Skocz do zawartości
Roberto20

Procesor Intel Pentium 4 2GHz ile to mozna podkrecic????????

Rekomendowane odpowiedzi

nie przekraczaj 1.75V , i temp staraj sie zeby w full load nie przeskoczyła 60-65C. Ile wykręcisz tego nikt ci nie powie ,nikt nie jest wróżką zalezy od chłodzenia ,płyty ,pamięci ,umiejętności ,rdzenia procesora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ładniutko jak masz stable na 1.55 przy 3Ghz, u mnie stable na 1.6V przy 3Ghzi 58*C w stresie, jaką masz serie  procka??

3.0 GHz procek osiaga juz przy standardowym napieciu 1.475 V.

musze podniesc do 1.55 przy zakreceniu na 3.2 GHz.

procek ma stepping C1.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też mam p4 2ghz i mam standardowe napięcie 1.525 8O

POzatym chodzi mi o stabilnośćsystemu bo osiągaćto on może i więcej-liczy się stabilność, jeżeli przetrwa 2h primem 95 to możesz mówićże jest stabilny

pozatym chodziło mi o konkretne dane wypisane na procesorze

u mnie wygląda to tak: sl6gq malay a steeping też mam c1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. wyglada to tak:

procek SL6S7 stepping C1 Vcore 1,475 V.

przy ustawieniu "2.0@3.0 - standard Vcore" i "2.0@3.2 - 1.55V" komputer jest stabilny, chodza gierki, 3dmark2001 przechodzi w calosci, testy zip i winrar. W zasadzie chodzi stabilnie wszystko procz prime95 :(

nie podnosilem napiecia powyzej 1.55V, bo gwaltownie zaczyna sie podnosic temp., a procek chodzi pod coolerkiem spire aluminium z 2500 rpm. jest wiec w miare cicho :) moze kiedys pomysle o bardziej wydajnym coolerze i wtedy podniose Vcore.

komputer przechodzi prime95 (test przez kilka godzin) na ustawieniach 2.0@2.8 i tak ustawilem go obecnie. roznica pomiedzy 2.8 a 3.0 jest niezauwazalna w normalnej pracy i w gierkach.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi