to było dla małego dziecka, pierwsze co zrobiłem to doprowadziłem do normalnego wyglądu.

mam pytanie czy ktoś pracuje przy standardowych ustawieniach wyglądu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem standart bo nie mogłem sie przełamac na pulpit xp a co do cd romu to jestem pewien ze xp mi rozwalil poniewaz kazda plyte ktora wkladalem testowal jej zawartosc a pozatym kumpel mial to samo miech i cd do naprawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do celow rozrywkowych zdecydowanie najlepiej nadaje sie 98se, a nie XP. Nie wiem, co ludzie widza w tym XP - kolory jak dla przedszkolaka, moze stabilnosc. Kiedys to "cudo" mialem na dysku, ale i tak powrocilem do serii 9x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..szczerze mowiac laik odniesie wlasnie takie wrazenie plus brak bezposredniego dostepu do powloki przez DOS'a ktory faktycznie nie zostal usuniety (shit) i dziwna stabilnosc. ale moze to kwestia dobrej konfiguacji? czy ktos z was oprocz Xon'a dostrzegl ta kolosalna roznice w stabilnosci?

domagasz się konkretów a sam piszesz <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły, nie można usunąć dosa z win9x ponieważ jądro win9x opiera się na dosie w sumie to taki pokolorowany dos, dlatego wielowądkowość na tym systemi jest tak poważnie ograniczona, użytkownicy posiadający wypalary bez burn-profa coś o tym wiedzą :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Win2k rocks!!! 8) 

no WinXP też jest całkiem w pożądku - ładniejszy wygląd :)

Jak dla mnie interfejs jest paskudny 8) Na szczęście można ustawić b.podobny do w98 czy w2k:)

Tak w ogóle to najbardziej podoba mi się wygląd i konfiguracja KDE3.0 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

domagasz się konkretów a sam piszesz <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły, nie można usunąć dosa z win9x ponieważ jądro win9x opiera się na dosie w sumie to taki pokolorowany dos, dlatego wielowądkowość na tym systemi  jest tak poważnie ograniczona, użytkownicy posiadający wypalary bez burn-profa coś o tym wiedzą :wink:

A właśnie, wypalanie płytek pod winnt (jakimkolwiek) to niebo i ziemia w porównaniu do w9x. Inne kwiatki w w9x to tragiczna obsługa LAN czy nawet flopki:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widze to me chodzi dobrze na celkach chociaz nie wszedz (dwóch mich kumpli używa tego windowsa i są z niego zadowoleni mają oczywiście celerony ale to pewnie zbieg okoliczności) ja sam popieram winde 98 se mialem juz xp i me ale zaden nie spełnił moich oczekiwan

xp byl satbilny ale trzeba bylo instalowac wiele patchy me sie sypal a se jak sie zainstaluje tak jest i wszystko na nim chodzi nie ma ze boli :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..szczerze mowiac laik odniesie wlasnie takie wrazenie plus brak bezposredniego dostepu do powloki przez DOS'a ktory faktycznie nie zostal usuniety (shit) i dziwna stabilnosc. ale moze to kwestia dobrej konfiguacji? czy ktos z was oprocz Xon'a dostrzegl ta kolosalna roznice w stabilnosci?

domagasz się konkretów a sam piszesz <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły, nie można usunąć dosa z win9x ponieważ jądro win9x opiera się na dosie w sumie to taki pokolorowany dos, dlatego wielowądkowość na tym systemi jest tak poważnie ograniczona, użytkownicy posiadający wypalary bez burn-profa coś o tym wiedzą :wink:

..a w ktorym miejscu napisalem ze sie da? jak sobie poczytasz kilka postow wyzej to dowiesz sie ze w nazwie ME nie ma nic z win9x wiec mozna sie chyba bylo spodziewac zmian. ale nie polegajacych na kosmetycznym i zarazem bezsensownym blokowaniu dostepu do DOSa ktorego faktycznie nie usuwa sie z jadra tej platformy. zreszta przywracanie trybu DOS dla ME skutecznie odstraszylo spora klientele bo jest poprostu nuzace i kazdy woli postawic sobie 98SE z gotowym dostepem nish nudne kombinacje by go uzyskac. tak btw. to slowo "<span style="color:red;">[ciach!]</span>ly" troszke mnie dziwi bo sam nic konkretnego mi nie powiedziales i do konca nie bardzo moge odniesc twoj post do omawianego tematu. ..ale thx za zainteresowanie tematem i ogolnie za wsparcie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie me - najstabilniejsza winda jaka widzialem. 98se podziekowalem po 15 minutach (juz nawet z 2000/xp wytrzymalem dluzej, 2000 pochodzil pare godzin a xp to juz rekord bo poszedl sie ciagnac dopiero po tygodniu :))

każdy ma swoj ulubiony system ktory chodzi stabilnie na jego configu. Ja uzywam SE i niezamienilbym go na zadna inna winde ale u kogos innego moze sie on sypac i ten ktos powie ze "XP jest the best INSTALUJCIE koniecznie". Moim zdaniem indywidualny test powinien rozwiac wszelkie watpliwosci :lol: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie me - najstabilniejsza winda jaka widzialem. 98se podziekowalem po 15 minutach (juz nawet z 2000/xp wytrzymalem dluzej, 2000 pochodzil pare godzin a xp to juz rekord bo poszedl sie ciagnac dopiero po tygodniu :))

każdy ma swoj ulubiony system ktory chodzi stabilnie na jego configu. Ja uzywam SE i niezamienilbym go na zadna inna winde ale u kogos innego moze sie on sypac i ten ktos powie ze "XP jest the best INSTALUJCIE koniecznie". Moim zdaniem indywidualny test powinien rozwiac wszelkie watpliwosci :lol: 8)

zgadza sie ale pytanko bylo konkretne wiec napisalem w miare konkretnie co o tym sadze :) a tak wogole to czekam na stabilne wersje slacka 9 i kde 3.1 bo juz mam windy dosyc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam 2k pro albo XP home. Zakładam, że kobitka nie ma wiekszych ambicji niż standardowe użytkowanie (office, necik itepe). Co do konfiguracji to procesor masz ok (u mnie 2k server jest na K6-2 a jeden XP na XP Pro). Problem leży w malej pamieci. Przydałoby sie dodatkowe 256Mb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam 2k pro albo XP home. Zakładam, że kobitka nie ma wiekszych ambicji niż standardowe użytkowanie (office, necik itepe). Co do konfiguracji to procesor masz ok (u mnie 2k server jest na K6-2 a jeden XP na XP Pro). Problem leży w malej pamieci. Przydałoby sie dodatkowe 256Mb.

Hiehie, XP na XP Pro :lol: chodziło mi o Celerona 500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..co lepsze Millenium czy 98SE? do Millenium jestem troszke uprzedzony bo kilka razy instalowalem i zawsze swirowal. no ale przeciez jest nowszy i powinien byc lepszy. wiec moze jednak warto? ..a reszta to tylko kwestia konfiguracji? ..musze dzis cos wrzucic znajomej wiec prosze o szybkie "za i przeciw". cya

Nowe systemy produkują nowe błędy... stare systemy produkują zarówno strare jak i nowe błędy :)

Ja jednak obstaje przy '98SE....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ME rulez

+ uruchamia sie dużo szybciej niż 98SE i dużo dużo szybciej niż XP

+ fajna funkcja ukrywania nieużywanych rzeczy w menu start

+ blokowanie paska

+ stabilność

+ obsługa większej ilości urządzeń niż w 98SE (więcej sterowników)

+ brak DOS'a i tego lipnego DOS'owego scandiska, który przy poważniejszym błędzie kazał się uruchomić pod Windozą

- funkcja restore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ME rulez

+ uruchamia sie dużo szybciej niż 98SE i dużo dużo szybciej niż XP

+ fajna funkcja ukrywania nieużywanych rzeczy w menu start

+ blokowanie paska

+ stabilność

+ obsługa większej ilości urządzeń niż w 98SE (więcej sterowników)

+ brak DOS'a i tego lipnego DOS'owego scandiska, który przy poważniejszym błędzie kazał się uruchomić pod Windozą

- funkcja restore

Koleś przeginasz ;)

+ uruchamia się szybciej - zgoda ja bym dodał ze ogólnie obsługa systemu plików jest troszke szybsza, ale jak dla mnie to żaden plus (złośliwi by pewnie powiedzieli, że to dlatego się tak szybko uruchamia by zrekompensować straty czasu spowodowane częstymi zwisami :)

+ wiesz ja w 98 mam jeszcze lepszą funkcję niż "ukrywanie". Poprostu usuwam, jeśli jej nie używam to po co ma tam być ?

+blokowanie paska ? Co to jest ;)

+stabilność - heh, nie rozśmieszaj. Ja nie wiem czy ty chcesz przez to powiedziec że 98 jest mniej stabilny ? Mój to już (naprawdę) nie pamietam kiedy się wywalił ostatnim razem....

+obsługa większej ilości urządzeń - a powiedz ile z tych urządzeń masz? Co za problem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> płytę z sterownikiem od urządzenia i zainstalować ? To nie linux , nie jest to trudne....

+brak dosa - Jak dla mnie to wada, używam dużej ilości programów dosowych (jeszcze)....A co do scandiska to można go bez problemu zastąpić czymś innym jak choćby diskdoctorem z pakietu nortona

- - funkcja restore - faktycznie to minus, zgadzam się w całej rozciągłości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee tam jak kiedys przyszedł do mnie kuzynek i powiedział ze jest nowy windows no to ja mówie wgrywamy no i se wgrałem no nawet ładnie wszystko chodziło pod względem stabilności a po 2 tygodniach zdechł .Póxniej gry nie chciały ruszac np diablo 2 a na 98 chulało .Jak nie chcesz wgrywać xp no to ja polecam tylko 98 se

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi